Hírek, aktuális / Megépülhet a városi hálózat fehér foltját kitöltő szakasz is

2022-04-18 09:23:10
A biztonságosan bebiciklizhető útvonalak hossza 2030-ra 15 ezer kilométer lehet

Megépülhet a városi hálózat fehér foltját kitöltő szakasz is

Tovább javulhat a Körmenden kerékpározók helyzete, miután megépülhet a városi hálózat fehér foltját kitöltő szakasz is – ezt jelentette be nemrég a település nyugati határában Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, valamint Bebes István, Körmend polgármestere.

Az eseményen elhangzott: Vas megyében  a térségi jelentőségű kerékpárutak előkészítésének részeként  még idén hat szakaszra dolgoznak ki újabb engedélyezési és kivitelezési terveket. Összesen mintegy kétszázmillió forintból például az Ólmod–Bozsok, a Zalalövő–Őriszentpéter és a Szombathely–Söpte szakaszok későbbi megvalósítását alapozzák meg, de egy komplex útfelújítási program tervezése is elkezdődhet a Szentgotthárd–Felsőszölnök, illetve a Szentgotthárd–Kétvölgyi szakaszon.

Kényelmesebb, biztonságosabb biciklizés
A biztonságosan bebiciklizhető útvonalak hossza 2030-ra  megközelíti majd a 15 ezer kilométert – errőlbeszélt először Mosóczi László, majd arra világított rá, hogy ha egyre többen ülnek biciklire, csendesebbek, tisztábbak és kevésbé zsúfoltak lesznek a városi utcák, az idegenforgalmi célpontok környékén mérséklődik a zaj és a levegőszennyezés. Hangsúlyozta: folyamatosan javítják a kerékpározás infrastrukturális feltételeit a településeken belül és a települések között is. A nagy projektekben országszerte közel 850 kilométernyi kerékpárút-fejlesztést támogatnak, összesen mintegy ötvenmilliárd forinttal. Korszerűsítik az Euro Velo 6 Duna-menti kerékpárutat Rajkától Százhalombattáig, kiépítik a biciklis összeköttetést a főváros és a magyar tenger között, és teljes hosszban megújítják és be is fejezik a Balatoni bringakört. 2022-ben már 120 km kerékpárutat adhatnak át, ami több, mint tavaly és tavalyelőtt összesen. Beszélt arról, hogy a TOP-ban tizenhat Vas megyei kerékpáros beruházás volt, összesen 4,4 milliárd forint értékben, 34 kilométer hosszban. Emlékeztetett: 2018-ban e program támogatásával valósult meg kerékpárosbarát fejlesztés Körmenden 256 millió forintból. Rámutatott az M80-as gyorsforgalmi út térségi jelentőségére is. Mint fogalmazott, a közúti nagyprojektben is javították a biciklisek közlekedési lehetőségeit, Körmend-Nyugat csomópontnál 700 méteren épült kerékpárút és a hiányzó fél kilométeres szakaszon is most megkezdődhet a munka.


V. Németh Zsolt, Mosóczi László és Bebes István a kerékpáros fejlesztés helyszínén           FOTÓ: MW/ ARCHÍV

Körbebiciklizhető lehet Körmend
V. Németh Zsolt miniszteri biztos a fejlesztés kapcsán hozzátette: öröm, hogy Körmend nyugati kapuja gy kiépülhet. Rámutatott: jóval nagyobb  jelentőségű ez a beruházás, mint a 600 méteres hossza, hiszen rendkívül fontos összekötetést biztosít a településrésszel és a szombathelyi iránnyal. A képviselő bejelentette: a határtérségben a Vendvidék is fókuszba kerül hamarosan, ugyanis megkezdődhet a Szentgotthárd–Felsőszölnök, a Szentgotthárd–Kétvölgy közötti szakaszon is egy komplex útfelújítási programnak a tervezése. Bebes István, Körmend polgármestere elmondta: komoly forgalom van a területen és az ott lévő gazdasági egységek is jelezték a város vezetése felé, hogy változásra lenne szükség, hogy mind a gyalogos,
mind a kerékpáros forgalom biztonságosabb legyen. – Szeretnénk, ha a város biztonságosan körbejárható lenne a kerékpárosok számára, ezért a megkezdett munkát az iparterület  más részein is folytatni  fogjuk – hangsúlyozta a városvezető.

Erre egy újabb pályázatot már be is adtak.
 
Az újabban a kerékpárutak fenntartásában is közreműködő magyar közút 2018-ban hozta létre kísérleti építési bizottságát, aminek pályázatán már huszonnyolc innovatív termék vagy technológia bizonyíthatta gyakorlati alkalmazhatóságát a mindennapi közlekedésben. Az innovatív fejlesztések sorába tartozik egy hazai kisvállalkozás ötlete alapján és kivitelezésében megvalósult világítókerékpárút és a világító útburkolati jelek használata. A sötétben fényt kibocsátó burkolatjelekkel innen nem messze, Zalaegerszeg és Zalalövő között találkozhatnak  a kerekezők. A technológia biztonságosabbá teszi a közlekedést a közvilágítás nélküli, külterületi szakaszokon. Karbantartást nem igényel, meghibásodni képtelen, környezetkímélő, kevesebb fényszennyezést okoz, megoldásként praktikus, miközben látványnak sem utolsó.

MP
Körmendi Híradó
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-17 20:49

Körmend Vándortábor

2024. július 26. - augusztus 1.Tovább

2024-04-17 20:00

Egis Körmend - SZTE-Szedeák

104-96Tovább

2024-04-17 11:10

Körmendi moziműsor

2024. április 25. – 2024. április 28.Tovább

2024-04-17 09:35

20. jubileumi Csatafutás az Olimpia jegyében

2024. július 27-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink