Hírek, aktuális / Bárkit szívesen látnak a körmendi diabétesz klubban

2022-08-29 11:01:57
A fiatalabb, betegségben érintett korosztálynak is érdemes a klubba járni
 
Bárkit szívesen látnak a körmendi diabétesz klubban


A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcserebetegség, ami szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Egyes adatok szerint mintegy félmillió diabéteszes beteg van Magyarországon. A  kezelt betegek számának azonban többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegség.


A klub csoportos kirándulásokat is szervez rendszeresen a szentgotthárdi, a vasvári társklubokhoz, kapcsolatot tartanak a sárváriakkal is, legutóbb például náluk, Körmenden vendégeskedtek

A Körmendi Cukorbetegek Egyesülete abból a célból szervezi programjait, hogy támogató közösséget biztosítson klubtalálkozókkal, szakemberek meghívásával azok számára, akiknél beazonosították már a betegséget.Horváth Lászlóné klubvezetővel beszélgettünk az egyesület céljairól, működéséről.
- Az egyesület azzal a céllal alakult, hogy hozzásegítse a betegeket a betegségükkel kapcsolatos ismeretek elsajátításához. A beteg maga tehet azért, hogy betegsége egyensúlyban legyen, ehhez azonban nagyon sok ismeretanyagra, szakemberek támogatására van szükség. Azt mindenki tudja, hogy a cukorbetegek számának folyamatos növekedése és az egészségtelen életmód közti összefüggés szükségessé teszi, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektessünk a megelőzésre. Ennek érdekében egyesületünk 2012 óta önálló civil szervezetként működik. Így lehetőségünk van sokkal szélesebb körben információt, tapasztalatot szerezni és azt tovább adni a találkozókon. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a klubfoglalkozások közösségformáló szerepét sem. Mert a jó légkörben szerzett tudás, ismeret és az egymástól szerzett pozitív tapasztalat sokkal jobban hasznosul a  ukorbetegek gyakorlati életében. A cukorbetegek sorsa nagyban függ attól, hogy a megszerzett ismeretet hogy tudják, mennyire képesek a mindennapi gyakorlatban alkalmazni -kezdte ezekkel a gondolatokkal az  egyesületvezető.
Elmondta: a Körmendi Cukorbetegek Egyesülete éves munkaterv alapján dolgozik. A havi rendszeres összejöveteleiken a tagok szakemberek segítségével folyamatosan bővítik ismereteiket. A klubvezetés arra törekszik,
hogy segítsen számukra válaszokat kapni a felmerülő kérdéseikre. A szakelőadásokon kívül közösségi programokból is van bőven, rendszeresen megemlékeznek a Diabétesz Világnapról, ahol neves előadók beszélnek
az egészséges életmódról, ami a megelőzésben, illetve a kezelésben, szinten tartásban egyaránt hasznos. A klub célja egyben a társadalom informálása a betegséggel kapcsolatos ismeretekről valamint a cukorbetegek kezelésének legnagyobb színvonalon való támogatása, számukra az esélyegyenlőség biztosítása társadalomban.

Fiatalok is csatlakozhatnak

- A klubtalálkozókat havi rendszerességgel hétfőnként tartjuk az Idősek Otthona Kossuth Lajos utcai épületében- folytatta Horváth Lászlóné. A létszáma jelenleg csaknem húsz fő, a jellemző, hogy főleg a 60 éves kor felettiek járnak a közösségbe. Pedig a  klubvezető szerint a betegséggel küzdő fiatalabb korosztályoknak is hasznos lenne, ha a klubba járnának, hiszen az ő közösségük az információkon túl a gyakorlati élethez, a betegséggel való együttéléshez tud plusz, új információkat, inspiráló, pozitív szemléletet, tapasztalati tudást adni mindenkinek. Akárcsak egy mondat, a tapasztalat és a közösség támogató ereje is segítheti a klubba  járó, diabétesszel diagnosztizáltak életét, akár fiatal, akár idős. A közös nevező, ami az egyesület életét  is meghatározza, a segítségnyújtás a betegséggel küzdőknek.

Mértékletesség a kulcs

A cukorbetegséggel való panaszmentes együttélés egyik fontos eleme a mértékletesség az étkezésben. A klubvezető szerint a betegnek egy kicsit saját maga orvosának, dietetikusának is kell lennie. Természetesen kell a kezelő orvos, aki beállítja számára a dózist a gyógyszerből, de legtöbbet ezután a cukorbeteg tud tenni magáért, aki saját maga porciózza az ételadagjait. -Tulajdonképpen mindent lehet enni, de a mértékletesség és a tudatosság fontos, de a mozgás is legalább annyira meghatározó, mint a táplálkozás a beteg életében. Ám ez többet jelent, mint a spejztől a munkapultig tartó oda-vissza közlekedést napközbeni konyhai teendőink között. Ez az intenzív, tudatos, rendszeresen végzett mozgásról szól. De nem kell futópadra állni vagy maratonokat
futni. Csak annyit kell mozogni, amit elbír a szervezet. Ha egy nagyobb súlyú betegnek megerőltető az intenzív séta, tempót kell váltani. De egy napi 15 perces séta és a rendszeresség fontos. Sokat korrigál a vércukor értékekben, ha mozog valaki. Ez lehet egyfajta szabály is, de köztudott, hogy a szabály addig jó, amíg betartják. Az egyénnek is akarni kell, hogy tegyen az egészségéért. Az orvos, a dietetikus csak a beteg  gyüttműködésével
érhet el eredményeket. Fejben kell változnia a diabétesszel diagnosztizált betegnek, a klub segíthet ebben is és támogatja a szemléletformálást- fogalmazott Horváth Lászlóné, aki arra is választ adott, hogy miért is vállalta a civil szervezet és mi adja a töretlen lelkesedését a munkához.
- Nagyon fiatalon lettem cukorbeteg, sőt második gyermekemet cukorbeteg anyaként szültem, három hónapos kortól végig kórházba voltam. Úgy éreztem, van már annyi rutin mögöttem érintettségem révén, hogy mertem vállalni az egyesület vezetését. Saját példámmal is tudom cukorbeteg társaimat biztatni, hogy aki betartja a betegség kezelése, szinten tartása kapcsán a szabályokat, az élhet úgy, mint egy egészséges ember. Nincs drákói szigor, de szabályok nélkül nem lehet csinálni. Akarat kell, a betegség megköveteli a tudatosságothangsúlyozta a klubvezető.

Hasznos tanácsok

-Sok érdekes dolgot csinálunk foglalkozásainkon. Például alapanyagokat mérünk ki, megbeszéljük ezek szénhidráttartalmát, egyéb jellemzőit. Grammos mérlegen elemezzük a száraz, majd a főzött rizs vagy épp a nokedli szénhidrát-adatait. Ez az idők során egyfajta készséggé alakul, képes lesz a klubtag később már megsaccolni az ételek szénhidráttartalmát akár vendéglőben, vendégségben is, így eldöntheti, mennyit ehet azokból. Szénhidrátot szoktunk számolni ételkártya segítségével is. A játék során felmutatjuk a kártyát, a tagok pedig tippelnek, mennyi az ott látható étel szénhidrát értéke. Persze nem tized pontossággal kell eltalálni a  számot, elég, ha a tartományban marad a sacc. A cél, hogy tényleg készség szintjén legyenek tisztában a tagok az adatokkal, amelyek az étkezéseik összeállításában segítik őket-részletezte Horváth Lászlóné. Azt is alaposan átbeszélik: mi az, amit számolás nélkül megehet egy beteg és egy tányéron  milyen arányokban kell szerepelnie az egyes ételfajtáknak. Egy biztos: a zöldségnek szerepelnie kell az étkezésben, bár sajnos mi még mindig főleg a burgonya- rizs párosnál tartunk sok esetben, ha köretről  ondolkodunk. A zöldségnél a sárgarépát, zöldborsót, babot számolni kell, de a zöld levelesek, a spenót, a sóska és például a paprika „számolatlanul” fogyasztható a diabéteszben érintettek számára. A gyümölcsök esetében megint odafigyelés kell, főleg a szőlőnél, a banánnál, a körténél. Lehet ugyan ezeket fogyasztani, de mértékkel, szénhidrát  értékeiket figyelembe véve. - Ez nem betegség, hanem állapot. Egy diabéteszes, ha jól csinálja, éppolyan életminőséget élhet meg, mint az, aki nem érintett a cukorbetegségben. A legfontosabb, hogy el kell fogadni minél előbb a diagnózist, majd menni, haladni előre azzal a tudattal, hogy megoldom, megcsinálom. Azaz a diabétesszel együtt élni feladat legyen és ne probléma-zárta a beszélgetést Horváth Lászlóné, a Körmendi Cukorbetegek Egyesületének vezetője.

PM
FOTÓ: JT
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink