Hírek, aktuális / Kertész Sándor örökre letette voksát a magyar vizsla mellett

2021-05-02 10:37:39
Kertész Sándor örökre letette voksát a magyar vizsla mellett

Nagyszabású, kétrészes kiadványt jelentetett meg a kutyafajtáról

Példaértékű és hiánypótló az a tevékenység, amelyet Kertész Sándor végez. A magyar vizslák nagy ismerője több könyvet állított össze az elmúlt években. A legújabb a Vizslatanító című nagyszabású, kétrészes kiadvány, amely többféle szempontból mutatja be a hungarikumok közé sorolt magyar kutyafajtát.

Kertész Sándor érdeklődése a magyar vizsla iránt a 90-es években kezdődött. Meghatározó volt számára Arany nevű rövidszőrű magyar vizslája. A befektetett munka sokszorosan megtérült, és a kutya-gazda kapcsolat eljutott arra a szintre, hogy Aranynak már nem kellett tanács, hanem maga lepte meg gazdáját váratlan cselekedetekkel, amelyek csúcsteljesítmények formájában a versenyeken is megmutatkoztak, első helyezések formájában. És hogy mi ennek a különleges kapcsolatnak a titka ember és állat között? A válasz nagyon egyszerű szerinte: – az amatőrök addig gyakorolnak, míg képesek lesznek jól csinálni. A profik meg addig, míg képtelenek lesznek rosszul csinálni. A titok tehát a rengeteg munka, mert amit gyakorolnak, az mindig fejlődik. Emlékszem, hogy amikor a versenyzést befejeztük, maradtak a vadászatok, kötetlen séták, kirándulások, beszélgetések. A kutyám minden szavamat élvezettel hallgatta, kicsit félretartott fejjel, figyelő fülekkel és lágybarnán ragyogó, fénylő szemekkel. A mindenható kivételesen megadhatná az ilyen teremtménynek a beszélés mérhetetlen kincsét. Bizony Isten, a magyar vizslák megérdemelnék – szögezte le.

Elismerések
Sándor számtalan nemzeti és nemzetközi versenyen szerepelt és nyert kutyájával, öregbítve Körmend hírnevét is. Két nemzetközi Vizsla Főverseny, egy speciális magyar vizsla verseny, két Somogyi Kupa első helye, számtalan dobogós helyezés, valamint a legnagyobb vizslás versenyen magyar válogatottként elért Nemzeti Győztes cím eredményezte a gazda számára az Aranykoszorús Mestervezető címet.
– A magyar zászló és a himnusz mindig magasztos volt és felejthetetlen élmény, ezt különösen a csehországi Náchodban rendezett nemzetközi versenyen éreztem. Minden vizsgán és versenyen úgy jelentkeztem a feladatokra, hogy kihangsúlyoztam Körmendet. Számomra ez egy jelzés volt: honnan jövök – jelen-tette ki.
 
Hűséges társ
Sándor a magyar vizslát választotta, és ez a választás örök. Már a régi öregek is úgy tartották, hogy ez igazából nem is kutya, ez magyar vizsla. A gyűlölet, az önzés, a hatalmi vágy, a nagyra törés mind emberi tulajdonságok. Nagy kérdés, hogy ki lehet ölni az emberekből? Aligha. Viszont a magyar vizsla az egyik legintelligensebb élőlény és ilyen tulajdonságokkal nem rendelkezik. Nincs az egész földkerekségen hűségesebb ennél a kutyánál.

Értékes művek
Tíz éve élete vett egy fordu-latot, pontosabban még inkább kiteljesedett magyar vizsla ügyben. Képtelenség volt megkapni akkoriban Kolossy Gábor Betyár, a magyar vizsla című könyvét, ezért egy barátjával, Fehér Mihállyal elhatározta, hogy reprintben újra kiadják. Ezzel a könyvvel kezdődött 2011-ben a könyves időszak, amely most is tart, ezt a Vizslatanító című kétkötetes mű is jelzi, amely néhány hete jelent meg.
– Azt vallom, hogy tisztelni kell az ősöket, hiszen rajtuk keresztül nyertünk életet, és örököltünk Istent és hazát. A vadászkinológia képviselőivel is ez a helyzet. Értékes emberek, értékes műveket hagytak ránk. A II. világháború előtti magyar vadászkinológia hat nevezetes alakja előtt tisztelegtünk már újra kiadott könyvekkel. Sőt, Kolossy Gábor nevét és Betyár történetét angol nyelven is megismerhetik – hangsúlyozta Kertész Sán-dor, aki nagyon régóta gyűjti és szereti Felix Endre írásait. Babiczky Attilával egy beszélgetés alkalmával határozták el, hogy amennyiben lehetséges, könyvben megjelentetik írásait. Végül is a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával sikerült meg valósítani elképzeléseiket.A kétkötetes, keménytáblás könyv összesen 1044 oldalas. Közel 400 cikk található benne Felix Endre eddig csak újságokban megjelent írásaiból. Szakmai anyagok, novellák, rendőr- és vadászkutyás tanulmányok, szomorú és vidám történetek olvashatók a kötetben. Ez a gyűjtemény nagy kincs, gyerek és felnőtt számára is egyaránt érdekes, a nemzeti kultúra szegényebb lenne nélküle. Ahogy a könyv egyik mottója is sugallja: régi hangok ezek, újságok mélyén aludtak Isten tudja, mióta.

A háttér
A kötet összeállításában sokat segített neki felesége, Bori és hétéves kisfia, Szilárd, aki a képek kiválogatásánál segédkezett.Persze szó esik a jövőről is. Már összeállt a Vizslatanító harmadik része. Már táncolunk újra, várjuk a zenét – mondja a szerkesztő. Még három részt terveznek a Vizslatanítóból.Sándor és segítői azt vallják, hogy a természet szeretete nélkül a magyar lélek nem volna magyar. Így egyértelműen adja magát, hogy szellemiségben maradnak a magyar múlt, a vadászat, a kinológia és nemzeti kincsünk, a magyar vizsla vonalán.

TJ

Körmendi Híradó
Fotó: Jámbori

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink