Hírek, aktuális / Továbbra is fontos a szabadtéri tüzek megelőzése! 

2019-07-27 07:32:28
Továbbra is fontos a szabadtéri tüzek megelőzése! 

Az elmúlt időszakban több esetben keletkezett tűz szabadtéren. Legtöbbször száraz fű, tarló, vagy aljnövényzet égett távol a lakott területektől, de mint például a július 23-án Szombathelyen fellobbanó lángok is mutatják az állampolgárok otthonához közel is kialakulhat a baj.
Hazánkban szerencsére nem jellemzőek a nagy kiterjedésű erdő- vagy bozóttüzek. Többnyire aljnövényzet, vagy a mezőkön száraz fű, szemét, esetleg aratáskor gabonatábla vagy tarló tüzek oltásához vonulnak a tűzoltók.

A szabadtéri tüzek oltásánál a tűzoltók számára nehézséget okozhat a tűzeset helyszínének megközelítése, a szél, a megfelelő mennyiségű oltóvíz hiánya. Egy településtől, mindenféle természetes vízfolyástól és tótól távol fekvő területre egy tűz esetén el kell juttatni a megfelelő mennyiségű oltóvizet. A tűzoltóutókon van bizonyos mennyiségű oltóvíz, azonban egy nagyobb kiterjedésű szabadtéri tűz esetén külön vízszállító járművekkel kell a helyszínre juttatni az oltóvizet.

Kiemelten fontos, hogy megfelelő információk álljanak a kollégák rendelkezésére a tűzeset pontos helyéről, a legegyszerűbb megközelítés útvonaláról, továbbá emberélet van-e veszélyben, veszélyeztet-e valamit a tűz. Ugyancsak fontos információ, hogy van-e a közelben tűzoltást nehezítő építmény, gázvezeték, villanyvezeték, stb.

Ezeket az információkat a tűzjelzést adó emberek tudják a leggyorsabban a kollégák tudomására hozni a bejelentésükben.
A szabadtéri tüzek esetében mindig elsődleges feladat annak körülhatárolása és terjedésének megfékezése, ám ez nagy terület esetén nem könnyű. A tűz irányában pedig mindenkit értesíteni kell, ha a környéken települések vannak, a legrosszabb esetben az ott élőket ki kell telepíteni.

A szabadtéri tüzekre is igaz, hogy egyszerűbb megelőzni, mint megfékezni azokat. Néhány egyszerű szabály betartásával minimálisra csökkenthetjük a számukat:
  • Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudnak tartani.
  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az elrendelt tűzgyújtási tilalomról, a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán tudnak tájékozódni: http://www.katasztrofavedelem.hu/
  • Kerti sütögetés után a tüzet fedjék be legalább 5 centiméter földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.
  • Ha feltámad a szél, azonnal abba kell hagyni az égetést és el kell oltani a tüzet.
  • Az autóból, vonatról tilos égő cigarettacsikket kidobni, mert a száraz, út menti növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne szabad járatni, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
  • Üveghulladékot sem szabad az erdőben, réten eldobni, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.
Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy aki szabadtéri tüzet észlel, a füsttel ellenkező irányba hagyja el a területet és haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot.

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink