Hírek, aktuális / Hagyományteremtő szándékkal kamara estet rendeztek

2022-12-06 09:42:26
Brahms műveit adták elő a fiatal, körmendi kötődésű zenészek

Hagyományteremtő szándékkal kamara estet rendeztek

A Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola pénteken hagyományteremtő  szándékkal rendezte meg zongora estjét a gimnáziumban lévő kamarateremben. A körmendi kötődésű fiatal egyetemisták egy órában adtak elő romantikus Brahms műveket, megidézve a szalonkoncerteket hangulatát.


A meghitt hangulatú koncertnek először, de nem utoljára adott helyet a gimnázium épülete

Az intézmény Körmend város kulturális életében való aktív komolyzenei részvétele nemcsak a helyi művésztanárok közreműködésével lehetséges, hanem olyan hangversenyek, hangversenysorozatok létrehozásával is, amelyben fiatal, körmendi kötődésű zenészek tudnak bemutatkozni – hangsúlyozta Morvay András az intézmény vezetője. Ha Brahms estről van szó, a közönség általában felvértezi magát
valami súlyos, nehezen emészthető műsorral, ezen az estén azonban arra törekedtek a szervezők, hogy ez ne így legyen.

A komolyzene mindenkié
– Amit igazából szeretnénk nyújtani, az egy olyan közeg, amelyben a közönség megtapasztalja a magas színvonalú komolyzenei kultúrát Körmend városában. Elérhetővé tesszük az elit koncerttermek hangzás- és látványminőségét, miközben megőrizzük a szalonkoncertek bensőséges hangulatát. Lehetőséget adunk a művészekkel való beszélgetésre egy állófogadás mellett. Mindezt úgy, hogy biztosítjuk, hogy a díjmentes belépési lehetőséggel a koncertek mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Ez a zongoraest most kiváló alkalom volt valami új érték elindításának – mondta Morvay András, utalva arra mennyire fontos az ehhez hasonló rendezvények szervezése a városban, majd a német zeneszerzőről szólt pár szót.


A résztvevők romantikus Brahms műveket hallhattak a két előadótól

 
– Ma már történeti távlatból szemlélve Johannes Brahms működését, tisztán látható, hogy művészete költőiségének alapvonásaiban éppúgy vérbelien romantikus, mint Liszt Ferenc vagy Richard Wagner, romantikus mondanivalóját azonban klasszikusabb, kiegyensúlyozott formaművészetével fejezte ki. Az előadáson hallható volt a legszebb alkotásai között számon tartott karakterműve a Hat zongoradarab, az idős Brahms lebilincselően színes és megkapóan személyes hangú vallomása. Majd a Variációk és fúga egy Händel témában című darab dallamai szólaltak meg, amit 1861 szeptemberében írt Clara Schumann születésnapjának tiszteletére, mellyel beemelte magát a történelmi zeneszerzők körébeis. Zárásként a Magyar táncok zongora négykezes sorozat két darabja szólalt meg, többek között a magyar zenei folklórra jellemző hirtelen lassú és gyors időváltozások, verbunkos és csárdás táncok hangulatát idézve.

SZD
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

Az előadók:
Farkas Botond 2004-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait 10 évesen kezdte. Egy évet a szentgotthárdi zeneiskolában tanult, majd 2015-től a szombathelyi Bartók Béla zeneiskolában folytatta  tanulmányait. 2015-ben arany díjat kapott a Pannon Festival zongoraversenyén Muraszombaton. A szombathelyi sistrum zenei versenyeken zongora kategóriában három alkalommal nyert nívódíjat. 2018-ban  felvételt nyert a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumba, ahol Hirschberg Henrik volt a tanára. 2021- ben két nemzetközi online zongoraversenyen első díjas lett. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul, Némethy Attila, és Gulyás István osztályában.

Kóta Zsigmond 2002-ben született Szombathelyen. Zenész családban nőtt fel, szülei és mind az öt testvére játszott valamilyen hangszeren, többen hivatásszerűen is. Zongorázni viszonylag későn, kilenc éves  korában kezdett. Első tanára Both Ágnes volt a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában. Vele számos regionális, országos és nemzetközi versenyeken indultak, több alkalommal dobogós helyezést elérve. Ezek közül a 2014-es Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny a legkiemelkedőbb, ahol Nagydíjat nyert. A Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban érettségizett, ezalatt Hirschberg Henrik volt tanára. 2020 óta a Zeneakadémia zongora szakos hallgatója, Eckhardt Gábor és Hargitai Imre kezei alatt. Számos mesterkurzuson is részt vett, többek között Fejérvári Zoltántól és Maurizio Morettitől is vehetett órákat.

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink