Hírek, aktuális / Ne várj 72 órát!

2019-11-12 06:04:36
Ne várj 72 órát!

A Valan – Az angyalok völgye című mozifilm és az ORFK közös kezdeményezést indít az eltűnt gyerekek mielőbbi megkerüléséért.

A november 21-én mozikba kerülő Valan - Az angyalok völgye egy lélektani krimi egy emberkereskedők után nyomozó nagyvárosi rendőrről. A film készítői és az Országos Rendőr-főkapitányság sikerrel záruló nyomozási eseteket bemutató videókkal hívja fel a figyelmet arra, hogy közös odafigyeléssel segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni.
 
2018-ban 2900 kiskorú, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőttkorú eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20%-a családból, míg 80%-uk gyermekotthonból, lakásotthonból tűnik el vagy távozik engedély nélkül. A gyerekek eltűnésének legfőbb okai a munkanélküliség, az aluliskolázottság, a nem megfelelő családi háttér.
 
Bár Magyarországon a kerítés, kitartottság és prostitúció elősegítése címen regisztrált bűncselekmények kis mértékben fordulnak elő az egyéb bűncselekményekhez képest, az ORFK nap, mint nap azért dolgozik, hogy tovább csökkentse ezeknek az eseteknek a gyakoriságát.
 
A “Ne várj 72 órát!” címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentéssel. Fontos tudnunk, hogy az eljárás a bejelentéskor azonnal megkezdődik és az eltűnési ügyek elévülési ideje 90 év. A videók megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszolnak, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak? Mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében?
 
A film képviselői és az ORFK számára kiemelten fontos, hogy társadalmi diskurzust indítsanak a témában, és felhívják a figyelmet arra, hogy közös összefogással segíthetünk az eltűnési esetek rövidre zárásában.
 
Ha valaki eltűnt, vagy úgy érzi feltehetőleg nem önszántából tartózkodik valahol, hívja a 112-t vagy jelentse be személyesen bármely rendőrkapitányságon. Ne várjon 72 órát, segítsünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni!


ORFK Kommunikációs Szolgálat

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-18 15:14

Ovilátogató

Dienes Lajos Katolikus ÓvodaTovább

2024-03-18 11:41

Körmendi bemutatkozó Győrben

"Körmendi fotós szemmel"Tovább

2024-03-18 09:18

Megjelent a Körmendi Híradó

XXII. évfolyam 3. számTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink