Hírek, aktuális / Enciklopédia foglalkozik a vasi védett növényekkel

2022-06-30 09:31:36
Térségünkben van a Magyarországon található védett növények 41 százaléka
 
Enciklopédia foglalkozik a vasi védett növényekkel

A Faludi Ferenc Könyvtár, a Csaba József Honismereti Egyesület és a Szülőföld Kiadó a bibliotéka olvasótermében író-olvasó találkozót szervezett a közelmúltban, ahol a Vas megye védett növényei című kötetet mutatták be. A tudományos enciklopédia öt botanikus közös munkája: Kulcsár László, Mesterházy Attila, Keszei Balázs, Király Gergely és Balogh Lajos jegyzik.


A kötet bemutatóján Nagy Gábor, a megyei közgyűlés tagja is szólt annak jelentőségéről

A körmendi bemutatón a vendégeket Mecsériné Doktor Rozália nyugalmazott könyvtárvezető, majd Nagy Gábor, a Vas Megyei Közgyűlés tagja köszöntötte. A könyvet dr. Szinetár Csaba főiskola tanár méltatta. A szerzők részéről dr. Kulcsár László PhD természetvédelmi szakmérnök és Keszei Balázs botanikusvoltak jelen. A beltartalom mellett a kötet borítója, kivitele is igényes, ami Geosits Zsolt tervezői munkájának köszönhető. A könyv pillanatfelvétel a 21. század elejének virágos Vas megyéjéről. A rendezvény után dr. Kulcsár Lászlót kértük, beszéljen részletesen az igényes kiadvány megírásának körülményeiről, céljairól, jelentőségéről. 

Természetvédelmi háttér
Elhangzott: Balogh Lajos és Keszei Balázs 2016 áprilisában kezdeményezték a könyv létrehozását. Az 570 oldalas tudományos enciklopédia kéziratának 2020-as lezárását mintegy ötéves munka előzte meg. Ám benne van ebben az öt szerző több évtizedes terepi botanikai munkája is. Összegyűjtötték, rendszerezték és értékelték a Vas megye védett növényeiről az elmúlt 150 évben megjelent összes botanikai előfordulási adatot, és összevetették saját terepi tapasztalataikkal. Elhatározták, hogy számba veszik a védett fajokat veszélyeztető tényezőket és javaslatokat fogalmaznak meg a fajok és élőhelyeik megőrzése érdekében a természetvédelmi intézkedésekre. Dr. Kulcsár László azt is elmondta: a kötet első felében bemutatják Vas megye természetföldrajzi viszonyait, a klímaváltozás okozta hatásokat és az élőhelyek természetvédelmi helyzetét.
Különleges, ritka fajok Az általános rész ad helyet a növényvilág megyei kutatástörténetének is. A könyv nagyobbik fele az egyes növényfajok részletes bemutatását  tartalmazza. A munka során 272 Vas megyében élő védett faj egységes szerkezetű, részletes leírását készítették el. Az alaktani jellemzést minden fajról a termőhelyén készült fotó segíti. Értékes részei a fajokat bemutató fejezeteknek az egyes növények elterjedését bemutató ponttérképek. A könyvben bemutatott védett fajok közül 16 fokozottan védett, 24 pedig már kipusztult, további 47 faj kipusztulással veszélyeztetett, 11 faj pedig csak Vas megyében fordul elő.
– Hiánypótló kiadvány a vasi védett növényekről szóló kötet. Ilyen jellegű, mélységű feldolgozás nem készült sem megyei, sem országos szinten a védett növényekről – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. Azt is elmesélte a szakember, az öt szerző régóta ismeri egymást, vasi területen tevékenykedtek mindannyian, ismerték a térség természetvédelmi problémáit is. Megfogalmazták: jó lenne összefoglalni a védett növényekről megszerzett ismereteket.  Hat évvel ezelőtt állapodtak meg a kötet kiadásáról, de ők sem gondolták, hogy ilyen hosszan elhúzódik a munka. Bíztak abban, hogy rövidebb idő alatt is megszületik a kiadvány.  De ahogy elindult a szerkesztés, a már meglévő hatalmas anyag sok új információval egészült ki, amelyeket szintén be kellett építeni a kötetbe. Ráadásul a kétéves covidos időszak is akadályozta a közös munkát. Végül elkészült az enciklopédia, amelyben 272 védett növényfajról számoltak be. Sziszifuszi munka volt, de társult hozzá kellő motiváció is. Cél volt, hogy megismertessék az olvasókat Vas megye gazdag flórájával, védett növényeivel.

Szinetár Csaba és Kulcsár László

Vas megye kiemelkedő
– Mi is meglepődtünk, mikor végül 272 védett fajt azonosítottunk be – jegyezte meg a szakember. A jelenlegi állapot megismeréséhez statisztikai adatokat is sorolt dr. Kulcsár László: a 272 Vas megyé ben található védett növény a Magyarországon található védett növények 41 százaléka. Ez különösen akkor tűnik rendkívül magas számnak, ha hozzátesszük, hogy a vasi terület mindössze 3,6 százalékát teszi ki Magyarországénak. A szakember azzal folytatta: a rendszeres botanikai kutatások kezdete, azaz az 1880-as évek óta Vas megye területéről 24 védett faj pusztult ki. Köztük például két orchidea, a boldogasszony papucsa és a légybangó. Ezek valószínűleg az élőhelyvesztés  következtében tűntek el. De az utóbbi tíz évben előkerültek olyan fajok is, amelyekről korábban nem volt előfordulási adat.


A klímaváltozás hatása
A környezetszennyezés, illetve az élőhelyek csökkenése mellett a klímaváltozás is nehezíti a védett növények megőrzését, megtartását. A klímaváltozás nagy veszélyforrás: a csapadék csökkentése a legnag yobb probléma. A nedves élőhelyek kiszáradása okoz problémát. De hogy tudjuk megóvni a fokozottan védett fajokat? Dr. Kulcsár László szerint a növényfajokat leginkább a szakemberek ismerik, a hétköznapi ember nincs tisztában azzal, mely fajok védettek. Példaként hozta fel az adriai sallang virágot, amely a Kőszegihegységben található meg, magántulajdonban, eg y kertben. tulajdonossal felvette a természetvédelmi hatóság a kapcsolatot és kérték, hogy figyeljen oda a növény
védelmére. Olyan növények is kerülnek elő, amelyek korábban Vasban nem fordultak elő. Például a méhbangó, amely egy orchideafaj. A mediterrán elterjedésű növény Zala megyében honos, a klímaváltozás miatt a zalai állományok északra terjednek, így már Vasban is találhatóak példányok. A kérdésre, hogy a vasi növények védelmében mi, laikusok mit tehetünk, a környezetvédelmi szakmérnök összetett választ adott. Azt hangsúlyozta: a védett növények fennmaradása az emberi tevékenységnek van kitéve.  Mindenki tehet a védelem ügyében. Például, hogy ezeket a növényeket nem szedjük le, kötjük virágcsokorba, ha kirándulunk. A rét-, a legelő- és erdőgazdálkodók pedig természetszerű kezelést folytatnak területeiken. Hiszen nem csak védett területen fordulnak elő a védett növények. Fel kell továbbra is hívni az adott terület természetkímélő kezelésére a gazdák figyelmét. A nemzeti parkok esetében ez rendben is van. De olyan térségben, ahol nem védett a terület, ott probléma lehet a növények fajtavédelme.
Azzal zárta az ismertetőt: a kötet megjelenése fontos mérföldkő volt a vasi védett növények megmentése érdekében. A visszajelzések alapján a munkát folytatni kell és nem is nagyon lehet befejezni ezt a tevékenységet. Ugyanis újabb és újabb információk keletkeznek a változó világban, amely feldolgozásra vár és könyvbe kívánkozik

PM
Körmendi Híradó
Fotó: Jámbori Tamás






 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink