Hírek, aktuális / Kézműves alkotásokból nyílt tárlat a színház félemeletén

2023-06-07 09:33:28
Érték és közösségteremtés - erről is szólnak ASzakkör foglalkozásai

Kézműves alkotásokból nyílt tárlat a színház félemeletén

A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár idén is csatlakozott az ASzakkör programhoz, amely a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával jött létre. A foglalkozásokon a gyöngyfűzéssel, kötés gyönggyel és makramé technikájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az alkotásokból most tárlat nyílt a Batthyány Örökségközpont galériájában.


A kiállított anyag június 30-áig nézhető meg a Batthyány örökségközpont nyitvatartási idejében.

A Nemzeti Művelődési Intézet tavaly indította útjára ezt a programot, idén 146 csoport, közösség alakult Vas Vármegyében. A program keretében Körmenden három alkalommal gyűltek össze a résztvevők. Tíz fős gyöngyfűzés, tíz fős makramé és öt fős kötés gyönggyel szakkör működött, melyeket Mecsériné Doktor Rozália vezetett.
A kiállítást Éles Krisztina, a Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, aki örömét fejezte ki aziránt, hogy sokan ellátogattak a megnyitóra.
- A lelkesedés a fontos, ahogy dolgoztak a szakkörben az emberek, ahogy dolgoztak azok, akik az elején nem is tudták mire vállalkoztak. Összeültek, elkezdtek együtt beszélgetni és alkotni, és közösségek jöttek létre. Ezért is hívta életre a Nemzeti Művelődési Intézet a programot, hogy minél több helyszínen legalább öten találkozzanak, jöjjenek össze – hangsúlyozta megnyitó beszédében Éles Krisztina, aki célként fogalmazta meg a közösségépítést, illetve az ebben rejlő értékteremtést, amit a résztvevők majd tovább tudnak adni, hiszen az ott tanultak átadhatók a család többi tagjának, barátoknak.
- Gyönyörű eredményekről tudunk beszámolni a vármegyében: egy-egy szakköri közösségből faluszépítő egyesület jött létre, alkotás közben új célokat fogalmaztak meg. A másik célja egyébként a programnak az is, hogy a népi motívumokat újra felfedeztessük, a nemzeti kultúránk értékeit újra megismertessük a magyar emberekkel, azokkal, akik hazai szinten csatlakoztak ehhez a programhoz, a kiállítások által pedig mindenki láthatja és felismerheti az ebben rejlő kincset – hangsúlyozta az intézet igazgatója. - Akik csatlakoztak, azok mind hozzá akarnak tenni a nemzeti értékeinkhez, gyarapítani szeretnék őket. Akármerre megyünk a vármegyébe, szebbnél szebb kiállításokat nyitunk. Csodák születtek mindenhol, amelyek nagy gyűjteményekbe is megállják a helyüket. Ezek az alkotások nemcsak a vitrinbe készültek, hanem ajándékként vagy adományért cserébe lehet adni őket, sőt a megye intézményei már gondolkodnak abban, hogy helyi termékpolcokat hoznak létre az ASzakköri alkotásokból-.


Éles Krisztina kiemelte, hogy a szakkör a kulturális alapú gazdaság fejlesztésről is szól

Reneszánszát éli a makramé
A megnyitót követően Mecsériné Doktor Rozália, szakkörszervező ismertette a tárlat anyagát, megmutatva, hogy milyen sokrétű a magyar népművészet. Az eseményre látogatók így azt is megtudhatták, hogy a kötés valójában kifejezetten férfi foglalatosság volt korábban és csak a 19. században kezdtek a nők is  kötni és vált később a hölgyek hobbijává. A makraméról megtudtuk, a 70-es 80-as években élte virágkorát Magyarországon. A szakkörvezető példaként egy több, mint negyvenéves faliszőnyeget is a tárlat részeként állított ki, amely igazolja azt, hogy régen is nagy divatja volt ezeknek a tárgyaknak. Napjainkban pedig egyre többen és egyre szélesebb körben alkalmazzák ezt a csomózási technikát, amiből rengeteg használati-, dísztárgy készíthető, de  akár ruhadarabokban is megmutatkozik a sokszínűsége. Az esemény végén az alkotók és az érdeklődők jó hangulatú beszélgetés során adták át egymásnak a foglalkozásokon szerzett tapasztalataikat, és elevenítették fel élményeiket.


További képek a kiállításnyitóról >>>itt

SZD
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-24 12:54

Sinkovits Imre Filmszínház műsora

2024. június 27. – 2024. június 30.Tovább

2024-06-23 09:07

Szombathelyen mérkőztek meg a legerősebb tűzoltók

a gyorsaság ezúttal is döntő fontosságú voltTovább

2024-06-21 09:25

Városi Televízió műsorajánló

14. Körmendi Szemmel Tovább

2024-06-20 11:15

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

2024. június 28. napján napnyugta utáni órákbanTovább

2024-06-20 09:42

Diákként dolgozni, diákként adózni

tájékoztatóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink