Hírek, aktuális / Ezek a legjobb balatoni strandok

2022-07-14 08:53:32
Ezek a legjobb balatoni strandok, átadták a Kék Hullám Zászlókat
 

Ezek a legjobb balatoni strandok, átadták a Kék Hullám Zászlókat

   
A vonyarcvashegyi Lidó 2022 legjobb balatoni strandja, a legzöldebb a diási Játékstrand, családbarát szolgáltatásaival az alsóörsi, gasztronómiájával a györöki emelkedik ki.
Negyvenöt balatoni fürdőhely, köztük több szabad- és kempingstrand vállalta, hogy megméretteti magát a Balatoni Szövetség által felkért, turisztikai és környezetvédelmi szakemberekből álló bizottság előtt, és elnyerje a legjobbakat megillető Kék Hullám Zászlót. A 28 ötcsillagos strand közül ezúttal a vonyarcvashegyi Lidó kapta a legmagasabb pontszámot.
A csopaki, a máriafürdői, a zamárdi nagy strand, a gyenesdiási Lidó és a Játék, az alsóörsi községi, a szárszói, a szigligeti, a füredi Kisfaludy és Eszterházy, a berényi községi, az akali Mandulavirág, a györöki, az almádi Wesselényi, a keszthelyi Városi és a Libás, a vonyarcvashegyi Lidó, a fonyódi Panoráma, a lellei Napfény strand és Élményfürdő, az ábrahámhegyi, a földvári Keleti, a révfülöpi Napfény Camping strandja, a füzfői fövenyes és Tobruk, a fenyvesi központi és a berényi Naturista strand büszkélkedhet egy éven át a Kék Hullám Zászlóval és ötcsillagos minősítéssel.
Zászlót és négy csillagot kapott a keszthelyi Helikon, az örvényesi Legisly Beach, a fenyvesi Alsó és a Csalogány, a fonyód-bélatelepi, a földvári nyugati, az udvari Fövenyes, a révfülöpi Szigeti és Császtai strand, a badacsonytomaji Városi, az almádi-káptalanfüredi, a boglári Platán és a szántódi Rigó utcai strand. Balatonszemes három strandja fenntartójának még lesz dolga fürdőzőhelyei színvonalának emelésében.
A Legzöldebb Strand címet a diási Játékstrand kapta, családbarát szolgáltatásaival az alsóörsi vívta ki a minősítők elismerését, a Balatoni Kör által alapított, a Balaton Gasztrostrandja cím viselésére a györöki érdemesült. Egy-egy díjat adott át a legjobbaknak a Somogy Megyei, a Veszprém Megyei és a Zala Megyei Önkormányzat, továbbá a Balatoni Turizmus Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park javaslatára ezúttal „Zöld béka" és „Zöld fészek" díjjal jutalmazták a környezetvédelemben kitűnt fürdőhelyeket.
A Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Magyar Turisztikai Ügynökség által delegáltakból álló minősítő bizottság – az elmúlt 18 évihez hasonlóan –
a strandok környezeti állapotát, zöld- és szilárd burkolatú területeinek arányát, a gyep és a virágosítás állapotát, játszótereit, a fürdőzőhely árnyékoltságát, akadálymentesítését, a vízbejutási feltételeit, a vizesblokkok állapotát vizsgálta.
Minősítési szempont volt továbbá, hogy biztosítottak-e a strandon gyermekbarát szolgáltatások, például baba-mamaszoba, családi öltöző. És azt is szemügyre vette a szigorú bizottság, hogy megfelelő-e a fürdőhely büfé- és bisztró kínálata, vannak-e helyi anyagokból készült ételek, italok, és választhat-e a vendég újragondolt strandételt. Minősítési szempont volt továbbá, hogy a strand mellett, vagy közelében van-e megfelelő méretű gépkocsiparkolóhely.
A Keszthelyi-öböl partján elterülő Vonyarcvashegyet elsősorban a gyönyörű panorámát nyújtó Szent Mihály-dombjáról emlegetik a túrázók. Ám csaknem biztos, hogy a révfülöpi szabadtéri színpadon június 7-én bejelentett minősítői eredmény, miszerint a nagyközség Lidó strandja érdemelte ki a bíráló bizottságtól a legtöbb pontot, a Balatonra készülődő fürdőzők figyelmét is felkelti. A tengerparti hangulatot árasztó strand egyebek mellett nagy, ingyenes parkolójával, a vízbe helyezett játékhajójával és az ott tapasztalt, kulturált vendéglátással érdemelte ki a legmagasabb minősítést.

Frissítés:

Az MTI tudósítása idézi Juhász Szabolcsot, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatóját, aki összegezte, hogy
a kormány 2017-ben indított strandfejlesztő programjának első négy ütemében országos szinten 139 strand 11,6 milliárd forint támogatásban részesült, ebből 97 volt balatoni, 8,8 milliárd forintnyi forrást elnyerve. A program legutolsó, nyár elején lezárult ötödik ütemében pedig 57 balatoni projekt 1,6 milliárd forint támogatáshoz jutott
– mondta, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően megújultak és családbarátabbá váltak a fürdőhelyek, egységesebb lett a balatoni strandok arculata.
Az utolsó fejlesztési ütem legfontosabb feladata a részleges akadálymentesítés, a strandok infrastruktúrájának fejlesztése, vízi- és pihenőeszközök beszerzése, valamint vízi megállóhelyek és kerékpáros szervizpontok kialakítása volt – tette hozzá.



| Forrás: turizmus.com, mti.hu
 
 
 
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink