Hírek, aktuális / Megtévesztő adatbekérés

2018-03-03 08:31:01

Megtévesztő adatbekérés - hiányzó közösségi adószámra hivatkozva
 
Újra kaptak Vas megyei vállalkozások is abból a hivatalosnak tűnő, megtévesztő levélből, amelynek feladója a European Business Number EBN, DAD GmbH. Az angol nyelven íródott levél végső emlékeztető, és a közösségi adószám, valamint a cég adatainak egyeztetésére szólít fel. Aki azonban eleget tesz a felszólításnak, sajnos szerződést köt, három évre kötelezi el magát, éves 771 EUR szolgáltatási díj megfizetésére.

A megtévesztő levelet a European Business Number EBN, DAD GmbH, egy hamburgi székhelyű vállalkozás küldi. A levél hivatalosnak tűnő külalakja, valamint a valós, EU-s jogszabályokra való hivatkozás azt a téves benyomást keltheti, hogy a vállalkozásnak valóban kötelessége eleget tenni a közösségi adószám és a céges adatok egyeztetésének. Ez azonban egyáltalán nem igaz!
A levél, alaposabb átolvasás után tartalmazza, hogy a cégnek semmilyen kapcsolata sincsen az Európai Unió egyetlen hivatalos szervével sem. Mindemellett, aki mégis visszaküldi a céges adatokkal kitöltött dokumentumot, sajnos máris szerződést köt, melyben három évre kötelezi el magát, éves 771 Euró szolgáltatási díj fizetésére, amelyért cserébe a feladó kiemelt helyet ígér saját honlapján.

A felhívás ugyan megemlíti, hogy a cégadatok bejegyzését a német cég önkéntes alapon, nem hivatalosan és díj ellenében végzi, azonban a felhívás teljes szövegezése a fenti bekezdésben szereplő tényekkel alátámasztva azt sugallja, hogy a vállalkozásoknak nincs választási lehetősége: be kell fizetnie a nem kevés, 771 eurós éves díjat, illetve megbízást kell adnia vállalkozás adatainak közzétételére. Ez azonban nem felel meg a valóságnak!

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy bár valóban bekerült a magyar jogi szabályozásba a meghivatkozott EU irányelv, azonban nem teszi kötelezővé a német cég által vezetett nyilvántartásba történő bejelentkezést.
Amennyiben ilyen, vagy ehhez hasonló megkeresést kap vállalkozásuk, a válaszadás előtt mindenképpen alaposan olvassák el a levelet, illetve kérjenek információt a kamara munkatársaitól, vagy könyvelőjüktől.
A Eurpean Business Number EBN, DAD GmbH megtévesztő levele nem ismeretlen más országokban sem, számos EU tagállamban már 2015-ben is kaptak ilyen megtévesztő levelet a vállalkozások.
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

2024-03-27 09:09

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka

aranyszabályok és bevált praktikák!Tovább

2024-03-27 08:47

Betiltja a gázkazánokat az EU

Elfogadták a törvényjavaslatotTovább

2024-03-27 07:50

Ovinyitogató

Mátyás Király Utcai TagóvodaTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink