Hírek, aktuális / Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

2022-11-24 16:16:18
Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún lévő gyertyákat, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek tűzveszélyesek lehetnek.

A katasztrófavédelem évről évre bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón tart, amelyen az adventi időszak veszélyeire hívja fel a figyelmet. A bemutatón egy átlagos nappalinak berendezett konténerben egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú okozott tüzet. A koszorú gyertyájának lángja átterjedt a koszorúra, onnan pedig az asztalra. Néhány perc múlva már az egész szoba lángokban állt, ám a tizenharmadik kerületi tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően rövid idő alatt sikerült megfékezni a tüzet.

A bemutatón Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője kommentálta az látottakat, közben ismertette az adventi időszak veszélyeit és azok megelőzésének lehetőségeit.

Tavaly advent időszakában a Vas megyei tűzoltó egységeknek nem kellett adventi koszorú, csillagszóró vagy fényfüzér miatt keletkezett tűzesethez vonulnia, 2019. december 12-én azonban Szombathelyen, a Károly Róbert utca egyik társasházának lakása vált lakhatatlanná adventi koszorú miatt.

 Ezért is a fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak.
A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs. 

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet. 

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

További képek a itt

Forrás: katasztrofavedelem.hu



 
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink