Hírek, aktuális / Különleges kötetben mutatják be Vas megye szépségeit

2022-08-30 08:20:22
A könyv nem titkolt célja a megyei identitás erősítése
 
Különleges kötetben mutatják be Vas megye szépségeit
 
100 x szép Vas megye címmel exkluzív kötetet jelentetett meg a közelmúltban a Vas megyei Önkormányzat. Az albumot már a körmendi könyvtárban is bemutatták egy író-olvasó találkozó keretében. A könyvben több mint száz vasi nevezetességet örökített meg Ferkovics József grafikus. Ezek mellé kerültek különböző, vasi érintettségű irodalmi írások, részletek, önvallomások, interjúk.


A Faludi Ferenc Könyvtár és a Csaba József Honismereti Egyesület szervezésében már sok körmendi megismerhette egy bemutató
keretében a Vas megye szépségeiről szóló kiadvány

A könyvszerkesztők ősztől ismét szívesen fogadják a meghívásokat a vasi településektől, hogy még szélesebb körben tegyék ismertté a tartalmában és kivitelében is egyedülálló kiadványt, ami arról mesél az olvasónak: miért is jó vasinak lenni. A 100 x szép Vas megye című kötet a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg azzal a céllal, hogy a helyi hagyományokat és az identitást erősítse. A könyvben Vas megye száz jellegzetes helyszíne, tája, egyházi műemléke jelenik meg. Minden kép mellett egykori, vagy ma élő vasi emberek vallanak arról, mit jelent számukra Vas megyeinek lenni. Közéleti, egyházi személyiségek, művészek, tanárok, újságírók is vallanak erről. A szerkesztők különleges megoldást választottak az illusztrációnál. Nem színes fotókkal dolgoztak, hanem a grafikai megoldás mellett döntöttek: diótus rajzok ábrázolják mind a száz helyszínt. Mindez nem csak széppé, hanem időtlenné is teszi a kötetet. A könyv illusztrátora Ferkovics József grafikus, aki úgy gondolta, hogy diófa-tusrajzait a valós helyszíneken készíti el. Mindegyik,
a kötetben szereplő tájat, épületet, helyszínt felkereste. Ehhez rom-négy hónapra volt szüksége keresztül-kasul bejárva a megyét.
Így készült el a nevezetességekről a grafikai anyag.
  

Vasinak lenni jó
Majthényi Lászlóval, a Vas Megyei Közgyűlés elnökével, a könyv megálmodójával és szerkesztőjével beszélgetve kiderült: a könyv születésének nehézségeit nemcsak a száz helyszín kiválasztása okozta, hanem az is, hogy ki legyen az a száz vasi, aki vall majd a megyei kötödéséről. Végül ez is szépen kialakult. Közel 140 felkérő levelet küldtek ki, amelyek többségére gyors választ, írásokat, önvallomásokat kaptak. Ezekből, valamint irodalmi szövegekből rajzolódott ki egyre határozottabban a szöveges tartalom is a grafika mellé. Érdekesség, hogy a képek melletti szövegek sem feltétlenül magáról a képekről szólnak minden esetben, sokkal inkább arról, hogy kinek mit jelent a megye. A párosításnál az asszociációk, az érzések is vezették sok esetben a szerkesztőket. A könyv egyfajta látlelet a korunkról, bár ezer év távlata is megjelenik benne. Mindez nagyon jól szemlélteti a megye sokszínűségét. 


Ezer év lenyomata
Majthényi László azt is elárulta: a könyv létrejöttét egy európai uniós projekt támogatta, ami a Közös jövőnk Vas megye elnevezéssel a megyei identitás összetevőit kutatta, azonosította. Ennek egyik eleme volt a kötet, amelynek alapját - ahogy írtuk -, Ferkovics József diótus rajzai adják. A grafikus 150 vasi nevezetes épületet, tájat, egyházi műemléket rajzolt, festett meg. Ebből állt össze a kötet. Az ábrákhoz rendelt írások a megyéről szóló, a megyével kapcsolatos irodalmi szövegekből, riportokból, regényrészletekből illetve ma élő közéleti vagy művészemberek, egyházi személyiségek vallomásaiból álltak össze. Olyan emberek szerepelnek a kötetben, akik itt élnek huzamosabb ideje a megyében, vagy innen származtak el. A kötet összeállítása hatalmas kihívás volt. A helyszínek kiválasztása, az embrek megszólítása ugyancsak nagy feladat volt a szerkesztők számára. Azért sem volt egyszerű a munka, mert a kötet, az ötletből, koncepcióból fakadóan is páratlan, nem volt még ilyen próbálkozás a könyvkiadásban. A kiadvány összeállítása az előbb felsoroltak miatt hosszú folyamat volt. Ám sokat segítettek a szerkesztőknek például a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár munkatársai. A könyvtárosok a múlt században, a közelmúltban született vasi kötődésű szövegek kigyűjtésével segítették a munkát. A kötet attól is különleges, hogy egyfajta keresztmetszet, látlelet, hangulatkép. De rögtön hozzá kell tenni, hogy közben a kiadvány egyben ezer év lenyomata is. Sok minden található benne a Rábáról, Körmendről és térségéről, a Hegyhátról, az Őrségről, az épített vasi örökségről számos más téma mellett. A kötet természetesen éppen a megye ezer arca miatt nem törekedhetett a teljességre, nem is volt cél. De Majthényi László elmondta: amikor elkezdte átolvasni a beérkező anyagokat, akkor döbbent meg igazán szerkesztőként ő is ennek a hatalmas, sokszínű  anyagnak a jelképes és intellektuális súlyától.


 
Ingyenesen elérhető 
A szerkesztő azt is elárulta: a kötethez a projektnek köszönhetően térítésmentesen juthatnak hozzá az érdeklődők a megyei önkormányzatnál. Természetesen a kiadványból a könyvbemutatókra is visznek bőven, ahol ugyancsak szívesen adnak belőle az érdeklődőknek.
A 100 x Szép Vas Megye kötet szerkesztői a nyári szabadságolások után ismét szívesen találkoznának a leendő olvasókkal megyeszerte. - Körmendre is örömmel hoznánk el a kötetet egy újabb író-olvasó találkozóra - hangsúlyozta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A könyv mindenesetre egyedülállóságával, különleges tartalmával, grafikai megoldásaival, szellemiségével a vasi könyvespolcokra kívánkozik.
-Örülök, ha így 
látják mások is, ez volt a célunk vele- zárta a beszélgetést Majthényi László.






PM
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

 
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink