Hírek, aktuális / Karácsonyi hangulat lengi be a Városi Kiállítótermet

2021-12-12 16:42:40
Sesták Klára mézeskalácscsodái közelebb hozzák az ünnepet
 
Karácsonyi hangulat lengi be a Városi Kiállítótermet

Az ünnepre hangolódás jegyében Sesták Klára mézeskalács-készítő munkáiból nyílt kiállítás a Batthyány-kastély egykori kocsiszínében. A megnyitón Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója méltatta a gyönyörű alkotásokat és közreműködött még a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes.

Nincs nap, hogy ne sütne

A Felsőberkifaluban élő Sesták Klára igazi kézműves csodákat készít. Ezt a kiállított anyag is hűen tükrözi: felfedezhetők a Kárpátmedence hímzésmotívumai – főként a kalocsai és a matyó –, de különféle stílusú mézeskalács házak, karácsonyi díszek is láthatók a tárlatban. A legnagyobb attrakció kétségkívül az az óriási mézeskalács épület, amely a körmendi református templom kicsinyített mása. A kivilágított templom közvetlenül a megnyitó előtt készült el, mert hát nem lehetett kiállítani enélkül advent idején. Klára hosszú évek óta süt mézeskalácsokat, mindenféle túlzás nélkül azt lehet mondani, hogy jó ideje már művészi szinten alkot. Részt vett néhány tanfolyamon, de a legtöbbet tapasztalatszerzés útján tanulta. Szinte nincs olyan nap, hogy ne foglalkozna mézeskalácsozással. Gyúr, formáz, szaggat, süt, díszít és persze csomagol is. Ha valamiért egy nap mégis kimarad, máris hiányzik neki a sütés. Klára kiállítását a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatója, Hadnagyné Vörös Márta nyitotta meg, aki szívhez szólóan méltatta az egyedülálló anyagot.

Ehető művészi alkotás

– Ezek a mézeskalácsok különleges értéket képviselnek, jóval túlmutatnak az egykori mézesbábosok kézműves termékein. Formájuk, mintakincsük, kidolgozottságuk művészi alkotásokká teszik azokat. Dísztárgyaknak készülnek, de minden egyes darab ehető. No, de kinek volna szíve beleharapni egy ilyen csodába? Nem véletlen, hogy emlékként őrizzük azokat sokáig, így különösen értékesek azok, amelyeken szépen rótt betűkkel azt is feltünteti, milyen alkalomból készültek. Persze, nem feledkezhetünk meg azokról a darabokról sem, amelyek kifejezetten étkezési céllal készültek, pontosabban ünnepi ínyencségnek. Klára ilyenkor, karácsony környékén rengeteget készít egyszerűbb, ám mindig díszített apró figurákból is, amelyek egy-egy család ünnepi asztalára kerülnek – mondta a kiállítás megnyitóján az intézményvezető.


Minden alkalomra

Klára személyes ajándékokat is készít, így került fel termékei palettájára a díszdoboz, amelyet a megrendelő elképzelése szerint díszít, de gyakran mondják neki azt is, hogy teljes egészében rábízzák, mert bíznak az ízlésében. Mindegy egyes, a keze alól kikerülő darab tökéletes, mindegy, hogy kétszáz egyforma kiskacsáról vagy egyedi adventi asztali díszről van szó. Mára már nem csak a karácsonyt várva vagy éppen a téli ünnepekre készülnek a mézesek. Klára kifogyhatatlan ötletekből, így már több jeles naphoz kapcsolódva is megjelennek süteményei. Sorra kerülnek ki keze alól a húsvéti mézesek, de sokat készít ballagásokra, születésnapokra, névnapokra, hangsúlyosabb vallási ünnepekre, így például elsőáldozásra, bérmálásra, konfirmálásra vagy éppen baráti találkozókra. Egyre gyakoribb az is, hogy ifjú házasok esküvőjük emlékére ajándékozzák a násznépnek. A páratlan kiállítás december 23- ig látogatható, keddtől szombatig, 10 órától 16 óráig.

TJ
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink