ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / Rába-parti Színjátszó Fesztivál

2020-07-08 11:46:33
A pályázó neve: Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár

A projekt száma:  TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00616
A projekt címe: Rába-parti Színjátszó Fesztivál
A támogatás összege: 2.997.200 Ft
 
A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár projektjének címe: 
Rába-parti Színjátszó Fesztivál 2019-2020, amelyet az intézmény saját előadóművészeti csoportjával, a Körmendi Kastélyszínház Társulattal kíván megvalósítani. A színjátszás hosszú évek óta része a város kulturális palettájának, a 20. század folyamán szinte végig működött ilyen jellegű közösség, de működésére a szakaszosság volt jellemző. A színházi csoport 1995-ben alakult újjá a régi hagyományokat alapul véve. A társulat azóta zavartalanul működik, sikerei messze viszik a város hírnevét. A körmendi szereplések mellett az amatőr színjátszó társulat vendég fellépéseket is vállal a környező településeken, de aktívan részt vesz hazai és nemzetközi színjátszó fesztiválokon is, nagy sikerrel. 

Jelen projekt egy Körmenden megvalósuló Rába-parti Színjátszó Fesztivál megszervezésére irányul, amely régi vágya a helyi művészeti közösségnek. A programot hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte az intézmény, karöltve előadóművészeti csoportjával, a Körmendi Kastélyszínház Társulattal. A megvalósítás kapcsán mindjárt két esztendőt jelölt meg a pályázó intézmény (2019, 2020), hiszen célja a hosszú távú fenntarthatóság.    

A Rába-parti Színjátszó Fesztivál programot első alkalommal 2019-ben rendezi meg.
A programot a színjátszók kezdeményezték, céljuk a közösségi kohézió erősítése, a közösségfejlesztés, a civil közösségek bemutatkozásának biztosítása, valamint nyitás a nagyközönség felé, korosztályi megkötés nélkül. A körmendi színjátszó csoport a város kiemelt művészeti közössége, programja hiánypótló és teljesen új, ám igény mutatkozik rá közösségi, városi és térségi szinten is.

A Rába-parti Színjátszó Fesztivál két programot foglal magába, két egymást követő évben, amelyet a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár 2019 augusztusában és 2020 augusztusában tervez lebonyolítani.  
A projekt arra törekszik, hogy az egyes programokba bevonja a különböző területeken működő közösségeket, épít a helyi csoportokra, de hazai és határon túli magyar alkotó műhelyeket is beszervez a program megvalósításába. A program a célközönség aktivizálásával kezdődik, cél a projekt kapcsán elsősorban az, hogy nagyobb közönség előtti szereplést biztosítson a város kiemelt csoportjának, erősítse a művészeti és alkotó közösségek közötti együttműködést és megszólítsa a különböző korosztályokat, hogy aktív részvevői legyenek a fesztiválnak. 

A programelemek között szerepel: szabadtéri kiállítás színházi fotókból, szakmai kerekasztal beszélgetés neves művészekkel, színházi-társulati vezetőkkel, amatőr színészekkel, alkotókkal. A fesztiválon több amatőr színjátszó csoportot látunk vendégül az első évben (Márkó, Homokbödöge, Érmihályfalva (Románia), Vasvár 1,2, Bük, Torony. A fellépők köre azonban még bővíthető. 
Szakmai eredmény lehet a színvonal, valamint a fellépők számának emelése évről-évről, valamint az, hogy mindig több helyi embert szólít meg, épít a város adottságaira, figyelembe veszi a helyi polgárok, helyi közösségek igényeit. 
 
PROGRAM I.
2019. augusztus 30-31 - szeptember 1.

Három napos színházi programfolyam, helyszíne Körmend, Bárkaház, szabadtéri színpad. A repertoárban szerepelnek mesék, vásári komédiák és könnyedebb hangvételű darabok, megszólítva több korosztályt. A programra meghívást kaptak neves művészek, akik nem zsűriznek, de szakmailag segítik, tanácsokkal látják el a fellépő amatőr közösségeket. A rendezvényben helyet kap „társművészetként" a képzőművészet is. A vidéki civil közösségek mellett megszólítják a helyi csoportokat is, a kézműves alkotó műhelyek tagjaival játszóházat terveznek a legkisebbeknek, a Senior Néptáncegyüttest és a Városi Fúvószenekar Egyesületet pedig közös szereplésre invitálják.  


Fotó: Jámbori Tamás


További képek a fesztiválról: www.kormend.hu oldal képgalériában 1   2   3 

 
PROGRAM II.
II. RÁBA-PARTI SZÍNJÁTSZÓ FESZTIVÁL (2020)

A 2019-es programokra építkezve 2020-ban második alkalommal rendezik meg a Rába-parti Színjátszó Fesztivált hasonló tematikával, mint az előző évben. A 2020-as évben változna a megszólított közösségek köre, a fellépők köre és lehetőségeink szerint bővítenék a fesztivált profi fellépőkkel is, továbbá képzőművészeti aktivitásokkal is.
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2020-10-25 18:22

Labdarúgó eredmények

idegenben nem megyTovább

2020-10-25 09:33

3149 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

elhunyt 35 krónikus beteg Tovább

2020-10-25 08:51

Városi Televízió műsorajánló

20. Körmendi BöngészőTovább

2020-10-24 10:30

Veszélyes lehet a köd

Óvatosan az utakon!Tovább

2020-10-24 10:14

Elmarad a vasárnapi mérkőzésünk

a vendéglátóknál probléma merült felTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink