Hírek, aktuális / Hosszú évtizedek óta szerepel a tekesportban Pungor Géza

2021-05-12 10:39:14
Hosszú évtizedek óta szerepel a tekesportban Pungor Géza

Gyerekkorában bábukat állított, ma már a pályán meghatározó alak lett

A körmendi Pungor Géza huszonhat éve van benne a teke versenysportban. Jelenleg a Csákánydoroszlói TE versenyzője, csapata a Szuperligában szerepel, ebben a sportágban ez a csúcs.

Pungor Géza Viszákról származik, ott ismerkedett meg a tekével. A falu vendéglátóegysége mellett tekepálya is üzemelt, előbb Csupor József, majd a körmendi Dakó Ernő vitte a helyet. Géza gyerekként csokiért és üdítőért segített a pályák környékén, főleg bábukat állított. Később némi zsebpénz is járt a munkáért, na, meg az is hozadék volt, hogy megfigyelte, hogy csinálják a nagyok, és idővel maga is elkezdett dobni. Első sikeres versenyére nagyon jól emlékszik. Hangszórót nyert ezen a viszáki versenyen, amelyet most is őriz. Fiatalként, Jakosa Tamással és más barátokkal összeverődve szülőfalujában csapatott alapítottak Habostorta néven, hazai meccseiket Őrimagyarósdon játszották, mert ott akkor már automata pálya működött.

Szép évek
– Körmendre kerülésem után a Budai Tekevendéglőben kezdtem dolgozni felszolgálóként. Itt még inkább megérintett a tekés közeg, Budai Miklós ösztönzésére szépen haladtam előre, leigazoltak. Olyan jó játékosok mellett készülhettem, mint Bíró Béla, Farkas Lajos vagy Joó Gyula, majd jöttek a fiatalabbak is, például a sógorom, Vella Tibor. Volt úgy, hogy este, a tízórás zárást követően hajnalig dobtunk, erről tekés barátom, Gerencsér István is sokat tudna mesélni. Akkoriban két komoly csapata volt Körmendnek, a Budai SE és a Kovács SE, nagy volt a rivalizálás, kiélezett meccseket játszottunk. Szép évek voltak. Gyorsan feljebb kerültünk, emlékszem, hogy Vasasszonyfán nyertük meg a bajnokságot, május elseje volt, ez felejthetetlen élmény mindannyiunknak. Aztán jött az NB III, majd az NB II, remek időszak volt ez is. Rengeteg barátot szereztünk, nagyon sok jó közösségekbe csöppentünk bele – idézte fel a tekés.

Csákány - szuperliga
Gézának ezután volt egy kitérője Hegyhátszentjakabra, ahol Kránitz Ferenc alapított csapatot nagyon jó tekésekkel, de eredményes évek után megszűnt az az együttes. Innen került Géza Csákánydoroszlóba, hat évvel ezelőtt. Az ottani csapat NB I-ben szerepelt, nem is akárhogyan. Mindig előkelő helyen végeztek a bajnokságban. Az elmúlt év nagy áttörést jelentett a csákányi tekéseknek, osztályozó után feljutottak a Szuperligába, ez már az elit, ennél már nincs magasabb szint Magyarországon. Az idény olyan ellenfeleket hozott, mint például a Zalaegerszeg, a Nyíregyháza, a Fradi, a Szeged és Győr. Ezek a csapatok már más szintet képviselnek, soraikban több világbajnoki szereplővel. Most úgy áll a helyzet, hogy négy fordulóval a szezon vége előtt már látható, hogy nem maradnak a Szuperligában, ennek ellenére a Sütő Zsolt, Danyi Krisztián, Márton Szabolcs, Horváth Roland, Vilics Gábor, Meixner László, Schvarz Levente, Pungor Géza alkotta egység és Musits József szakosztályigazgató elégedett lehet, hiszen jól helytálltak az elitben, pedig ez a járványidőszakban egyáltalán nem volt egyszerű. A csapat többsége 40–50 év közötti, elvétve van egy két fiatalabb, ami összességében is probléma a tekesportban. Nem túl nagy az utánpótlásbázis. Míg korábban minden szinten volt bajnokság, mára megfogyatkozott a létszám és a versenyzési lehetőség is.

Célok és háttér
Géza általában befejező ember, ez azt jelzi, sok múlik rajta. Pályacsúcsa 120 vegyes gurításban 570 fa volt. Pungorék Körmenden, a Rábán aluli városrészben laknak. Géza három lánygyermek, Fanni, Bogi és Zsófi édesapja, középső lánya sokszor elkíséri a szerdai edzésekre.Géza amúgy egy minőségi osztrák étteremben dolgozik felszolgálóként, nem messze a magyar határtól. Szüleihez is gyakran jár haza segíteni Viszákra. Emellett viszi a tekét, ami sokszor nem könnyű, de azért megoldható feladat. És hogy meddig lehet űzni ezt a sportot? Ameddig az ember bírja – mondja Géza. A régi pályák kemények voltak, nem tettek jót a deréknak és a lábaknak, ma már sokkal jobbak a körülmények. A szentgotthárdi négyes pálya – ahol a csákányiak hazai meccseiket játszák – Európa-szintű.Találkoztam már olyannal, aki hetvenévesen is jó kondiban volt, és versenyzett. Talán ezt lehetne kitűzni a saját célomnak is – zárta szavait a tekés.


TJ
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink