Körmend Város Honlapjának Akadálymentesített változata

Átadták a felújított körmendi kórházat

Körmend, 2016. december 15., csütörtök (MTI) - Átadták az 1,7 milliárd forintos uniós támogatással felújított körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház fõépületét csütörtökön a Rába-parti városban.
    Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyért felelõs államtitkár a hatszintes, teljes egészében átépített és korszerûsített épületet felavatva azt hangsúlyozta, a körmendi beruházás jó példája annak a kormányzati törekvésnek, hogy a betegbiztonság növelésével hajtsanak végre fejlesztéseket és alakítsanak ki szakmai integrációkat.
    Hozzátette: az egészségügyben lezajlott intézményi integrációk során sokan attól tartottak, hogy a kisebb kórházak majd elsorvadnak és csak a központi nagy egészségügyi intézmények fejlõdhetnek, de a körmendi kórház példája is mutatja, hogy lehetnek olyan ügyek, amelyek minden fél számára elõnyösek és a betegek nagyobb biztonságát szolgálják.[xx]Bebes István polgármester, V. Németh Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs államtitkára, Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyi államtitkár, Nagy Lajos, a kórház fõigazgatója, Mészáros János, az Emberi Erõforrások Minisztériuma helyettes államtitkára és Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fõigazgatója (b-j) átvágja a nemzetiszínû szalagot a felújított Batthyány-Strattmann László Kórház átadásán Körmenden 2016. december 15-én.
MTI Fotó: Varga György

    Szólt arról is, hogy a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból (TIOP) származó uniós támogatásnak köszönhetõen az elmúlt években 500 milliárd forintot költöttek el egészségügyi fejlesztésekre, amelyek jelentõs része vidéken valósult meg.
    Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fõigazgatója elmondta: az épület átépítésén és
korszerûsítésén túl mintegy 300 millió forint értékû orvosi  mûszert is beszereztek a körmendi kórház  számára, a költségekhez pedig 150 millió forinttal saját forrásaiból a szombathelyi Markusovszky kórház is hozzájárult.
    További küszöbön álló fejlesztésként jelölte meg egy olyan aktív belgyógyászati ágyakkal mûködõ részleg beindítását, amely egyben a sürgõsségi ellátás hátterét is jelentené.
    Bebes István (Fidesz), Körmend polgármestere arról szólt, a nagy múltú körmendi kórház mûködõképességének megõrzése és fejlesztése a helyieknek mindig  is a szívügyük volt, és ez széles körû együttmûködés nélkül nem  valósulhatott volna meg.
    V. Németh Zsolt, a térség fideszes országgyûlési képviselõje köszöntõjében megjegyezte: a körmendiek
szerették volna, ha önálló marad a kórházuk, amelyben aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás mellett - a csökkenõ születésszám ellenére - szülészet is mûködne, de a korszerûbb és biztonságosabb ellátás  érdekében az igényeknek alkalmazkodniuk kellett a realitásokhoz.
    Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky kórház fõigazgatója az átadóünnepségen azt hangsúlyozta: a megyei kórház integrált részeként mûködõ körmendi kórházban az átépítésnek és fejlesztésnek  köszönhetõen 21. századi körülmények jöttek létre, amelyek a korábbinál színvonalasabb betegellátást tesznek lehetõvé.
    A hatszintes, 4500 négyzetméter hasznos alapterületû épületben krónikus ágyakkal mûködõ  belgyógyászati osztály, sebészeti osztály mûködik, három korszerûen felszerelt mûtõblokk kapott helyet, valamint járóbeteg-ellátás keretében urológiai, pszichiátriai, neurológiai, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, nõgyógyászati és andrológiai, ortopédiai szakellátás is igénybe vehetõ.Forrás: MTI