Hírek, aktuális / 11. alkalommal nyílt meg a 3 F-K Körmendi Fotóklub tárlata

2023-08-30 08:05
15 alkotó számos témája jelent meg a Városi Kiállítóteremben

11. alkalommal nyílt meg a 3 F-K Körmendi Fotóklub tárlata

Bedőcs Gyula, Benkő Andrea, dr. Yi Xiao Bai, Fekete Tamás, Gazsi Margaréta, Jámbori Tamás, Jene Sándor, Károlyi Barnabás, Klemencsics Sándor, Kukor-Vilics Eszter, Lakosi Miklós, Major Lívia, Pál János, Pálóczi Zsuzsanna, Vörös Péter. A felsorolás sokszínű, ahány név annyi személyiség, egyéniség, világlátás, egy közös nevező mégis van a névsorban: mindannyian a 3 F-K körmendi fotóklub tagjai, csoportos kiállításaikkal vagy tematikus tárlatokon való egyéni részvétellel már sok tárlatlátogatónak szereztek örömet.


A megnyitón Pálóczi Zsuzsanna felidézte a klub kezdeti pillanatait egészen napjainkig

Most a Körmendi Napok alkalmából a Városi Kiállítóteremben mintegy hatvan alkotással mutatkoztak be. A közös klubtárlat immár a tizenegyedik a sorban-hangzott el a megnyitón Pálóczi Zsuzsannától, aki a Körmendi Művelődési Központ, Múzeum és Könyvtár képviseletében szólt, de egyben a klub titkáraként, a fotóklub tagjaként is érintett volt a napban. Informatív köszöntőjéből kiderült: fontos a klub számára a közös kiállítás, ezért van jelentősége a számnak, amely immár a 11. a sorban. A titkár rövid összefoglalást is adott hallgatóságának a klubtörténetről: az alapítás éve 2011. Három körmendi fotós, Fekete Tamás, Jámbori Tamás és Klemencsis Sándor határozta el a klub alakítását és bíztak benne, hogy nem csak három fős csapat maradnak majd. A remények nem voltak hiábavalók, 21 taggal indult a művészeti közösség élete. Első közös, „gombostűs” tárlatuk 2011. augusztusában, tehát mindjárt az alakulás évében, a Körmendi Napok keretében volt. - Azóta a kiállítások sora folyamatos - sorolta Pálóczi Zsuzsanna a megnyitón. Elhangzott: csoportosan vagy önállóan többször állítottak  ki a klubtagok. A többi közt a „Fordulatszám Fesztiválon”, a „Született tehetségek”, a „Harcok és arcok”, a „Feketén-fehéren”, az „Objektív kilátások” illetve a „Fókuszban a Rába” tematikájú tárlatokon mutatkoztak be.A tíz éves jubileumra önkormányzati támogatással könyvet jelentettek meg. A csoport tagja a Magyar  Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének is.
A tagok közül többen hazai és nemzetközi fotóművész címekkel rendelkeznek, amelyek feltétele a hazai és nemzetközi FIAP illetve a szövetség által védnökölt fotóművészeti pályázatokon való eredményes részvétel. A 11. kiállításon szinte minden műfaj képviseltette magát a természetfotótól a  portrén, akton, makrofotón át a város rendezvényeinek pillanatait, arcait bemutató tárlatokig.

Igazi közösség

Pálóczi Zsuzsanna azt is részletezte: a gombostű kiállításaik 2013- ig sorjáztak évről évre, ám a 2014-es esztendő fordulatot jelentett, a decemberi kiállításukon gombostűk helyett már keretekben tudták fotóikat bemutatni, köszönhetően az önkormányzat támogatásának, amelyhez pályázat beadásával jutott hozzá a klub. A pályázatokat ezt  övetően minden évben beadták a városhoz, így mára az önkormányzat jóvoltából hetven keretre sikerült feltornázni az installációs készleteiket. Pálóczi Zsuzsanna a megnyitón sorolta azt a számos kiállítást illetve tárlat- tematikát is, amelyeken a klub csoportosan vagy egy-egy tag által képviselve részt vett, jelen volt. A művészeti közösség munkáját a pandémia sem állította meg. A korlátozások miatt virtuális tárlatot is szerveztek akkoriban. Az online  érben egyébként is aktívak az utóbbi időben. Weboldallal, közösségi oldallal egyaránt rendelkeznek. Pálóczi Zsuzsanna a színes, informatív keresztmetszet után Bebes Istvánnak, Körmend polgármesterének adta át a szót, aki kezdetektől támogatta a klub működését. Sok más mellett például azzal is, hogy városi kiállításaik megnyitóbeszédeit mindig elvállalta, így történt ez 2023- ban is. A városvezető szeretettel köszöntötte a fotóklub tagjait és a megjelent közönséget.


Bebes István bízik abban, hogy a fotóklub még sok megörökített pillanattal örvendezteti meg a városlakókat
 
„Jó volt hallani, hogy egy olyan együttműködő csapat dolgozik a klub berkeiben, akik igyekeznek a mai kor nehézségei ellenére összejönni, különböző lehetőséget biztosítani, hogy Körmend megismerkedhessen a közösség tevékenységével” - reagált a polgármester a megnyitóbeszédben elhangzottakra, majd egy idézettel folytatta Barakonyi Szabolcstól: „Valójában a fotós egyszerre próbálja elejteni a zsákmányát, és valami olyasmit is, amiről pontosan fogalma sincs. Miközben azt is folyamatosan próbálgatja, hogy aznap mennyire lesz szerencsés az exponálás pillanatában, mert minden képhez szerencse is kell.” Az idézet mondanivalóját a művészeti közösség működésére illesztve Bebes István elmondta: az a munka, a feladat, amit magára vállalt a fotóklub, azt mutatja: a tagok mindent megtesznek annak érdekében, hogy folyamatosan jelen legyenek az élet valamennyi pillanatában akár  a várost, akár a természetet, akár a rendezvényeket érintően is. A szerencse ugyancsak hozzásegíti őket a különleges pillanatok megörökítéséhez, és a sikert számtalan hazai és nemzetközi bemutatkozás is fémjelzi. A városvezető azt is kifejtette: az, hogy a közös kiállítás immár a 11., azt üzeni, hogy a közösség folyamatosan fejlődik és halad előre.
Bebes István ezután mind a 15 kiállítót név szerint említve értékelte a kiállításra hozott munkáikat. A városvezető kiállítás ajánlóját egy másik idézettel zárta Nánási Pál fotóművésztől, aki úgy fogalmazott: „Szokták mondani a szakmabeliek, hogy már mindent lefotóztak - és ez valahol így is van - , de az ember ennek ellenére folyamatosan azt kutatja, hátha mégis van olyan, amit majd én csinálok meg először.” Ilyen folyton kereső, állandóan megújulni akaró és képes közösségnek látja Bebes István a körmendi 3-F-K klubot, akiknek további munkájához is sok sikert kívánt.


További képek a megnyitóról a honlapon a >>>Galériában<<<
PM 
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-29 19:57

Városi Pedagógusnap

meghívóTovább

2024-05-29 10:55

Horváth Szabolcs indulhat az augusztusi világbajnokságon

Nagyon jól sikerült a ringes debütálásaTovább

2024-05-28 10:14

Strandfoci Bajnokság

Körmend, RábapartTovább

2024-05-28 10:00

Fülöp-Vill Körmend Városi Kosárlabda Bajnokság

Bajnok a VargoBútor csapataTovább

2024-05-28 09:11

Forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen

A Rumi út és a 86-os főút csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink