Hírek, aktuális / Bársonyfülűek nyomában

2023-03-16 09:50:31
Bársonyfülűek nyomában- Kertész Sándor új kötete nem csak vadászoknak szól

Bársony István vadász, író novelláinak, elbeszéléseinek egy részét rendezte kötetbe a körmendi Kertész Sándor. Az impozáns könyv Bársonyfülűek címmel jelent meg.

Kertész Sándor neve ismerősen cseng, ha vadászati, erdészeti témákról van szó. Elhivatott munkájának köszönhetően tavaly év végén jelent meg a Fehér gyász című vaskos kötet, amely az első világháború frontjait megjárt, ott szolgálatot teljesítő katonáknak – köztük számos erdésznek és vadásznak – állít emléket. Nem kellett sokat várni a folytatásra, a közelmúltban került az olvasók kezébe A természet tisztelete című sorozat második kötete Bársonyfülűek címmel, amely Bársony István válogatott írásait tartalmazza. A borítóképet dr. Kun Edit festette, az írásokat régi rajzok illusztrálják korabeli vadászújságokból.

Bársony István egy dunántúli kis faluban, Sárkeresztesen született 1855-ben, az iskolában az irodalom volt a kedvenc tantárgya. Vadász, író, újságíró volt egy személyben, akinek természetírásai  azért különlegesek, mert főszereplővé válnak a természeti jelenségek. Emberábrázolásai is élethűek, a férfiszerep, az asszonyi lélek, a hűség visszatérő témái. A Bársonyfülűek írásai a természetről, annak lakóiról és nem utolsósorban a kutyákról, az embertársakról és vadásztársakról szólnak.

– Az ember őrizze meg álmát, aztán valamikor valósítsa meg – vallja Kertész Sándor, hozzátéve: az olyan írók, mint amilyen Bársony István is volt, megérdemelték volna, hogy koporsójukat abból az íróasztalból szabják ki, amely mellett végigdolgozták az életüket, mert senki nem méltó arra, hogy leülhessen a helyükre.

A Bársonyfülűek című könyvnek már készül a második része, amely a tervek szerint Vizslahűség címmel jelenik meg. De előtte még Kolossy Gábor Betyár, a magyar vizsla című könyvének újrakiadását tervezik a kiadóval, sőt Turgenyev első jelentős alkotását, az Egy vadász feljegyzéseit is megjelentetnék Áprily Lajos fordításában, az író születésének 205., halálának 140. évfordulójára.


TJ
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-21 09:19

Labdarúgó eredmények

Vármegyei I-II. osztályTovább

2024-04-21 08:42

Táncmaraton

Batthyány Örökségközpont és SzínházteremTovább

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink