Hírek, aktuális / Újabb kiadványt adott ki a Körmendi Kulturális Műhely

2022-01-20 09:04:34
Az alkotók 2021 végén a 22. évfolyammal jelentkeztek már

Újabb kiadványt adott ki a Körmendi Kulturális Műhely

December végén mutat - ta be az érdeklődőknek a Körmendi Figyelő Könyvek újabb kiadványát a kötet főszerkesztője, Szabó Ferenc.


A kötetet Horváth Zoltán katafai jurtája előtt mutatták be                                                    FOTÓ: JT

Az első írás szerzője Móricz Péter, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum igazgatója, aki a II. világháborút megelőző fél évszázad körmendi fényképészeivel foglalkozik. Szintén a múzeumban dolgozik Pintér György, ő a helyi vár 1557-es ábrázolását elemzi. Városunk nyugdíjas plébánosa, dr. Gyürki László a betlehemi Születés bazilika mozaikjainak restaurálásáról számol be. Szabó Ferenc az ember magasabb síkú testeit értelmezi, míg fia, ifj. Szabó Ferenc a tudat alaptermészetéről teszi közzé mondanivalóját. Karaul Táltos írását Szabó Ferenc szerkesztette, így számos eddig rejtett dologra derül fény az ősi táltos hitről és szertartásairól, a téli napforduló megünnepléséről. Varga Géza két tanulmányt is közöl: „Hunok a brit trónon”, majd pedig az ausztrál őslakos nyelvek magyarral rokon szavairól és jeleiről ír, aztán Szabó Ágnes ezt egészíti ki érdekes szösszenetekkel. Varga Zoltán Móricz János és a jezsuita aranybányák kapcsolatát tárja fel, Molnár Tünde pedig indiai élményeit osztja meg olvasóival.

Múlt és jövő publicistái
A Körmendi Figyelő szerzői között természetesen az évek óta ott publikálók között újak is jelen vannak, és mindannyiuk érdeklődési területének, kutatásainak köszönhetően elképesztően gazdag a kiadvány tartalma. A teljesség igénye nélkül említem meg, hogy Kanizsa József versei éppúgy elmaradhatatlan részei a kötetnek, mint Kékesi István Gábor vagy Fentős Eszter, Ulicska Tamás, Auer Miklós, dr. Nagy Zoltán esszéi, tanulmányai, eszmefuttatásai. Például feltárulnak az olvasó előtt Csabrendek–Bányavár rejtelmei is, majd Mesemise, jóga a néphagyományban címmel a népmesék mélyebb rétegeinek titkai tárulhatnak fel. Ugyancsak érdekfeszítő tanulmány elemzi a japán aikido és a koreai hapgi összefüggéseit. Az aradi vértanúk áldozatára emlékező írást versek, majd egy fazekasok reprezentatív tárlatának recenziója követi. Megható az az oldal, amelyen a Kulturális Műhely tavaly meghalt tagjainak fotói láthatók. Bán Miklósról külön cikk emlékezik meg. A rejtélyek feltárásának sora a Balaton-felvidék energetikai viszonyaival folytatódik, hogy esszékkel folytatódjék. Egészségünk megőrzéséhez Ulicska Tamás ad tanácsokat az Omega–3 kapcsán. Auer Miklós joggal méltatlankodik azon, hogy a Modell és Makett Klub Körmend mindössze három másodpercet kapott a városunk értékeit bemutató imázsfilmben. Folytatódik Horváth Sándor cikksorozata, amelyben ipara viszontagságos történetét dolgozza fel. A már publikálóként megemlített Móricz Péter „A  körmendi Várkert évszázadai” című könyvét Mészáros Irén mutatja be. A Kanizsa József és N. Sebestyén Katalin verseit követő tanulmányok az idegen civilizációk világába röpítik olvasóikat. A lapot Bukits Anna ékszerész illusztrálta rekeszzománcainak fotóival, és természetesen Jámbori Tamás fotóiban is érdemes gyönyörködni.

CST
Körmendi Híradó

A Körmend Figyelő digitális változatát letöltheti >>>itt



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink