Hírek, aktuális / Natura 2000 Fogadóépületet és Látogatóközpontot avattak fel Őriszentpéteren

2018-06-30 08:32:50
Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár avatta fel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Natura 2000 Fogadóépületét és Látogatóközpontját Őriszentpéteren, 2018. június 29-én


Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új Látogató- és Fogadóközpontot, valamint hozzá kapcsolódóan információs pontok hálózatát hozta létre a vas megyei Natura 2000 területek értékeinek bemutatása érdekében. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Natura 2000 területeket bemutató hálózat létrehozása” című projekt az Új Széchenyi Terv 2020 - Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programjának 734 millió forintos támogatásával valósul meg.


 
A projekt célja, hogy mind a Natura 2000 területek lakossága, mind a területeket látogatók ismereteket kapjanak a Natura 2000 területek kijelölésének céljáról, természeti értékeiről, kiemelten a jelölés alapjául szolgáló fajokról és élőhelyekről, a megőrzésükhöz szükséges kezelési tevékenységekről és az azok elvégzését támogató pénzügyi eszközök nyújtotta lehetőségekről.

Két épület, egy Natura 2000 Fogadóépület és egy Látogatóközpont épült Őriszentpéteren.
A Látogatóközpont épületében kapott helyet a Vas megyében fekvő Natura 2000 területek hálózatát áttekintő kiállítás, és ide költözött az igazgatóság adminisztratív központja is.
A Fogadóépület földszintjén nemzeti parki ajándékbolt létesült, emeletén pedig az Őrség Natura 2000 terület természeti értékeit bemutató kiállítást hoztak létre. A kiállítás hazánkban újszerűen, felnagyított makettekre alapozva, az élőlények és a környezet összetett kapcsolatrendszerét fókuszba állítva mutatja be a lakókörnyezet, az erdők, a gyepek és a vizes élőhelyek értékeit.
A települési önkormányzatokkal együttműködésben interaktív információs tornyokat helyeztek el a Vas megyében fekvő Natura 2000 területek 14 központi településének közösségi ill. művelődési házában (Integrált Közösségi Szolgáltató Terek). A tornyokon az adott Natura 2000 területre vonatkozó konkrét információk olvashatók, különös tekintettel a terület hálózatba való bekerülésének indokául szolgáló élőlényekre és élőhelyekre, valamint a megőrzésük érdekében szükséges kezelési tevékenységekre. A tornyok abban is különlegesek, hogy rajtuk igyekeztek megjeleníteni egy-egy, az adott terület fenntartásában tevékenyen részt vevő gazdálkodót, az onnan származó terméket vagy szolgáltatást – így hangsúlyozva a természet ezen darabjainak un. ökoszisztéma szolgáltatásait és a belőlük élő helyi közösségek jelentőségét. A tornyok alsó részében számítógép és hozzá kapcsolódó monitor található, amelyen a helyes gazdálkodási gyakorlattal, az igazgatóság tevékenységével kapcsolatos ismeretterjesztő rövidfilmek nézhetők meg.
A Magyar Természetvédők Szövetségével való együttműködésben Körmenden, Sárváron, Kőszegen, Bükön és Őriszentpéteren népszerűsítették a Natura 2000 hálózatot, melynek során több mint 1000 főt vontak be a témában készített speciális totók kitöltésébe, interaktív játékokba.
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2020-08-09 10:17

Streetball Challenge Körmend

2020. augusztus 22.Tovább

2020-08-09 09:25

Rőzsegát 2020 augusztus

Fotó: Varga TamásTovább

2020-08-09 09:04

Meghívó

A függetlenség szentjeTovább

2020-08-08 11:33

Ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök

Büntetőeljárást indított a Körmendi Rendőrkapitányság.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink