Hírek, aktuális / Javában végzi már a Körmendi Városgondnokság a Rákóczi úti fák metszését

2022-02-22 09:10:15
Az intézmény életében számos, évszakhoz igazodó feladat van napirenden, amit a megbetegedések ellenére is folyamatosan próbálnak végezni – a részletekről, az idei tervekről adunk körképet

 
Javában végzi már a Körmendi Városgondnokság a Rákóczi úti fák metszését
A munkaterület közelében az arra közlekedőktől azt kérik, hogy fokozottan figyeljenek oda

Sövegjártó Zoltánt, a Körmendi Városgondnokság vezetőjét kérdeztük az intézmény életét érintő legfontosabb történésekről, valamint, mivel bejelentette nyugdíjba vonulását, erről is beszélgettünk vele. Addig viszont még sok feladat hárul rá és kollégáira, több fronton kell helytállni.

– Számos feladata volt a városgondnokság dolgozóinak a tavalyi esztendőben, a pandémia alatt milyen pluszfeladatok hárultak önökre?

– Sajnos minket is elért a járvány, ez részben azt jelenti, hogy teljes létszámmal szinte egész évben nem tudtunk dolgozni, viszont azt nyugodt szívvel mondhatom, hogy a feladatellátás folyamatosan biztosított volt. Az éppen szolgálatban lévő kollégákra hárult kicsit több feladat, de még így is mindent elvégeztünk – kezdte gondolatait Sövegjártó Zoltán, majd az uszoda üzemeltetéséről beszélt: a 2021-es évben gyakorlatilag októberben indult el az uszoda. Ismert, hogy ez egy tanuszoda, tehát az iskolákhoz kellett alkalmazkodni, ezen keresztül működik most is, viszont elég csökkentett létszámmal. Sajnos az iskolákban továbbra is sok a hiányzó és mivel az uszoda állt az elmúlt évben, ezért az ott felszabadult két kolléganő gyakorlatilag tavasszal, illetve nyáron a felnőtt és a gyermek orvosi rendelők fertőtlenítésében vett részt. Ami pedig a telepi munkánkat illeti, az adminisztrátor kollégák esetében csökkenteni kellett a személyes kapcsolattartást az ügyfelekkel, ott is szigorításra volt szükség.

– Az új piac üzemeltetése kapcsán milyen feladataik adódtak?

– Itt csökkent a dolgunk. 2021. október 31-ig a városgondnokság volt az üzemeltetője a piacnak. Közben megépült a vásárcsarnok és annak az elkészültével alakult egy kft. az önkormányzat  közreműködésével, akik a további üzemeltetést végzik. A mi részünkről ez annyi könnyebbség, hogy nem köt le pluszszemélyt a takarítás és egyéb dolog. Természetesen, ha kapunk segítségkérést a mostani üzemeltetőktől, akkor állunk rendelkezésre.

– Minden évben sok munkát adnak az útkarbantartások, ezúttal hol volt szükséges tennivaló?

– Gyakorlatilag városi szinten szinte minden területen, minden körzetben vannak olyan utcák, amikre bőségesen ráférne nemcsak a karbantartás, hanem nagyobb munkák is. A városgondnokság a tevékenységi köréből adódóan karbantartás szintig tud ezekben a munkákban részt venni. Talán a teljesség igénye nélkül, de azért néhány dolgot konkrétan is említek. Utak, járdák esetében ilyen volt a Mátyás király utcában, az Arany János és a Bercsényi között a járda szakaszos megújítása, a Vasútmellék utcának a szakaszos kátyúzása. A Nyírfa utcában volt egy viszonylag komoly munka, ároknyomvonal-lesüllyedés, annak a helyreállítása megtörtént. A Prímás utcában még tizenegynéhány évvel ezelőtt a kialakított mart aszfaltos burkolat javítása, kiegyenlítése valósult meg, a Legény utcában szintén sávos helyreállítás történt a veszélyes helyek megszüntetésére. A Képútiliget, illetve a Meggyfa utcában pedig volt egy-egy olyan útszakasz, ami nagyobb felületi karbantartást jelent, vagyis, hogy az altalajt, az alépítményt is ki kellett cserélni, azóta úgy tűnik, hogy rendben vannak ezek az utak. De a Nefelejcs utából nyílik egy szervizút, ott is szükséges volt a kátyúzás és a csapadékvíz-elvezetés. Ami talán volumenében a legnagyobb munka volt, az Nádalján a Malom utca, amely egy felső és egy alsó szakaszból áll, az teljesen megújult, így az előző állapothoz képest ott egy szilárd burkolatú, új padkával ellátott útfelületet alakítottak ki.

– November 15-én rendelték el a hóügyeletet a telephely dolgozóinál, bár sok hó nem esett eddig, de természetesen az ügyelet többet jelent, mint hóeltakarítást, mit is takar ez pontosan?

– Minden évben – természetesen figyelve az időjárás-előrejelzést, de általánosságban azt el lehet mondani, hogy – november 15-től március közepéig telepkezelői, illetve néhány fizikai dolgozóval együtt hóügyeletet látunk el. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy folyamatos készenlét van, és bármikor, ha előfordul – akár éjszaka – egy váratlan hóesés vagy lefagyás, akkor egy körtelefonnal a kollégákat mozgósítjuk és kezdik a város területén a síkmentesítést és a hó eltakarítását. Valóban az utóbbi időben egyre gyengébb teleink vannak, inkább a síkmentesítés, sózás, ami nagyobb feladatot ad. Viszont, amit én pozitívumként élek meg évről évre, hogy a lakosságtól is egyre több segítséget kapunk: a saját ingatlanjaik előtti részen a takarítást mindenki próbálja becsülettel elvégezni.


– Mindig érkezik friss növényállomány a körmendi közterekre, az évelő növényeket egynyáriakkal egészítik ki, hogy alakult a növényállomány tavaly?

– A tavalyi évben egy kicsivel nagyobb növényállomány-csere, illetve új ágyások kialakítása, új területek parkosítása történt meg. Ez azt jelenti, hogy közel 10 ezer tő egynyári növényt ültettünk. Ez sajnos nem mind új ültetés volt. Itt viszont negatívumként meg kell említenem, hogy ezek a virágok kelendőek és a palánták több helyről időnként eltűnnek, szóval a pótlások is benne vannak. A tavaszi  ültetésekhez a növényeket már megrendeltük, időjárásfüggő, hogy mikor állunk neki az ültetésnek, illetve ősszel a kétnyáriaknak nevezett őszi árvácskák még több helyen láthatóak. Azok még, ha az időjárás olyan, akkor május végéig megmutatják a szebbik arcukat is és természetesen megindulhat az ágyásoknak az átültetése. A tavalyi év során 42 facsemetét is elültettünk a város különböző pontjain. Többek között a Bajcsy Zsilinszky utca, a kastély déli kaputól a Rába hídig vezető szakasz, valamint a IV. Béla király utcánál a Rákóczi úttól a körforgalomig eső rész kapott frissítést.  természetesen az ilyen jellegű munkálatok idén is folytatódnak – vetítette előre Sövegjártó Zoltán, majd arról beszélt, hogy a fametszések is elindultak már. Elmondható, hogy a város szinte minden területén vannak olyan fák, amiket meg kell metszeni, meg kell nyírni. Idén is elkezdtük már ezeket a munkálatokat, először a település külső területein, így az északi városrész, Horvátnádalja, a kórház és a vasút közötti területen dolgoztunk, de hétfőn a várost átszelő 8-as főút mellett is dolgoztak már a kollégák. Ez nagy munka nekünk, a Rákóczi utca mellett a butiksorok előtti fasornak a szinten tartása, metszése, illetve a három csatlakozó út, a Kossuth, Deák és Mátyás király utcában lévő fák metszése. Az önkormányzatnak köszönhetően másfél évvel ezelőtt egy kosaras kocsit sikerült vásárolnunk, ami nekünk óriási segítség. Egyrészt azért, mert nem kell máshoz igazodni, nem kell máshonnan kocsit kérni, más munkából kivenni az autót, valamint sokkal könnyebben és gyorsabban tudjuk a magasabban lévő fáknak a metszését elvégezni, mint az előző időszakban. Ez a kocsi egyébként sok területen nyújt nagy segítséget. Az ingatlankezeléseknél, a veszélyes állapotoknak az elhárítása is ezzel a kocsival történik, valamint az adventi időszakban a város díszítése is gyorsabban zajlik általa.

– 2022-re milyen tervek vannak? Milyen munkákat végeznek jelenleg?

– A parkosítás, növények telepítése, fametszések, növények megrendelése, beszerzése folyamatban vannak. Idén mindenképpen tervben van a Szabadság téren található faládák, planténerek felújítása,  cseréje, hiszen ennyi idő alatt már elhasználódtak. Kettesével elkezdjük a felújításukat, amelyek pedig már nagyon tönkrementek, azok helyett újakat készítenénk. Ez nem kis feladat, hiszen a növények megmentése is fontos. Út-, kerékpárút-, gyalogjárda-karbantartás most is a tervek között szerepel, sok helyen van rá szükség. De keressük a pályázati lehetőségeket. Biztos lesznek olyan járdák, útszakaszok, utcák, ahol nem csak sima kátyúzás lesz. Az idei költségvetési évre továbbra is tervben van újabb gépek beszerzése,  így például a lehetőségeink függvényében egy komolyabb traktorral és egy külpontos fűkaszával bővítenénk a gépparkunkat.  A sportcsarnok és az uszoda esetében szükségessé vált a kazánok cseréje. Minél hamarabb megoldást kell találni, hiszen azok a rendszerek, amik jelenleg vannak, már korszerűsítésre szorulnak. Itt is keressük a pályázati lehetőségeketmutatott rá Sövegjártó Zoltán.

– Bejelentette, hogy nyáron nyugdíjba vonul és kiírták a pályázatot az intézményvezetői posztra. A legutóbbi testületi ülésen elhangzott: magasra tette a mércét és nehéz lesz megtalálni az utódját. Milyen érzései vannak ezzel kapcsolatban?

– Személyi, anyagi lehetőségeinknek megfelelően igyekeztünk közösen úgy ellátni a feladatainkat, munkáinkat, hogy minél kevesebb szó érje a ház elejét. Minket elsősorban az önkormányzati rendeletek és döntések kötnek és vezérelnek. Ennek kellett megfelelnünk. Azt gondolom, pótolhatatlan ember nincs, a pályázatot kiírta az önkormányzat. Remélem, sok pályázó lesz, de azt megígérhetem, hogy az aktív időszakom alatt én mindent megteszek, hogy megfelelő információkhoz és tudáshoz jusson a városgondnokság üzemeltetésével kapcsolatban  az új vezető. A nyugdíjba vonulás után sem zárkózom el, ha olyan megkeresés van, szívesen segítek és állok rendelkezésre.

– Milyen utódot képzel el?

– Egy életerős, ambiciózus fiatalembert tudok elképzelni. Ami a feladatellátásnál előnyt jelenthet, lehetőség szerint helybéli legyen. Tehát fontos, hogy legyen helyismerete, legyen emberismerete. Fontos a kapcsolati háló kiépítése is, de a kollégáktól és tőlem is biztosan minden segítséget meg fog kapni, hogy zökkenőmentes legyen a vezetőváltás.

SZD
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

2024-04-20 08:13

Palavesszőtől a digitális tábláig

kiállításnyitóTovább

2024-04-20 08:10

50 éves jubileumi gála

MeghívóTovább

2024-04-20 08:07

Sok kicsi sokra megy

SZJA 1 %Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink