Hírek, aktuális / 30 éves jubileumot ünnepelt a Várostörténeti Akadémia

2022-11-17 13:20:02
A honismereti egyesületben lelkes, értékteremtő munka folyik
30 éves jubileumot ünnepelt a Várostörténeti Akadémia

A Csaba József Honismereti Egyesület október végén tartotta a Batthyány Örökségközpontban jubileumi ülését. A résztvevők előadást hallhattak a Várostörténeti Akadémia első évtizedéről, valamint a napjainkban folyó működéséről, céljaikról, de az 50 éves Honismeret című folyóiratot is ekkor mutatták be.
 

Debreczeni Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke is megtisztelte jelenlétével a jubileumi eseményt- a Várostörténeti Akadémia előadása 1992. október 26-án volt először

– Egy egyesület életében az ünnepek mindig nagy örömet jelentenek, a mai nap egyesületünk legfontosabb és legnépszerűbb programjának az évfordulóját jelenti – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Mecsériné Doktor Rozália az egyesület tagja, aki később arra is felhívta a figyelmet, hogy a 30 éves évforduló szorosan kötődik Körmend város ünnepnapjának dátumához is, amit szintén a napokban ünnepeltek. Körmend városa ugyanis 1994-ben ünnepelte 750 éves városi jogállását, az egyesület pedig nagy szerepet vállalt már a jubileumi évhez kapcsolódó programok szervezésében is. Akkor rendezték meg,- a jubileumi év előkészítéseként – a ”Várostörténeti Akadémia” tíz előadásból álló nagysikerű sorozatát.


Bebes István polgármester

Értékteremtés
Bebes István, Körmend polgármestere  is elismerő szavakkal beszélt az egyesület tevékenységéről, mint mondta, értékteremtő munkát végeznek, amire nagy szükség van egy város életében. – A  Honismereti  Egyesület által létrehozott Várostörténeti Akadémia az elmúlt harminc évben sok tapasztalatot szerzett. Rengeteg ember munkája tette lehetővé, hogy az akadémia ennyi év után is élő és folyamatosan fejlődő legyen. Kapcsolatot teremtettek az emberekkel, és próbálnak a mai napig a városról és annak múltjáról, jelenéről nagyszerű képet adni az itt élőknek- tette hozzá a város első embere.


Zsámboki Árpás szerint a megye egyik legszervezettebb honismereti egyesülete a körmendi

A kötődés fontossága
Az ünnepi konferencián jelen volt Debreczeni Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke, aki arról beszélt, hogy a honismerettel, helytörténettel foglalkozók élete csak úgy teljes, ha hittel, tettel végzik munkájukat és hazában, nemzetben és közösségben gondolkodnak. Hozzátette: – A honismeretben van egy örökség, nekünk pedig az a szerepünk, hogy átadjuk azt mindenkinek-. A szövetség elnöke kiemelte, hogy a fiatal generációnak szintén meg kell tapasztalnia a kötődést, nemcsak a családhoz, a kis közösségekhez, hanem a városhoz, a hazához is, hogy helyes attitűddel éljenek. Mint mondta: – Nem attól kell félni, hogy elmennek a fiatalok, hanem hogy ha elmennek, azt ne kötődés nélkül tegyék. Legyen mindig valami, ami visszahívja őket, hiszen akinek kialakul a kötődése a hazájához vagy éppen Körmendhez, az mindig vissza fog térni. Kiemelte a honismerettel foglalkozók és helytörténészek munkáját. Rámutatott: a belföldi turizmus újra fellendült, a pandémia miatt is sokan figyeltek fel a környezetükben  található kincsekre, de a népszerűsítést folytatni kell, hogy minél többen felfedezzék azokat a csodás helyeket, amelyet hazánk tartogat- fogalmazott Debreczeni Droppán Béla.


Lőrincz László egyesületi titkár

Híd a múlt és a jelen között
A Vas Megyei Honismereti Egyesület Elnöke, Zsámboki Árpád üdvözlő beszédében kiemelte: nagyra becsüli a Csaba József Honismereti Egyesület tevékenységét. – A megyében szinte elsőként és a legszervezettebben végezték mindig a feladatot-világított rá, majd azt is hangsúlyozta, hogy a Várostörténeti Akadémia nagyszerű lehetőséget kínál mindenkinek, hogy megismerje ennek a történelmi jelentőséggel bíró településnek a múltját. – Várostörténet mindenkinek! – hangsúlyozta a megyei elnök, majd azzal folytatta, hogy nagyon nagy értéke van ennek az akadémiának, ami egy magas szintű tudományos ismeretterjesztő sorozatnak is felfogható és tematikai nyitottsága példamutató. A jubileumi ülést előadások színesítették, így az akadémia megalakulásáról, a kezdetekről Lőrincz László egyesületi titkár tolmácsolásában hangzott el Kondicsné dr. Kovács Éva alapító elnök részletes beszámolója. Majd ezt követően dr. Vörös Ottó jelenlegi elnök osztotta meg gondolatait az egyesület napjainkban folyó működéséről. A rendezvényen bemutatták a szintén évfordulót ünneplő, 50 éves Honismeret című folyóiratot.

SZD
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink