Hírek, aktuális / Magyarország diákolimpiai bajnoka

2019-03-25 17:13:47
Tatán rendezték meg a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia®
Országos Döntőjét

2019. március 23-24-én a Komárom-Esztergom megyei város adott otthont a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia® Országos Döntőjének. A tatai versenyen az V-VI. valamint a III-IV. korcsoportba tartozó csapatok mérték össze felkészültségüket, hogy a verseny végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet. Mindkét korosztályban 8-8 csapat került az országos fináléba.

A verseny a Komárom-Esztergom Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) közös szervezésében került megrendezésre. Az idei országos döntő egy kivételesen izgalmas helyszínen, a Tatai Olimpiai Központban zajlott. Hazánk méltán lehet büszke olimpiai múltjára, hiszen Magyarország a kezdetek óta résztvevője a játékoknak. A számtalan olimpiai siker tükrében nem véletlen, hogy a Diákolimpia® versenysorozat elemei között a Szellemi Diákolimpia® is szerepel, amelyen a fiataloknak az olimpiai versenyeken elért magyar és nemzetközi vonatkozású kérdésekre kellett válaszolniuk.

Az V-VI. korcsoport versenyeinek szombati és a III-IV. korcsoport versenyeinek vasárnapi megnyitó ünnepségen és díjátadóján beszédet mondott, illetve részt vett Michl József Tata város polgármestere, Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó, Martinek János olimpiai, világ,- és Európa-bajnok öttusázó, valamint Németh Noémi, a Magyar Diáksport Szövetség Közép-Dunántúli régió irodavezetője. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható többek között dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár is.

A Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia® Országos Döntőjének otthont adó Tata 2017 és 2018 után ismét házigazdája lehetett a rangos versenynek. A Komárom-Esztergom megyei város méltán lehet büszke sportsikereire. Tata közel 4000, a város sportegyesületeibe igazolt versenyzővel büszkélkedhet. Februári hagyományos városi díjátadóján több, mint 300 sportoló, edző és sportvezető vehetett át elismerést az előző év sikereinek eredményeként. A város nagy figyelmet fordít a fiatalok sportolására is, céljuk, hogy valamennyi diák az iskolai mozgáson túl szabadidejében is ki tudjon próbálni valamilyen mozgásformát.

Az V-VI. és III-IV. korcsoportos Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia® Országos Döntője fantasztikus hangulatban telt, a verseny legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán.
A fantasztikus hangulatú versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a korcsoportok érmeit: Érmes csapatok

III-IV. korcsoport
I.hely
Móra Ferenc Általános Iskola és AMI, Répcelak
II.hely
Pécsi Bártfai Utcai Általános Iskola
III.hely
József Attila Gimn. és Közgazd.SZG., Monor


V-VI. korcsoport
I.hely
Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium


Varga Janka, Kolozsváry Máté, Tompa Dominika, Tompa Márk és Mecséri Annamária

II.hely
Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium
III.hely
József Attila Gimnázium és Közgazd. SZG, Monor


A Diákolimpia® versenysorozatról általában
A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 16 MDSZ által rendezett és további 35 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a több mint 300 ezer nevező közül 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.
A Magyar Diáksport Szövetség
A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.


Magyar Diáksport Szövetség

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink