Hírek, aktuális / Körmenden rendezték meg a Vas Megyei Vadásznapot

2022-09-14 11:26:01
A trófea- és vadászkutya bemutatók mellett főzőversenyek, folklór műsor, különféle gyermekprogramok, íjászat, solymászat is szerepelt a kínálatban

Körmenden rendezték meg a Vas Megyei Vadásznapot, ahol a legősibb mesterséget űzők betekintést adtak a vadászat különleges világába

Szeptember első hétvégéjén az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete és a Vasi Vadgazdálkodók Védegylete a helyi önkormányzattal karöltve - 2019 után ismét- Vas Megyei Vadásznapot rendezett Körmenden, a Batthyány-kastély északi kertjében.


A szervezők nevében Gagyi István, a megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy a magyar vadat, vadászt és vadászatot világhírűvé tevő ősök tevékenysége a mai vadászokat is kötelezi e munka folytatására. A tavalyi, budapesti vadászati világkiállítás sikere is visszaemlékezett: több, mint egymillióan vettek részt a központi rendezvényeken, ahol a nem vadászó  emberekkel is szerették volna megismertetni a vadászattal kapcsolatos életmódot. - Most is ez a cél, hogy az érdeklődők beleláthassanak az életünkbe, problémáinkba, megismerjék az eredményeinket, a tevékenységi folyamatokat, a vadgazdálkodás sokszínűségét, hasznát- fogalmazott. Bebes István, Körmend polgármestere házigazdaként – és a soproni erdészeti és faipari egyetem egykori hallgatójaként – üdvözölte a résztvevőket, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendezvény létrejöttén munkálkodtak. - Szívesen vállaltuk ezt a rendezvényt újra és olyan miliőt próbálunk meg biztosítani hozzá, ami méltó egy ilyen eseménynek-hangsúlyozta, de arra is rámutatott: a Batthyány család férfi tagjai különös szeretettel űzték a vadászatot a városban.

Az ősi értékrendek mellett ki kell tartani 
V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a magyar életmód és  nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztosként egyebek mellett arról beszélt, hogy amikor a magyarság karakterjegyeit akarjuk megrajzolni, a hungarikumok és kiemelkedő nemzeti értékeink között ott találjuk a magyarság történetét végigkísérő vadászathoz kötődő elemeket is: a kilenc ősi magyar kutyafajta között a négy vadászkutyát, a solymászatot, a X. századi magyar íjat, a gyulaji dámot és a gemenci gímet. Szólt arról az általa már évekkel korábban  megkezdett, majd újra „terítékre került” jogszabály előkészítő munkáról is, melynek eredményeként októbertől engedéllyel gyéríthető lesz -a korábban Vasban is tetemes károkat okozó- hazai hódállomány. Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökeként a vadgazdálkodás előtt álló kihívásokról és nehézségekről is szólt. Vámos Zoltán megyei főispán az ember és a természet között hidat teremtő vadgazdálkodást és a vadászok erős közösségét méltatta beszédében. A Kiss László esperes plébános által celebrált Hubertus-mise után ötvenegy ifjú vadász tett fogadalmat, ők prof. dr. Faragó Sándortól, a Soproni Egyetem emeritus rektorától kaptak útravaló gondolatokat. Az eseményen 17 vadásztársaság és nyolc civil csapat különböző vadételeket főzött, volt vadászkutya-, solymász- és íjász bemutató is ezen a napon, de kulturális programok is színesítették az eseményt. Három  tárlat - trófea-, festmény és fotókiállítás is nyílt szinte egyidőben. A megye vadászati egyesületeinek trófeakiállítása a Sala Terrena galériában kapott helyet, ahol nagyrészt győztes vadtrófeák sorakoznak, a városi kiállító teremben pedig festmények tekinthetők meg. Mindkét tárlat még egy hétig áll az érdeklődők rendelkezésére. A Batthyány Örökségközpont és Színházterem félemeleti galériáján Károlyi Barnabás, Kustán Barnabás és Móricz Péter természetfotói  azonban hosszabb ideig megcsodálhatók.

Elismerések
A vadásznapon elismeréseket is átadtak. Gróf Batthyány Lajos Emlékplakettet adományoztak dr. Pusztavámi Mártonnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezete elnökének, Nádasdy Emlékplakettet kapott a Vadása Vadgazdálkodási Egyesület. A vadászok közül elismerést kapott Szilágyi Imre (Szombathelyi Erdészeti Zrt.), Molnár Ernő (Répcevölgye Vadásztársaság), Horváth Péter (Aranypatak Vadásztársaság), Bedők Róbert (Vadása Vadgazdálkodási Egyesület), Boncz Tibor (posztumusz, Marcalmenti Vadásztársaság), Takács Márton (Aranypatak Vadásztársaság), Iszak Rajmund (Jáki Sorok Vadásztársaság), Kutas Zoltán (Hármashatár Vadásztársaság), Szabados Imre (Celli Sághegyalja Zrt.), Doncsecz István (Hársas Patak Vadásztársaság) és Viserálek Martin (Szombathelyi Erdészeti Zrt.). Két rendőr munkáját is elismerték: a Körmenden szolgáló Pongrácz Csaba rendőr főtörzszászlós és a Celldömölki Rendőrkapitányságon dolgozó Hegedűs Tímea rendőr zászlós pénzjutalmat vehetett át a vadgazdálkodókat segítő tevékenységéért. A megyei vadásznapon adták át a Diana Vadászhölgy Klub gyermekrajz- pályázatának díjait is. A Diana Vadászhölgy Klub gyermekrajz- pályázatot hirdetett az erdő élővilága témájában, aminek  íjait is a megyei vadásznapon hirdették ki. Az óvodás korosztályban a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde bartóki székhelyintézményéből került ki a legjobbak. Az I. helyezett: Tóth Lara Zselyke, a második Péter Lili a harmadik meg Takó Lili.


MP
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

További képek a honlapon a Képgalériában >>>itt



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink