Hírek, aktuális / Kirepültek a vörös vércsék:

2020-10-20 12:27:34
Kirepültek a vörös vércsék: eredményesen támogattuk az Őrségi Nemzeti Park akcióját

2019 nyarán indult a Körmendhez közeli területeket is kezelő Őrségi Nemzeti Park kezdeményezése, az 'Adj otthont a vércsecsaládnak'. Mint a térségben termelő tevékenységet folytató, a környezetvédelem iránt elkötelezett vállalat, az Egis is csatlakozott az akcióhoz.
 


Az utóbbi időben számos kutatás kimutatta, hogy a ragadozók jelenléte kedvezően befolyásolja az adott területen előforduló többi állat- és növényfaj állományának alakulását, gátolja bizonyos fajok túlszaporodását, hozzájárul a biodiverzitás fennmaradásához, segíti annak megőrzését. Egyik legkisebb ragadozó madarunk, a vörös vércse nagy számban fogyaszt rágcsálókat, ezért fontos szerepe lehet a mezőgazdasági kártevők számának csökkentésében is. A vörös vércse saját fészket nem épít, más madarak, főleg varjúfélék gallyfészkeit foglalja el. Ahol ilyen fészkek – például mezőgazdasági területeken, nagyobb fák hiányában – nem elérhetők, ott a vércsék megtelepedése is esetleges. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, a vércsék szívesen költöznek a számukra kifejlesztett költőládákba, amelyek magas tereptárgyakra, akár távvezetéktartó oszlopokra is felszerelhetők.

Az Őrségi Nemzeti Park Adj otthont egy vércsecsaládnak felhívásához vállalatunk is csatlakozott: több költőláda gyártását és kihelyezését támogattuk. A nemzeti park akciója során során a természetvédelmi szakemberek több mint száz költőládát helyeztek ki, amelyek nagy hányadát idén el is foglalták a madarak. A Vas megyei Egyházasrádóc községben az Egis által nyújtott támogatásból készült ládába is beköltöztek a vércsék, és már a fiókáik is kirepültek. Egy költőláda akár 25 évig is fészkelőhelyül szolgálhat a madaraknak, ez idő alatt pedig akár száz fióka is nevelkedhet. Ha a vércsék száma gyarapodik, kevesebb rágcsálóirtó szer kihelyezésére van szükség a szántóföldeken, mérséklődik a környezeti terhelés, ami a biodiverzitás szempontjából is előnyös – ehhez a távlati célhoz járul hozzá vállalatunk támogatása is.

Forrás: egis.hu 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink