Hírek, aktuális / Grillezés, bográcsozás, szabadtéri égetés

2022-06-21 18:13:13
Grillezés, bográcsozás, szabadtéri égetés – Mit szabad és mit nem?
 
 
Bár június 13-tól több ponton módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, a grillezés, szalonnasütés, bográcsozás szabályai nem változtak, továbbra sem kell őket bejelenteni. Ugyancsak maradtak a kerti, szabadtéri égetéssel kapcsolatos szabályok is: vagyis főszabály szerint tilos az égetés. De nézzük a részleteket!
 
Bográcsozás, grillezés
 
A kertben, udvaron grillezni, szalonnát sütni szabad, sőt egy igazán kellemes hétvégi családi program is lehet, ha betartjuk az alapvető tűzvédelmi szabályokat.
 
A begyújtáshoz használhatunk gyújtóst, fát, faszenet, de a legfontosabb, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A nem épített grillsütőknél, grillkocsiknál figyeljünk arra, hogy az ne tudjanak elborulni, ne legyenek éghető dolgok a közelükben. Lehetőség szerint szeles időben válasszunk más programot, hiszen a hirtelen feltámadó szél a parazsat felkaphatja, messze is viheti, veszélyeztetve ily módon a környező kerteket, épületeket. Mindig legyen kéznél megfelelő oltóanyag, hogy szükség esetén azonnal meg lehessen fékezni az esetlegesen elszabaduló lángokat. Ez lehet víz, föld, homok, de ne felejtsük, olajat és egyéb éghető folyadékot soha ne öntsünk a lángok közé! Ha a gyújtós vagy a fa esetleg nehezebben gyullad be, soha ne próbáljunk benzinnel, vagy egyéb éghető folyadékkal rásegíteni, mert annak súlyos következményei lehetnek: egyrészt rendkívül tűzveszélyes, másrészt balesetveszélyes, harmadrészt mérgező gázokat szabadít fel, negyedszerre pedig ehetetlenné teszi a készíteni kívánt ételt. Fontos továbbá, hogy a sütés végeztével feltétlenül gondosan oltsuk el a lángokat és győződjünk meg róla, hogy nem maradtak vissza izzó, parázsló részek.
 
A bográcsozáshoz sokan használnak gázrózsát vagy gázzsámolyt. Ilyen esetben fontos, hogy csak a kimondottan ahhoz a készülékhez készült gumitömítéseket, illetve tömlőket szabad alkalmazni. Ha a tömítés megérett a cserére, célszerű az újat szakboltban megvásárolni, és az újbóli használat előtt mindig ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz. Csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata! Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. Gázpalackos grillezésnél fontos, hogy csak hivatalos helyről, ép szeleppel és zárófóliával ellátott palackot szabad beszerezni, illetve azt csak a gyártó által előírt nyomáscsökkentővel szabad használni! Használat után mindig zárjuk el a palackot! 
 
Társasház erkélyén is szabad grillezni, de nem mindegy, hogy mivel. Gázpalackról működő grillt tilos az erkélyen használni. Faszénnel, brikettel, parázsló fával szintén ne grillezzünk az erkélyen. Az erkélyen egy elektromos grillezővel grillezhetünk a legbiztonságosabban, de mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, nézzük meg a társasház házirendjét, hogy nem tiltja-e ezt.
 
Árnyaltabb a helyzet a szabadtéri bográcsozásnál, szalonnasütésnél. Erdőkben, parkokban, közterületeken kizárólag a kijelölt tűzrakóhelyen lehet tüzet gyújtani! Itt azonban a fás-füves területek közelsége miatt még inkább ügyelni kell a biztonságra, a fent leírt alapvető tűzvédelmi szabályok betartására!
 
Változik azonban a helyzet, ha tűzgyújtási tilalom lép életbe: a jogszabály úgy határoz, hogy a fokozott tűzveszély miatt ilyen esetben az erdők és fásítások 200 méteres körzetében még a saját udvarunkon sem szabad grillezni, bográcsozni! Az érvényben levő tűzgyújtási tilalomról mindig aktuális információk találhatók a katasztrófavédelem honlapján.
 
Mi a helyzet a kerti, szabadtéri égetéssel?
 
Az ide vonatkozó szabályok sem változtak: továbbra is szigorúan tilos a kertekben égetni. Nem csupán szemetet, de növényi hulladékot, nyesedéket, faágakat is! Egyetlen engedményt tesz a jogszabály: módot ad az önkormányzatoknak a helyi szabályozásra, ilyenkor külön önkormányzati rendelet határozhatja meg, hogy mikor és milyen feltételek mellett lehet égetni a településen.
 
A tilalom kiterjed a termőföldekre, mezőgazdasági területekre is. A termőföldek és mezőgazdasági területek karbantartásáért a termőföld tulajdonosa és használója felel. Amennyiben egy földterületen azért keletkezett tűz, mert annak megfelelő gondozását elmulasztották, az illetékes hatóság földvédelmi- és tűzvédelmi bírságot szab ki!
 
Erdőterületeken a tűzgyújtáshoz – a kijelölt tűzrakóhelyek kivételével – az erdőgazdálkodó írásos engedélye szükséges!
 
A szándékos tűzgyújtás azonban csak töredékét adja a szabadtéri tűzeseteknek, legtöbbször az emberi figyelmetlenség, gondatlanság eredményezi a tüzet. Éppen ezért a körültekintő magatartás és az alapvető tűzgyújtási szabályok betartása mellett az is kiemelten fontos, hogy a hulladékot is a megfelelő helyre dobjuk el! Hisz ne feledjük: akár egy rossz helyen eldobott cigarettacsikk, egy fűben hagyott üres üveg, vagy egy hajtógázas spray-s palack is maradandó károkat okozhat az anyagi és természeti értékekben!
 
A Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kéri az embereket, hogy a tűzgyújtás során felelősségteljesen, kellő gondossággal járjanak el, tartsák szem előtt, hogy égő terméket a természetben eldobni, és tüzet felügyelet nélkül hagyni tilos! Kérjük, hogy folyamatosan figyeljék, van-e érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom!
 
 
Forrás: Vas Megyei Katasztrófavédelem

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

2024-04-20 08:13

Palavesszőtől a digitális tábláig

kiállításnyitóTovább

2024-04-20 08:10

50 éves jubileumi gála

MeghívóTovább

2024-04-20 08:07

Sok kicsi sokra megy

SZJA 1 %Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink