Hírek, aktuális / Ónos eső és havazás is várható

2018-03-01 13:35:18
A HÉTEN TÖBB TÉRSÉGBEN ÓNOS ESŐ NEHEZÍTHETI A KÖZLEKEDÉST –
HAVAZÁS IS SZÁMOS TERÜLETEN VÁRHATÓ MÉG
 
Az előrejelzések alapján csütörtök délutántól a déli, dél-nyugati megyékben újra havazás kezdődik. Péntektől országszerte változó intenzitású és halmazállapotú csapadék, pénteken és vasárnap ónos eső is várható a déli határ mentén. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal, az aktuális út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.
 
Milyen időjárási körülmények várhatóak a héten?
 
A meteorológiai előrejelzések alapján csütörtök délutántól délen, dél-nyugaton újra változó intenzitású havazás kezdődik, ezzel együtt a Dunántúlon a szél is újra felerősödik, elsősorban Sopron térségében. A legtöbb friss hó Baranya és Somogy megyében várható. Pénteken sokfelé havazhat, sőt, a déli határ mentén délután ónos eső is eshet. Szombaton kezdetben még előfordulhat elszórtan hószállingózás, kisebb havazás, napközben azonban ez fokozatosan megszűnik, majd vasárnap újra valószínű havazás, délen esetleg havas eső, ónos eső, de napközben ismét megszűnik a csapadék.
 
Mit tesz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban?
 
A társaság mind a 93 mérnökségén továbbra is 12 órás váltott műszakokban látják el feladatukat a szakemberek, több száz munkagép fog dolgozni folyamatos rotációban. A havazásban és ónos esőben érintett területeken szükség szerint preventíven, vagyis megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon juttat ki síkosságmentesítő anyagokat (útszóró só, kálcium-klorid). A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az egyes szakaszokon továbbra is az úthálózati szerepük alapján látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez azt jelenti, hogy először a gyorsforgalmi úthálózaton és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg és végzik el a szükséges beavatkozást a szakemberek, majd ezt követi a településeket összekötő mellékutak, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutak hóeltakarítása. Ónos eső idején ugyanakkor a síkosságmentesítési munkákat nehezebben láthatja el a társaság, mivel a csapadék lemoshatja a burkolatra kijuttatott sót.
 
Mit tehetnek az autósok?
 
Vezessenek minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően, valamint utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy megtervezhessék útvonalukat és fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra. Csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak!
 
Hol szerezhetnek az autósok friss, aktuális útinformációkat az országos közúthálózatról?
 
A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.
 
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-09-23 05:03

KÉSz előadás

2019. október 15-énTovább

2019-09-23 04:28

Jess Robin jubileumi koncert

Batthyány kastélyTovább

2019-09-22 20:54

Labdarúgó eredmények

Labdarúgó eredmények Megyei I-II-III.Tovább

2019-09-22 10:33

XVI. Őrségi Tökfesztivál

Szeptember 27-29.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink