Hírek, aktuális / Nem kímélte a vihar az Őrséget

2018-06-09 11:00
A Vas megyében átvonuló vihar következtében péntekről szombatra virradó éjszaka összesen harminchat esetben volt szükség tűzoltói segítségre.

Az Őrség településein a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső következtében megtelt csapadékelvezető árkok, patakok, vízfolyások okoztak gondot. A tűzoltókat házakba, kertekbe betört csapadékvíz eltávolításához riasztották többségében, de homokzsákokkal is kellett védekezniük az egységeknek. Gasztony településen a Petőfi Sándor utcában nyolc épületet kellett a víztől megóvni, ehhez mintegy kétezer homokzsákra volt szükség. A munkálatokat a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség és a helyi polgármester irányításával negyvenhat fő helyi lakos végezte. A Vadása tónál a nagy mennyiségű csapadékvíz a két tavat elválasztó védműnél több helyen suvadást okozott, ezért előzetes biztonsági intézkedésként Hegyhántszentjakabon, a Kossuth Lajos utca tizenhárom ingatlanából negyven embert a helyi művelődési házban helyeztek el. A megrongálódott gát megtámasztása érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elrendelte az Őrség-Goričko-Raab Mentőcsoport alkalmazását, amelynek harminc tagja kezdett neki a munkálatoknak, hozzájuk további tizenöt helyi önkéntes is társult. A délutáni órákban további erőkre volt szükség, így Alsószölnökről, Felsőszölnökről, Horvátzsidányból, Őriszentpéterről, Pankaszról, Hosszúperesztegről, Táplánszentkeresztről, Magyarlakról, Szombathelyről, Sorkifaludról, Gyanógergyéről, Bucsuról, Felsőcsatárról, Rumból és Kőszegszerdahelyről is érkeztek önkéntesek. A helyszínen száztizennyolc  ember dolgozott folyamatosan a védművek kiépítésén.
A vihar az elektromosáram-szolgáltatásra is hatással volt. Az éjszaka folyamán tizenkét településen szünetelt az áramellátás. Jelenleg Csákánydoroszló, Hegyhátszentmárton, valamint Ivánc településeken van áramszünet, ez összesen 334 fogyasztási helyet érint. A szolgáltató folyamatosan dolgozik az érintett települések elektromosáram-szolgáltatásának visszaállításán. A vízátfolyások következtében több alsóbbrendű út volt lezárva a vihart követően. Ezen lezárások feloldásán is folyamatosan dolgoztak a szakemberek. Jelenleg két út, Csákánydoroszló bekötő út a harmadik kilométerszelvényig, valamint Szőce, Őrimagyarósd közötti összekötő út van lezárva a második és a hatodik kilométer között.

VAS KVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-10-16 04:14

Október 23. Nemzeti Ünnep

Városi ÜnnepségTovább

2019-10-16 04:12

Csákányi László Filmszínház műsora

október 18-27-igTovább

2019-10-16 04:00

Világ Gyalogoló Nap

KörmendTovább

2019-10-15 19:36

Választási eredmények

A körmendi Helyi Választási Bizottság 71/2019. sz. határozata Tovább

2019-10-15 12:24

Választási eredmények

A körmendi Helyi Választási Bizottság határozataiTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink