Hírek, aktuális / A pandémia továbbra is velünk van, de a körmendi városvezetés előre tekint

2022-01-18 13:49:22
A pandémia továbbra is velünk van, de a körmendi városvezetés előre tekint – Folytatódnak az útfelújítások, megkezdődnek a Rába-parti fejlesztések, tervezik az új csarnokot

A 2020-as évhez hasonlóan még 2021-ben is alapjaiban határozta meg az önkormányzatok működését a koronavírus-járvány. Az oltások számának növekedésével javult valamelyest a helyzet, a drasztikus korlátozások megszűntek, a vírus azonban továbbra is a mindennapi életünket megnehezítő tényező maradt.


– Sajnos továbbra is itt van velünk a vírus, most éppen a negyedik hullám nehézségeit nyögi a világ. Magyarország abból a szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hogy a beadott oltásoknak köszönhetően viszonylag gyorsan sikerült újraindítanunk a gazdaságot az év első felében. Ettől függetlenül még most is rengeteg negatív hozadéka van a járványnak a tragikus halálesetek mellett is. Az önkormányzati szektor pedig ebből a szempontból is különösen érintett – kezdte gondolatait Bebes István polgármester, majd azzal folytatta: a nehézségek ellenére idén is kivette a város a részét a védekezési feladatokból vagy éppen az oltások koordinálásából, a költségvetést pedig sikerült úgy öszszerakni, hogy a hiányzó bevételek ellenére is stabil és biztonságos működést tudtak fenntartani. Arra is rámutatott: még fejlesztéseket is sikerült befejezni vagy éppenséggel elindítani. – Ezek majd a következő év, évek szempontjából fognak jelentős előrelépést jelenteni- mondta a városvezető.

Végre elkészült az elkerülő
Az év legjelentősebb fejlesztése minden kétséget kizárólag az M80- as gyorsforgalmi út megépítése volt. Hosszú évek küzdelmeire sikerült végre pontot tenni. – Nem volt egyszerű küzdelem, az biztos. Hosszú éveken keresztül kellett harcolni azért, hogy Körmend és a térség végre megkapja ezt a gyorsforgalmi utat. Az elmúlt harminc évben szinte nem volt olyan kormány Magyarországon, aki ne ígérte volna meg az út megépítését. Voltak olyanok is, akik a választások előtt gyorsan letettek egy alapkövet, csak hogy úgy tűnjön, most végre tényleg beindul az építkezés, aztán a választások után gyakorlatilag hozzá sem nyúltak többet. Én magam is jól emlékszem azokra az időkre, amikor még parlamenti képviselőként késhegyre menő vitákat kellett folytatnunk az akkori kormánnyal. Több tucat felszólalás, interpelláció és módosító indítvány született részemről azokban az időkben, amit aztán ilyen-olyan indokokra hivatkozva mindig lesöpörtek az asztalról. A minisztériumoknak és különböző kormányzati szerveknek megírt levelek mennyiségéről már ne is beszéljünk. Egyedül a mostani kormánynak volt meg a szándéka, az akarata és forrása ahhoz, hogy megvalósítsa ezt a hihetetlenül fontos fejlesztést, amely nemcsak Körmendnek, hanem az
egész térségnek is óriási lehetőségeket jelent. Egyrészt az elkerülő megépülésével a települések végre fellélegezhetnek az átmenő forgalom okozta zaj- és szmoghatásoktól, másrészt pedig teljesen új dimenziók nyílhatnak meg akár a gazdasági élet, akár a turizmus területén – beszélt a beruházás jelentőségéről Bebes István.

Kisebb infrastrukturális fejlesztések is megvalósultak
A nemzetgazdasági szempontból is fontos fejlesztés mellett az önkormányzat sem tétlenkedett a belterületi úthálózat felújítása kapcsán. Már csak azért sem, mert ezen a területen mindig van mit fejleszteni, ez egyértelmű. 2021-ben az M80-ashoz kapcsolódóan elkészült például az ADA bútorgyárnál az a körforgalom és kerékpáros átvezetés, amit az önkormányzat már régóta sürgetett. Egyrészt a külvárosi területen élők, másrészt pedig a bútorgyár dolgozóinak az életét fogja jelentősen megkönnyíteni ez a fejlesztés. Közel 70 millió forintból pedig öt utca is megújulhatott Körmenden. – Új burkolatot kapott a Dobogó, az Erkel Ferenc, a Téglagyári utca, illetve a Nap utca egy szakasza. A következő évben pedig tovább folytatjuk a munkát a Honvéd és Teleki utcákkal, és befejezzük a Nap utca hiányzó szakaszát is. Mint mondta,m ezen a területen mindig van mit tenni – mondta a polgármester. Komoly árvízvédelmi fejlesztés volt a Rábaparton, ami jelentősen javítja a folyóhoz kapcsolódó védekezési lehetőségeket – Borzasztóan fontos volt, hogy ez a fejlesztés meg tudott valósulni, és nemcsak az ott élőknek, hanem az egész városnak – szögezte le Körmend első embere, majd emlékeztetett: nem is olyan régen még elképesztő károkat okozott a Rába áradása. – Ez a mostani beruházás jelentősen csökkenti annak a lehetőségét, hogy megismétlődjenek a rossz emlékű események. A Rábapart amúgy is kiemelt helyet foglal el az önkormányzat fejlesztendő területeinek sorában. Hamarosan nekilátunk a partszakasz és a strand fejlesztésének és egy új látogatóközpont megépítésének a régi Marc üdülő területén. Továbbá vannak még terveink a Bárkaház további fejlesztésére és az ott zajló közösségi és sportélet fellendítésére.

A körmendiek és a környékbeliek legnagyobb öröme az új piac
– Örülünk, hogy sikerült egy minőségi piacot kialakítanunk Körmenden. Ez nemcsak magát az épületet jelenti egyébként, hanem az ott megjelenő különböző szolgáltatásokat és az áruk kiváló minőségét. Az a tapasztalat, hogy napjainkban egyre nagyobb az igény arra, hogy helyi kistermelőktől vásároljunk, egészségesebb termékeket a szupermarketek helyett. Természetesen soha nem fogja tudni kiszorítani a piac a nagy élelmiszermultikat, de tökéletesen alkalmas arra, hogy kiegészítse azt. A munka egyébként még nem fejeződött be, hiszen a piac körüli utak felújítása még hátravan, amit még az idei évben el fogunk végezni és az épület bővítéséhez is már tervezzük a második ütemet – utalt a folytatásra Bebes István.

A volt cipőgyár helye új funkciót kap
Megkezdődtek a bontási munkálatok a volt cipőgyári épületek tekintetében. A projekt jelenlegi állásáról is beszélt a városvezető. – Azt gondolom, hogy ez egy jelentős lépés abba az irányba, hogy a Batthyány-kastélyegyüttes végre újra a régi fényében tündökölhessen. A volt cipőgyári épületek látványa – beékelődve ebbe a gyönyörű műemléképület-együttesbe – nem volt túl felemelő. Még akkor sem, amikor egyébként folyt a termelés, és az épületek gondozottak voltak. Hát még azután, hogy az állaguk az évek folyamán jelentősen leromlott. Most végre kinyithatjuk majd ezt a teret a látogatók előtt, szimbolikusan és ténylegesen is megtörténik a kastély és a várkert egybenyitása. Kulturális szempontból is jelentős lépés lesz a város életében. És ha már kultúra, akkor meg kell említeni, hogy jelenleg is zajlik a Körmendi Kulturális Központ Berzsenyi Dániel utcai épületének és Felsőberkifalu kultúrház korszerűsítése. Mindkét épület nagyon leromlott állapotban volt, így mindenképpen rájuk fért már a felújítás – beszélt egy újabb terület fejlesztéséről Bebes István.

Megújul a közvilágítás
Nagy vitát váltott ki a város közvilágításának helyzete. Néhányan próbálták politikai célokra felhasználni azt a balesetet, ami az egyik gyalogos-átkelőnél történt a közelmúltban, így nem mentünk el szó nélkül emellett sem. – Először is szerencsére elmondhatjuk, hogy nem történt nagyobb tragédia. Mindig ez a legfontosabb. Az pedig, hogy vannak politikusok, akik más emberek szerencsétlenségéből, balesetéből akarnak politikai hasznot húzni, az legyen az ő problémájuk. Számoljanak el ők a lelkiismeretükkel – jelentette ki a körmendi városvezető, majd azt is elmondta, a képviselő-testület decemberben 14 millió forintot szavazott meg a Rákóczi utcai főbb gyalogos-átkelőhelyeknél található közvilágítás javítására. – Ebből az összegből javíthatjuk a látási viszonyokat a kiemelten veszélyes szakaszoknál. Végleges és teljes megoldást azonban a teljes városi rendszer rekonstrukciója fog jelenteni, amire megvannak a forrásaink. Jelenleg már a tervezési folyamatok zajlanak. Valós problémáról beszélünk tehát, amit mindenképpen orvosolni fogunk, hiszen már hosszú hónapok óta zajlanak az előkészítő munkálatok – beszélt a beruházás állásáról.

Minden igényt kielégítő új csarnok épülhet
Tavaly eldőlt, hogy a mostani sportcsarnok bővítése helyett egy új multifunkcionális sportcsarnok megépítése szerepel a tervek között Körmenden. A tervezés már ennél a projektnél is elkezdődött. – Megvizsgáltuk a jelenlegi sportcsarnok bővítési lehetőségeit, hiszen a jelenlegi állapot már nem felel meg a nemzetközi kupasorozatokban való indulás szigorú feltételeinek. Az előkészületi munkák során azonban olyan feladatok merültek fel, ami egyértelművé tette, hogy új úton kell elindulni, és egy teljesen új sportcsarnok megépítését kell kezdeményezni a magyar kormánynál. Szerencsére támogatják az elképzeléseinket, így forrásokat biztosítottak az előkészületi munkálatok lefolytatására. Jelenleg is zajlik a tervezési fázis, ezt követően születhet döntés majd a multifunkcionális sportcsarnok megépítésének támogatásáról – vetítette előre Bebes István polgármester. A cél az, hogy egy olyan, minden igényt kielégítő csarnokkal gazdagodjon a város, ami egyrészt otthonául szolgálhat a profi kosárlabdacsapatnak, másrészt pedig lehetőséget biztosít a helyi, kisebb civil szervezeteknek is, továbbá kulturális rendezvények helyszínéül is szolgálhat. – Véleményem szerint a város megérdemelne már egy ilyen jellegű beruházást – mondta el az évértékelő interjú zárásaként a körmendi városvezető.

MP
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink