Hírek, aktuális / 30 éves jubileumot ünnepelhetett a Hölgyek Népfőiskolája

2022-12-06 09:24:47
30 éves jubileumot ünnepelhetett a Hölgyek Népfőiskolája
 
Az emberi gondolkodás és a kéz ünnepe volt Körmenden


Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Hölgyek Népfőiskolája Körmenden. A jubileum alkalmából kiállítást rendeztek a népfőiskolások: Lakner Gabriella, a csoport vezetője, valamint Biczó Lászlóné, Dienes Sándorné Lutár Istvánné és Kőteleky László állította ki egyedülálló munkáit a Városi Kiállítóteremben.


A szépszámú közönséget Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntötte, majd Csáky Zoltánné, a Magyar- Finn Baráti Kör elnöke vette át a szót. – A népfőiskola ötlete Grundtvig dán evangélikus lelkész nevéhez fűződik, aki 1830-ban kezdte el szervezni a népfőiskolákat. Magyarországra a 19. század végére jutott el a mozgalom híre. Az 1920-as évek után mintegy 70  népfőiskola működött az országban: nem volt része a közoktatásnak, bár támogatott tanulási formát jelentett – kezdte a múltidézést Csáky Zoltánné, majd arra is kitért, hogy a második világháború után betiltott népfőiskolák 1988 táján indultak újra.
A népfőiskolai rendszer az élethosszig tartó tanulást szolgálja, igaz ez Körmenden is, ahol harminc éve indult útjára a mozgalom. Az elmúlt három évtizedben a tagok előadásokat hallgattak és tartottak, és rengeteg témában tevékenykedtek: sütöttek, főztek, tartósítottak, reformkonyhával foglalkoztak, szabtak, varrtak, virágápolást és virágkötést tanultak, kozmetikai, bőrápolási, orvosi és természetgyógyászati ismereteket sajátítottak el, kötöttek, horgoltak, hajtogattak, gyöngyöt fűztek, szőttek, hímeztek, csipkét vertek és nem utolsósorban a család fontosságáról kezdeményeztek előadásokat. –A jubileumi kiállítás az emberi gondolkodás és a kéz ünnepe. Láthatunk keresztszemes hímzéseket, hajtócsipkét, zsinórcsipkét, horgolt csipkét, foltvarrással készült munkákat, kötött, kézzel varrott babaruhákat és gyöngyfűzéssel készült ékszereket. Ezeket a technikákat sok-sok szakember tanította meg a népfőiskola tagjainak, illetve ők maguk is átadták egymásnak a tudásukat, így az egyes technikák magas szintű képviselőivé váltak – tette hozzá méltató beszédében Csáky Zoltánné. Zárásként Lakner Gabriella, a Hölgyek Népfőiskolájának vezetője köszönte meg a tagok áldozatos munkáját. Elhangzott az is, hogy a
népfőiskolai csoport a Körmendi Kulturális Központ égisze alatt működik a kezdetektől fogva és a tagok kéthetente tartanak foglalkozást az intézményben.


További képek a GALÉRIÁBAN

TJ
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink