Hírek, aktuális / A Szentlélek működése

2022-06-30 09:37:46
A Szentlélek működése – folytatódott a KÉSZ előadás-sorozata

Életünk fő feladatairól szóltak a keleti atyák tanításai

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportja által szervezett előadás-sorozat Elek Antal soproni görögkatolikus szerzetes előadásával folytatódott június elején a Batthyány Örökségközpont aulájában. Az előadó az éppen akkor elmúlt pünkösdhöz kapcsolódóan a Szentlélek működéséről beszélt, ahogy azt a keleti atyák tanították.
 

 
A Szentlélek működése a keleti atyák szerint című előadásra Elek Antal görögkatolikus pap, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye szervező lelkésze Sopronból érkezett. A
Mennyei Király című ének közös eléneklése után elmondta, hogy a Szentlélek megismerésének „nulladik” feltétele a névadó szentünkkel való szoros kapcsolat kialakítása és
ápolása, ugyanis a szentekkel való kapcsolat megnyit bennünket Isten felé. Ha valaki a keleti atyák útján kíván elindulni, akkor az első igazi feltétel az, hogy az imádság és a fizikai munka váltsa egymást, és természetesen munkavégzés közben is lehet imádkozni, mert így a kettő összekapcsolódik. Így aztán az is megvalósítható, hogy valaki 24 órán keresztül kapcsolatban legyen Istennel, és ne kövessen el több bűnt. Természetesen rengeteg akadály nehezítheti meg ennek a szoros kapcsolatnak a létrejöttét.

Az ima átsegít a gondokon Hészükhaszta József egy szabályszerűségre hívja fel a figyelmet: a kegyelem mindig megelőzi a kísértést, és nem fordítva van ez. Azt írta, hogy ha megjelenik Isten kegyelme az életünkben, akkor „övezzük fel derekunkat, mert érkezik a kísértés”, és ez napokon, heteken belül megtörténik. Az is nagyon fontos, hogy a türelemben tanúsítsunk kitartást. Életünk fő feladata a Szentlélek megszerzése és megőrzése kellene, hogy legyen. Ezen az úton elkerülhetetlenek az elbukások, de mindig újra talpra kell állni. 
Előbb-utóbb meg fogjuk érezni a lelki békét és örömöt. Ha valaki nek gondja van vagy aggódik, biztosan nem imádkozik eleget. Áthoszi Porfiriosz atya szerint a lustaság és elkedvetlenedés démonán át jön be az összes többi démon az életünkbe. Aki elsajátítja a Jézus-imát, annak legalább napi egy órát célszerű ily módon imádkoznia. Jézus meg tudja gyógyítani lelkünk sebeit, és minden zegzugát ki tudja utána tölteni. Minden jó cselekedet királynője az imádság. További fontos feltétel az alázat és az engedelmesség. Lépcsős vagy Létrás Szent János szerint az alázat tüzét az engedelmességgel kell táplálni. Az is fontos feltétele a Szentlélek megszerzésének és megőrzésének, hogy kötelességeinknek eleget tegyünk és feladatainkat pontosan végezzük el. A végsőkig ki kell tartani ezen az úton, és ehhez állhatatosságra van szükség. 
Lelki életünk ezen útján segítségünkre lehetnek az ikonok és a megszentelt tárgyak is.

CST
Körmendi Híradó
Fotó: Jámbori Tamás











 







 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink