Hírek, aktuális / Harmincöt éves barátságról a Városi Kiállítóteremben

2022-10-05 13:51:33
Körmend és Heinävesi régóta jó kapcsolatot ápol egymással
 
Harmincöt éves barátságról a Városi Kiállítóteremben

A körmendi Városi Kiállítóteremben 35 év barátság címmel nyílt kiállítás, amely Körmend és a finn Heinävesi testvérvárosi kapcsolatának történetét idézi fel.

Csáky Zoltánné, a körmendi Magyar-Finn Baráti Kör elnöke elsőként a nagy elődökre emlékezett, Madáchy Károlyra, Pintér Pálra, Bán Miklósra és Csák Tamásra, valamint Erkki és Rauni Keinonenre,
Jussi Hosskonenre, és Erkki Tuomainenre,  emlékükre gyertyát is gyújtottak a rendezvényen. Ezután múltidézés következett. – A baráti kör 1986-ban kapta a hírt, hogy van egy város Finnországban, amely olyan településsel szeretne kapcsolatba kerülni, ahol megismerhető a magyar emberek élete. A nagykövetség egyszerre Körmendet nevezte meg, mert szerintük ez volt a megfelelő a finn Heinävesi számára, A kapcsolatfelvétel megtörtént, az első finn csoport – egy férfikórus – 1987-ben érkezett Körmendre – mondta Csáky Zoltánné, aki arról is beszélt, hogy 2020- ban a koronavírus járvány  megbénította a két ország közötti kapcsolattartást, Bán Miklós is elhunyt, így szinte megállt az élet a baráti körben. – Sabáli Lászlóné kérdezett meg, hogy elvállalnám-e az elnökséget. Igent mondtam, mert nem akartam, hogy sok jó ember munkája elvesszen, így indulhatott újra a baráti kör aktív tevékenysége – fűzte hozzá még Csáky Zoltánné, aki édesapja,  Pintér Pál hagyatékát vette át.

Jóban, rosszban
Bebes István polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a két város közötti baráti kapcsolatnak nagy ereje van, ez a bajban is sokszor megmutatkozott. A több évtizedes magyar-finn kapcsolat  ápolásában meghatározó szerepe volt az városvezető elődöknek, Kercsmár Jenő, egykori tanácselnöknek, a testvérvárosi megállapodás aláírójának, illetve Farkas József és Honfi József polgármestereknek.
–A kiállítás bemutatja, hogy milyen hosszú utat tettünk meg a kezdetektől napjainkig. Láthatjuk a testvárosi együttműködés aláírásának képeit, az utazásokat, a közös programokat, amelyekből rengeteg
volt az elmúlt években – fogalmazott Bebes István, majd egy összetartozást jelképező ajándéktárggyal lepte meg Csáky Zoltánnét, a körmendi baráti kör vezetőjét és a finn egyesület  elnökét, Risto Kinnunent.



Maarika Kasonen, Heinävesi polgármestere a harmincöt éves barátság fontosságáról beszélt

 
Jöhetnek a fiatalok
A finn delegáció részéről hárman köszöntötték az egybegyűlteket. Leena Vlasoff egyesületi titkár, Risto Kinnunen elnök és Maarika Kasonen, Heinävesi polgármestere is a harmincöt éves barátság fontosságáról, és a kapcsolatok fiatalításáról beszéltek. A finn csoport is hozott ajándékot, a városét Bebes István, a baráti körét Csáky Zoltánné, a gimnáziumét Laczó Tamás igazgató vette át. Zárásként dr. Gyürki László pápai prelátus üdvözölte a testvérvárosból érkezett vendégeket, felidézve a múltbéli eseményeket, például az ottani templom leégése után szervezett segítő akciót.
A 35 éves barátságot bemutató fotó-, illetve dokumentumkiállítás megnyitóján közreműködött a Városi Vegyeskar és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. Mindkét csoport járt Finnországban korábban. A Heinävesiből érkezett vendégek egy pályázati lehetőségnek köszönhetően töltöttek el egy hetet Körmenden. Nyáron körmendiek utazhattak Finnországba, köztük több fiatal is, akikkel megvalósítható a
kapcsolatok újjáépítése.

Képek a kiállításnyitóról


TJ
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

2024-04-20 08:13

Palavesszőtől a digitális tábláig

kiállításnyitóTovább

2024-04-20 08:10

50 éves jubileumi gála

MeghívóTovább

2024-04-20 08:07

Sok kicsi sokra megy

SZJA 1 %Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink