Hírek, aktuális / A körmendi kastélykertben találkoztak Vas vármegye hivatásos és önkéntes tűzoltói

2023-06-05 08:05:23
Felavatták a Szent Flórián szobrot- a tűzoltók védőszentjét ábrázoló alkotást Körmenden a Katasztrófavédelmi Kirendeltség épülete elé helyezték
 
A körmendi kastélykertben találkoztak Vas vármegye hivatásos és önkéntes tűzoltói- az eseményt nagy érdeklődés övezte


Nyolcadik alkalommal rendeztek Tűzoltó Találkozót Vas vármegyében, a program helyszíne ezúttal a körmendi Batthyány-kastély kertje volt. Hatvanöt tűzoltószervezet hatszáz tűzoltója, köztük hivatásosok, önkéntesek és  létesítményi tűzoltók vettek részt az eseményen.


Átadták a Szent Flórián szobrot

Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015-ben hívta életre az azóta már hagyománnyá vált Vas Vármegyei Tűzoltó Találkozót. A program célja a kezdetektől változatlan: felhívni a figyelmet az önkéntességre, az összefogásban rejlő erőre, és rávilágítani arra, hogy a gyors segítség érdekében mekkora szükség van a hivatásos tűzoltók mellett az önkéntesekre.
Az idei rendezvényt dr. Bognár Balász tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg: - Ma Magyarországon a biztonság a legfontosabb közösségi érték. A kormány számára a magyar emberek biztonsága az első, hiszen a kockázatok, kihívások jelen vannak a mindennapjainkban. Kockázat rejlik minden egyéni és szervezeti döntésben, abban, hogy milyen gyorsan és milyen eszközrendszerrel reagálunk a bennünket érő hatásokra és veszélyekre - kezdte beszédét az igazgató, majd arra is kitért, hogy a természeti, ipari és környezeti katasztrófák, valamint a különféle válsághelyzetek közvetlen hatással vannak a társadalmi együttműködések rendszerére. - Célunk továbbra is az, hogy Vas vármegye továbbra is élen legyen megelőzésben és professzionális legyen mentő-tűzvédelemben. A találkozót azért szerveztük meg, hogy hivatásunkat szakmai bemutatókkal, családi- és gyermekprogramokkal közelebb hozzuk a lakossághoz. Így  demonstráljuk, hogy itt vagyunk mi, vasi tűzoltók, akik az év minden napján tanúbizonyságát adjuk annak, hogy a káreseményeket közös erővel fel lehet számolni. Büszkék vagyunk arra, hogy hivatásunk az egyik legrégebbi a világon. Valljuk, hogy Szent Flórián örökösének lenni a szó legnemesebb értelmében vett szolgálat - tette hozzá.


Bebes István, polgármester szerint, a tűzoltók igazi példaképek

Bajtársiasság
V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő így fogalmazott: Egy ilyen rendezvényen nem szorul magyarázatra az az alaptétel, hogy az ember bizony társas lény. A társtalanság nem természetes állapotunk, bármennyire is húznak szét a feladataink, nehézségeink, eltérő nézeteink, mindig keressük a társakat és a kapcsolódás lehetőségét. Osztálytárs, padtárs, útitárs, házastárs, munkatárs, üzlettárs, honfitárs – mondjuk, amiből kiderül, társ alatt azt értjük, akivel együtt vagyunk valamiben – egy osztályban, egy iskolapadban, egy utazáson, életközösségben, munkahelyen, üzletben, nemzetben. Ezek a hol koncentrikus, hol egymást metsző körök alkotják a társas életünket, ezek határozzák meg, kik vagyunk. Vannak közöttük olyan körök, amelyekbe csak belekerülünk: az osztálytársunkat, az útitársainkat, a honfitársainkat például nem válogathatjuk meg, és vannak olyan kapcsolatok, amelyekre tudatosan vállalkozunk: házasságot kötünk, üzletet kötünk valakivel, és így házasulandó felek, üzletfelek leszünk, a továbbiakban már ketten vagy többen alkotunk egy egészet. Van egy egészen különleges típusa ezeknek a társas kapcsolatoknak, amiről az itt összegyűlt tűzoltók hosszasan tudnának  beszélni: a bajtársi kapcsolat. Ennek a kapcsolódásnak a különlegességét Gogol így írta le: nincs szentebb kötelék a bajtársi hűségnél. Lélek és nem vér szerinti rokonságot kötni csak az ember képes. Egy fiatal amerikai történész pedig egyenesen úgy fogalmaz, hogy elszámolással csakis Istennek és a bajtársainknak tartozunk.
Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: ha megnézzük az elmúlt évtizedek statisztikáit arra vonatkozóan, hogy melyik szakma, hivatás vezeti a listát az úgynevezett „bizalmi index” szempontjából, azonnal kiderül, hogy a tűzoltók, akikre mindig számítani lehet, ha baj van.
Bebes István, Körmend polgármestere kiemelte: a nyolcadik Vas Vármegyei Tűzoltó Találkozót történelmi helyszínen, a Batthyány-kastély kertjében tartják, amely számos nagyszerű eseménynek volt helyszíne az elmúlt időszakban. A városvezető azt is hozzátette: az önkéntes és a hivatásos tűzoltók is példaképek.
Szent Flóriánról is szó esett, akinek szobrát a történelmi egyházak képviselői, Kiss László plébános, Szabadi István református lelkész és Benedek János evangélikus lelkész áldottak meg. A tűzoltók védőszentjét megtestesítő relikviát lovaskocsival szállították végső helyére, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség épülete elé, a Hunyadi utcába.
A szoborszentelés után a tűzoltó szervezetek elhelyezték kitűzőjüket arra a vármegyei térképre, amely külön erre az alkalomra készült.


Elismerések
Az eseményen kitüntetéseket és jutalmakat is átadtak. Dr. Bognár Balázs, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a katasztrófavédelem munkáját hosszú időn át támogató munkája elismeréseként Szent Flórián emlékplakettet adományozott dr. Fekete Attila pénzügyőr dandártábornoknak, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatójának. Eredményes munkája elismeréseként jutalomban részesült Frühvirth Imre tűzoltó zászlós, a Körmendi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, különlegesszer-kezelője, Hegedüs Csaba tűzoltó főtörzsőrmester, a Körmendi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója, Kányási Barbara rendvédelmi igazgatási alkalmazott, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség ügykezelője, Reitli Lászlóné tűzoltó százados, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség referense, valamint Töltl Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, a Körmendi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, Szentgotthárdi Katasztrófavédelmi Őrs beosztott űzoltója.
Bebes István, Körmend polgármestere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül pénzjutalmat adott át Deák László és Németh Szabolcs tűzoltó zászlósoknak, valamint Simon András tűzoltó törzszászlósnak, akik mindannyian a Körmendi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság különlegesszer- kezelői. A körmendi polgármestertől emléktárgyat vehetett át nyugállományba vonulása alkalmából Király Lajos tűzoltó  ezredes, a Körmendi  Katasztrófavédelmi Kirendeltség volt kirendeltség vezetője.
Szentgotthárd Város Önkormányzata is döntött pénzjutalmak odaítélésről olyan személyek részére, akik a Körmendi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, valamint a Szentgotthárdi Katasztrófavédelmi Őrs feladatainak ellátásához és Szentgotthárd város tűzvédelméhez kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak. Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere kimagasló szolgálati tevékenységéért pénzjutalomban  részesítette Horváth Richárd tűzoltó törzszászlóst, a Körmendi  Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, Szentgotthárdi Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokát, valamint Kiss Sándor tűzoltó főtörzszászlóst, a Körmendi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, Szentgotthárdi Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokát.
Ezután színes játszótérré alakult a kastélypark, ahol amellett, hogy meg lehet tekinteni az összes felsorakozott gépjárművet,  tűzoltási, roncsvágási, olajtűz- oltási, kutyás és virtuális valóság szemüveggel végzett bemutatókat is meg lehetett nézni. Az érdeklődők egy zenés újraélesztési maratonra is becsatlakozhattak, emellett lehetőség nyílt a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum tárlatvezetéssel egybekötött látogatására is.

További képek a galériában >>>itt   és    itt <<<

TJ
Fotók: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó




 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink