Hírek, aktuális / Krimit ihletett a körmendi Batthyány-kastély és annak műtárgya

2021-06-27 10:35:49
Krimit ihletett a körmendi Batthyány-kastély és annak műtárgya

Pintér György könyvei alapos levéltári kutatómunka alapján íródnak
Körmend egyik legnagyobb büszkesége a várkastély vagy más néven a Batthyány-Strattmann-kastély. Sok turista keresi fel, a helyiek is szívesen járnak az udvarán, a parkjában, a falai közt egy-egy rendezvényt, kiállítást, koncertet látogatva vagy épp a múzeum
gazdag gyűjteményét végignézve. Most a kastély egy krimi megírását is ihlette.


Pintér György már több kötetet is jegyez, könyvei alapos levéltári kutatómunka alapján íródnak. Regényei általában dél-vasi, hegyháti történelmi témákat dolgoznak fel fordulatos események segítségével. A krimi műfajával most először próbálkozott.
– Igen, egy krimiről beszélünk, amelynek címe: Egy díszbuzogány titka. A történet múzeumi környezetben játszódik, ebben a környezetben adódik egy rejtély. A környezet pedig igencsak hasonlít a körmendi múzeumra és környékére – mesélte elöljáróban a szerző.

Közös nyomozásra hív.
Azzal folytatta: a múzeum
ban valóban található a kiállítási tárgyak közt egy díszbuzogány másolata, amit kézbe is vehet a látogató. Ez a tárgy ihlette a regényt, e köré építette a krimi történetét. Azt is hangsúlyozta: a történetben a logika mentén haladnak az események. Feladványként kell megoldani a rejtélyt a re-gényben szereplő nyomozónak és a kötetet olvasónak is.
Pin
tér György a szórakoztatás mellett a múzeumra és értékeire is fel szerette volna hívni a figyelmet. Vannak példák itthon, hogy a szórakoztató műfajban született írások tényleg képesek az érdeklődés középpontjába helyezni még inkább a történelmi épített örökség részeit, épületeit. Elég, ha csak a Bujtor István rendezte Pogány Madonna című filmre gondolunk, amely után megsokszorozódott a látogatók száma a Tihanyi Apátság körül. De ilyen példa Urbán Ernő regényének megfilmesítése is. A Kazamaták titka a sárvári Nádasdy-várra hívta fel a figyelmet kalandos történetével.

Fikció vagy valóság?
Pintér Györgynek tehát a krimi műfaja szerzőként újdonság, bár azt is hozzátette: korábbi köteteiben volt, hogy rejtélyt kellett megoldania hőseinek. A mostani krimijében ez a folyamat csúcsosodott ki. Egy kincs, egy díszbuzogány kerül a fókuszba, ami látszólag nem tűnik el. Vagy mégis? A történetből kiderül, hogy a valódi helyett egy másolattal cserélte ki valaki az értékes műtárgyat. A kötetben szereplők létező személyek, karakterek, de senki nem saját nevén, pozíciójában szerepel a regényben. Pintér György már sok éve dolgozik a múzeumban, sokan megfordulnak itt naponta, akik akár a regény szereplőivé is előléphettek, ki-ki döntse el, ráismer-e valakire. A történetet a kastély históriája is ihlette, hisz sok rejtély kötődik az épülethez, a történetéhez. Példaként csak egyet említve: volt a korábbi korszakokban a kastélyban élők közt, aki alkímiával, egyszerűbben lefordítva az aranycsinálás mesterségével foglalkozott. Egyszóval nagyon mesélő kedvű falakról van szó a körmendi kastély esetében, Pintér György pedig szívesen ismeri meg és írja le a falak „meséit”. A csodálatos épületegyüttes így is adja magát, hogy minél több oldalról bemutassák. A krimi ötlete egy éve pattant ki a szerző fejéből. A bűnügyi sztori azonban „hangtompítós” történet, semmi kegyetlen elem nincs benne, inkább logikára, mint erőszakra épül. Szerepel benne természetesen nyomozó, bűnelkövető. A múzeum személyzete az, aki segíti a rejtély kibogozását a nyomozónak, vagyis a magyarázat megtalálását egy látszólag értelmetlen bűncselekmény megoldására. A rendőrnyomozó, karaktere szerint már belefáradt a munkájába, azonban hirtelen kap egy szokatlan feladatot, a múzeumi bűnfelderítést. A kastélyba megy, nyomoz, kihallgat. A történetben a mai technikai eszközök, például egy éjjellátó kamera is segít a rejtély megoldásában. Az eszköz olyat lát, amit egy ember az éjszakai sötétben nem láthat meg.A krimi persze akkor él, ha elolvassák, ezért az interjúban nem „spojlerezzük” el a történetet, azaz több fontos információt a végkifejlettel kapcsolatban nem árulunk el, csak azt: érdemes körmendiként is elolvasni az írást.

Könnyű nyári
olvasmány
A kérdésre, hogy milyen korosztálynak ajánlja a krimit a szerző, azt válaszolta: aki logikailag már képes végigkövetni a történetet, annak remélhetően jó olvasmánya lesz a körmendi krimi a kiskamasztól a százévesig. A negyvenoldalas kötetnek várhatóan lesz majd hivatalos bemutatója író-olvasó találkozó keretében, de már megvásárolható Pintér Györgynél. A körmendi ihletésű krimi remélhetően könnyű nyári olvasmánynak bizonyul egy vízparti napozás, a nyári szabadságolás ideje alatt.

PM
FOTÓ: PM
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink