Hírek, aktuális / Zarándoklat a Csíksomlyói Búcsúra

2019-01-01 11:18:40
ZARÁNDOKLAT A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚRA


Időpont: 2019. június 5-10-ig (6 nap, 5 éjszaka) Utazás: autóbusszal
Elhelyezés: Gyalun 1 éjszaka panzióban, Csíkszeredán 4 éjszaka szállodában
 Ellátás: félpanzió (reggeli, vacsora)


 
1. nap: Indulás kora reggel. Határátkelés Ártándnál. Nagyváradon a Székesegyház, Püspöki Palota és a Kanonok sor, Szent László tér megtekintése után folytatjuk utunkat a Királyhágóig, ahol a történelmi Erdély területére lépünk. Kalotaszegen (Körösfő, Bánffyhunyad) keresztül érkezünk Kolozsvárra. Kolozsváron megtekintjük Mátyás-király szülőházát, a Szent Mihály templomot és a mellette lévő főteret, ahol a Mátyás szobor található. Kolozsvárról elmegyünk Gyalura, ahol a vacsora és a szállásunk lesz.


2. nap: Reggeli után utazunk Marosvásárhelyre. Marosvásárhelyen látni fogjuk a Kultúrpalota, a városháza, a Prefektúra, a színház, az ortodox székesegyház épületeit. Ezután tovább utazunk és Segesvárra érkezünk. Segesváron a programunk a vár megtekintése lesz, ahol többek között Vlad Dracul, azaz Dracula gróf szülőházát is láthatják. Segesvárról átmegyünk Fehéregyházára (kb 2 km) ahol a Petőfi múzeumot nézhetjük meg. A múzeumban Petőfi személyes iratain túl egy makettet láthatnak a segesvári csatáról, ahol Petőfi életét veszítette. Majd Székelyudvarhelyen keresztül megyünk Csíkszeredára, ahol a következő napokban a szállásunk és a félpanzió lesz. (Hotel Merkúr)


3. nap: Pénteken reggel felkeressük a csodás kegytemplomot Csíksomlyón, hiszen a búcsú napján a nagy tömeg miatt hosszú sorban állásra kell számítani. Már ezen a napon köszöntjük a csodatévő Szűz Máriát. A kegytemplom megtekintése után a magyarság történetének egyik kultikus helyére látogatunk. Elmegyünk Gyimesbükkre az 1000 éves határhoz. Ott megtekinthetik Nagy-Magyarország legkeletibb vasúti őrházát. Felkapaszkodhatnak a Rákóczi vár romjaira, amit Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtetett 1626 körül, ahonnan az egész Gyergyói-medencét beláthatják. Valamint a Hit Kapuján keresztül végig járhatják a Keresztúti kálváriát. Gyimesbükkről visszaindulunk Csíkszeredára. Szereda határában megállunk és megtekintjük Csíkszereda egyik legnagyobb nevezetességét a Mikó várat. Az 1623 körül neoreneszánsz stílusban épült várat 2012-ben újították fel és megtalálható benne a Székely Múzeum, amit szintén megnézünk. Az aznapi kirándulás után, 19 órától, Csíkszeredán szentmisén veszünk részt a csodálatos Makovecz templomban.


4. nap: Csíksomlyói búcsú napja. A katolikus magyarok legnagyobb találkozója, ahol többszázezer ember jelenik meg. Az egész hegyoldal benépesül ekkor. Aki nem szeretne felmenni a Nyeregbe, a templom kertjében is követheti a misét hangosításon keresztül. Elmondhatatlan élmény és érzés, amit csak itt lehet megtapasztalni. A mise után is szabadprogram a búcsúban, illetve a városban. Egy csoport reggel 8 órakor indul fel a Nyeregbe. Nyilván, aki jó helyre szeretne kerülni, közel az oltárhoz, annak ajánlom ezt a közös indulást. De egyébként mindenki szabadon döntheti el, hogy mikor indul a szentmise helyére. A szentmise ottani idő szerint 12.30-kor lesz. A szállástól az út kb. 1.5-2 óra és csak gyalog tehető meg. A búcsú napján este a szállodában, a vacsora után kb. 20.00-tól lesz egy kis táncos mulatság, ami már hagyományosnak tekinthető ebben a szervezésben.


5. nap: Reggeli után indulunk a Gyergyói medencébe. Marosfőn, Gyergyószentmiklóson keresztül megyünk a Gyilkos-tó és a Békás-szoros bámulatosan szép vidékére. A döbbenet ezen a napon sem marad el, hiszen az út során páratlan élményben lesz részünk. Útközben Madéfalván megállunk a madéfalvi tragédia emlékművénél. Hazaérkezés várhatóan 18 órakor lesz a szállásunkra. Majd onnan autóbusszal elmegyünk és részt veszünk a 19 órakor kezdődő pünkösd vasárnapi ünnepi szentmisén a csíksomlyói kegytemplomban.


6.nap: Reggeli után indulunk hazafelé. Előbb Farkaslakára érkezünk, ahol tiszteletünket tesszük Tamási Áron sírjánál, valamint vásárlási lehetőség lesz. Tovább utazunk Korondra, ahol mindenki kedvére vásárolhat a bőséges kínálatban vagy nézelődhet. A vásárlás után kb. 12-13 óra körül indulunk haza, várhatóan az éjfél utáni órákban érkezünk.


Az út során még több látnivalóban lesz részük, amiről folyamatosan tájékoztatást kapnak.


Részvételi díj: 39. 000 Ft és 145 euró (buszköltségek, idegenvezetés, szállás, félpanziós étkezés)
Belépő: Csíkszereda Mikó vár 8 lei, Fehéregyháza Petőfi Múzeum kb. 10 lei. Összesen kb. 18 lei, kb. 1300 Ft.


Az utasbiztosítást mindenki maga intézi.
Jelentkezés: Takó Gábor: +3630/300-1661,
                    Sipos Éva     +3630/ 2882-104,
                    Molnár Lajos  +3630/747-9654


Eng. sz.:Grat Travel Service R 12541995/199
 
Utazzunk együtt a magyarság legnagyobb egyházi ünnepére!


Mindenkit sok szeretettel várunk!!!

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

2024-04-18 16:20

Kosárlabda Diákolimpia Országos Elődöntője Körmenden

Továbbjutott az Olcsai csapataTovább

2024-04-18 15:56

Áramszüneti tájékoztató

Új fogyasztó bekötéseTovább

2024-04-18 10:42

Szavalóverseny a Költészet Napja alkalmából

Nevezési határidő: április 22.Tovább

2024-04-18 10:34

Gyermek Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink