Hírek, aktuális / Paktum hírek

2019-12-02 17:11:08
A munkabér

 Az utóbbi időben gyakran találkoztam a kérdéssel, hogy mennyi a minimálbér és mi is az a bérminimum. A fogalmakkal jó tisztában lenni, így megspórolhatjuk magunknak a meglepetést a munkaszerződés aláírásakor.
Az munkánk díjazására és az egyéb költségek fedezésére mindenképp térjünk ki egy állásinterjú során. Ez ránk nézve semmilyen hátránnyal nem jár, tulajdonképpen alapvető dolognak szeretnénk utána járni. Tisztázzuk akkor a fogalmakat:
minimálbér: másnéven legkisebb munkabér olyan havi vagy esetenként heti bér, amit a munkáltató köteles megfizetni a munkavállalónak legálisan. Tehát ennek a bérpapíron szerepelnie kell! Ez 2019-ben bruttó 149.000 forint. Ha semmilyen kedvezményt nem tud igény bevenni a munkavállaló vagy nem jogosult családi pótlékra, körülbelül ez nettó 99.000 forint.
garantált bérminimum: ez is egy államilag meghatározott minimális fizetés. Legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökre vonatkozik. Itt nem a legmagasabb iskolai végzettséget veszik figyelembe, hanem a betöltött munkakörhöz tartozó végzettséget. Pl.: eladó munkakörbe elegendő a középfokú bolti eladó végzettség és erre a végzettségre kapja a munkavállaló a bérminimumot, hiába van neki egy egyetemi végzettsége vagy felsőfokú végzettsége is.
Ettől „felfele eltérő” bérezésben is megállapodhatnak a felek, mindig figyeljünk, hogy ez le is legyen írva, tudjunk rá hivatkozni, ha nem stimmel valami a hónap elején a számlánkon. Az alapbérünkre jöhetnek különféle bérpótlékok (pl.: vasárnapi munkavégzés, rendkívüli munkaidő), vagy ha teljesítmény bérezésben vagyunk, úgy az összeg változhat. A teljesítmény bérezésnek is külön szabályai vannak, nézzünk ennek utána!
A munkabér kifizetése forintba történik, nem átváltható semmilyen utalványra. Mindig utólag kerül kifizetésre, a következő hónap 10. napjáig. Ezzel párhuzamosan az elszámolást is meg kell kapnia a munkavállalónak. (Bérkalkulátorral interneten előre is tudunk számolni.)
A fizetésünk, a bérezés, az egyéb bérpótlékok, üzemanyag díjazása fontos dolog egy munkaviszony alatt, hiszen ebből élünk. Legyünk tisztában azzal, hogy mi jár, az elvégzett munkánkért és ezt hogyan, mikor kell megkapnunk. Ha bármilyen kétsége van, vagy kérdése a témával kapcsolatban keresse a térség mentorait, vagy a Paktum irodát és segítünk!


Kártérítés


Nemrég az egyik munkavállaló azzal a problémával keresett meg, hogy munkahelyén egy tönkrement gép javítását vele akarja kifizettetni. Tehet e ilyet, illetve mit tehet ő, hiszen nem szándékos rongálásról van szó!?
A kérdés nagyon jó! Lássuk, hogy ilyen esetben milyen lehetőségei vannak egy munkavállalónak.
A munka törvénykönyve azt mondja ki, hogy „A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.” De mit is jelent, hogy általában elvárható? Ez több tényezőtől is függ. Elsősorban, hogy a munkáltató megtett e mindent annak érdekében, hogy ez a kár ne következzen be? Esetemben pl. elmagyarázta e, hogy azt a gépet hogy kell kezelni? Figyelembe kell venni a szándékosságot, illetve hogy a bekövetkezett káresemény előre látható volt e. Ezeket a károkat mindig a munkáltatónak kell bizonyítania. Nyilván egy elrontott gép esetében ez egyértelműen látható. Az utolsó tényező pedig személyes, hiszen a munkáltató szubjektív megítélése is közre játszhat. Lehet, hogy követelhetné a javítási költséget, de eltekint tőle.
Más a helyzet, ha valaminek az őrzését, kezelését vállaltuk és leltárban vagy egyéb összeszámolásban ez a tétel hiányzik. Ebben az esetben csak akkor mentesülünk, ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiány oka, rajtunk kívül álló. (pl.: betörés, beázás egy dokumentumtárban, utasítást kaptunk annak más helyszínre történő eljuttatására stb.)
Amennyiben bebizonyosodott, hogy kárt okoztunk és annak anyagi vonzata van, legyünk tisztában azzal, hogy ennek összege nem haladhatja meg a 4 havi távoléti díjunk összegét.
Mindig törekedjünk a megegyezésre, ennek hiányában kérhetünk segítséget, vagy pereskedhetünk is. Amennyiben a témával kapcsolatban segítségre, vagy tanácsra van szüksége, keresse a térség mentorait, vagy a Paktum irodát.



A Dél-vas megyei gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában
projekt azonosító: top-5.1.2-15-vs1-2016-00001

A projekt kedvezményezettje Vasvár Város Önkormányzata.


Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink