Hírek, aktuális / Készül a körmendi Batthyány-kastély 1450-es évekbeli metszete

2021-12-02 09:55:00
Készül a körmendi Batthyány-kastély 1450-es évekbeli metszete
Akkor jó a dioráma, ha lelke és mondanivalója is van


Az 1993-tól működő körmendi Modell és Makettépítő Klub a civil szervezeti körképsorozat következő megszólítottja. A kérdésre, hogy miként élték meg a járványügyi korlátozások idejét, Auer Miklós, a klub alapító tagja egy szóval válaszol: munkával. Arról beszélt: sok civil szervezetnek okozott gondot a járványhelyzet a közösségi élet, a közös tevékenység szervezése szempontjából. Ehhez képest klubjuk tagsága kicsit másként élte meg ezt a bezártságot, a korlátozásokat.


Témából sosincs hiány
A klubtagság jelentős részben otthon dolgozik. A klubhelyiség adta lehetőséget akkor használják ki a modellépítéshez, ha például egy másfél méteres vitorlás vagy elektromos hajó építéséről vagy netán modellfestésről van szó. Ezeket a feladatokat otthon nem nagyon lehet megoldani. Ami viszont a klub életében is nagy veszteség volt a másfél év korlátozásai alatt, az a komolyabbnál komolyabb versenyek, a kiállítások elmaradása. Arról is beszéltünk: egy modellépítőnek mindig van témája. – Én azért szeretem a világhálót, mert temérdek valós fénykép van ott, amit át lehet ültetni a diorámába. Úgy veszem észre, hogy erre halad az építés, a dioráma nagyon népszerű az építők körében. Az internet pedig kifogyhatatlan témában. Egy kis rögtönzött „wikipédiát” is nyitottunk a fogalmakról.
Elmondta: modellezésről akkor beszélünk, ha az elkészült tárgy – hajó, autó, repülő – nem biztos, hogy úgy néz ki, mint az eredeti, de működik. A makett egy autó, hajó vagy repülő méretarányos, kicsinyített mása. A dioráma pedig életképet jelent, azaz az elkészült autót, hajót, repülőt egy környezetbe illeszti a makettező. Pajtába, sivatagba vagy havas tájba. Ez utóbbi most nagyon népszerű a diorámázók körében. – Nagyon nagy kihívás és öröm egy tízszer húszas falapra egy életképet felépíteni. Akkor jó a dioráma, ha lelke, ha mondanivalója van és a téma érdekel másokat – sorolta a precíz meghatározásokat Auer Miklós.


Készül a régi kastély makettje
De mi az, amit egy modellező maga alkot meg és mit kell boltban vásárolnia? Auer Miklós a körmendi Várkastély példáját hozza fel válaszul. Szeretné a kastély építési periódusait megjeleníteni az 1450-es és 1720-as évek között. Azt láttatná, hogy hogy nézhetett ki a Batthyány-kastély akkor. Mindezt úgy, hogy kettévág egy-egy épületrészt, például tornyokat, ahol így jól láthatóvá válik az emelet, a bejáró, a csapóhíd és sok minden érdekesség. A gipszet, a fenyőlécet, a balsafa lécet, a kartont, a gyufaszálat meg kell venni. De hogy miként jeleníti meg ezek felhasználásával a kőből készült kastélyfalat, az épületelemeket, az már a makettezőn múlik. Egy biztos: mindennek, a legkisebb elemnek, apró részletnek is méretarányosnak és a valósághoz nagyon hasonlítónak kell lennie.
– Milyen lehetett az 1450-es években a várkastély? A rekonstrukciós elképzelések szerint dolgozunk, azaz nem rekonstruáljuk, hanem elképzeljük, milyen lehetett ebben az időszakban a várkastély. Ehhez szakirodalmat, tanulmányokat kell böngészni, abból lehet pontos leírásokat, adatokat megismerve elképzelni, hogy talán ilyen lehetett. Hogy olyan volt-e valójában, azt azonban sok minden befolyásolhatta. Ezért pontos a rekonstrukciós elképzelés kifejezés a munkánkra – vezette le Auer Miklós. Az tisztán látszik: ehhez a hobbihoz nemcsak mérnöki, műszaki, hanem történésztudás is kell. Auer Miklós azt meséli: rengeteg könyvet, folyóiratot vett és kijegyzetelte például, az egykori várak építését tanulmányozva. A dioráma-építéshez is visszatértünk. Elhangzott: ott sem mindegy, milyen környezetbe kerül a hajó, az autó. Nem sci-fit készítenek, hanem életből vett képeket, szó szerint és hogy ez hiteles,
valósághű legyen, ahhoz is sokat kell olvasni.


Az utánpótlás biztosítéka
A klubfiatalításról is beszélgettünk. Az általános iskolai modellező szakkörök és az MHSZ megszűnésével a felsős iskolai korosztályból nem igazán érkezik most utánpótlás. De huszonéves vagy harmincas éveikben járó fiatalok vannak a klubnál. Egyikük modelleket, másikuk maketteket készít és nagyon szépen teljesítenek kiállításokon, versenyeken. Bár bőven áll rendelkezésre alapanyag is, amely egy szakkör indulásának alapja lehetne, ez most nem látszik realitásnak. – Megyünk falunapokra is kiállítani, na itt lehet egy-egy fiatal, akit megfog a makett vagy modell világa és megpróbálja. Ez egyelőre az utánpótlás biztosításának útja – magyarázta a körmendi klub alapító tagja. Auer Miklós bízik abban, hogy az előbb említett okok miatt elmaradt kiállításokból jövőre
több lesz, köztük Körmenden is, hisz itt is rég volt. Igény pedig van rá az érdeklődők részéről.
Egy ilyen kiállítás esetében egyébként 2–3 héttel kell számolni és a tárlatokra társklubokat is jó meghívni, hogy ők is megmutassák
munkáikat. Ideális, ha egy-egy ilyen kiállítás iskolai időszak alatt van, hogy az osztályok közösen tudják megnézni, így van esély,
hogy közülük néhányakat megfog a mini építő világ. A gyermekeknek érdekes, a felnőtteket visszaviszi a gyermekkorba, azaz mindenkinek tud nyújtani valamit egy-egy ilyen tárlat.


Minden makettnek lelke van
Aki makettet, modellt, diorámát épít, annak nagy türelemmel, precizitással kell rendelkeznie. Egy-egy makett van, hogy 130–140 darabból is állhat, ezt darabonként festeni kell, anyagának megfelelően alumínium- vagy vasszínre. Majd össze kell ragasztani az elemeket, lecsiszolni, hogy a ragasztási nyomok ne látsszanak. A munkaórák a több tíz órától a több száz óráig tarthatnak, akár évekig is elhúzódhat az építés.
– Van olyan makett, amit elkezdek, egy idő után félreteszem, másikat, harmadikat csinálok, majd visszatérek az elsőhöz. Pihentetem a szemem, így később jobban meglátom, hogy milyen hibák vannak rajta. Ez a fajta építés nem lego, nem lehet összepattintani rövid idő alatt. A Várkastély rekonstrukciós elképzelésének véghezviteléhez 3–4 év kell, hogy ha kiállításra kerül, arra büszke legyen és ne szégyenkezzen az ember – hangzott el. De hiába szerettem volna megtudni, az utóbbi másfél évben készült munkákból mi a személyes kedvenc, nem emelt ki egyet sem Auer Miklós. Azzal indokolta: minden makettnek, diorámának története, lelke van. A makettel, modellel diorámával együtt kell élni, el kell képzelnünk magunkat a helyzetben. Így mindegyikhez szoros kötődése lesz készítőjének, ezért lehetetlen egy-egy kedvencet külön kiemelni. Aki kedvet érezne a modellek, makettek, diorámák építését kipróbálni, annak jelentkezését Auer Miklós szívesen veszi elérhetőségein, a közösségimédia-felületein vagy a klubhelyiségben, a Rákóczi utca 53. szám alatt délutánonként személyesen.


PM
Körmendi Híradó

>>>A Körmendi Híradó archív lapszámai a honlapon<<<

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink