Hírek, aktuális / Jubileumi Balassi-kard antológia

2020-11-29 10:12:28
Jubileumi Balassi-kard antológia: Rímek szablyaélen
 
Az évized verseskötetét adta ki a Kairosz: Rímek szablyaélen címmel, Balassi-kardos költők és műfordítók antológiája alcímmel, Molnár Pál szerkesztésében.  
 
A Balassi-kardos költők a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig elterülő térségben élő, reménykedő, vitézként próbálni induló magyaroknak kínálnak megerősítő élményt odafentről ihletett műveikkel. A Balassi-kardos műfordítók Tokiótól Santa Barbaráig, Jyveskylétől Kinshasa Kongóig, São Paulóig és újabban
Melbourne-ig fejezik ki mesteri fordításokkal elismerésüket a XVI. századi európai költőóriás életműve és a teljes magyar költészet csodálatossága előtt.

Negyvenöt irodalmár, köztük tizennyolc országból – négy kontinensről – tizenkilenc műfordító vette át a magyarok fővárosában Balassi Bálint szablyáját. E könyv szerkesztésekor a huszonötödik kardceremóniára és a huszadik külföldi műfordító kitüntetésére – és az ötödik kontinens meghódítására – készül a Balassi Kard Művészeti
Alapítvány.

Balassi kardja a magyar végváriság örök hőseit ragyogtatja elénk több mint két évtizede. A jellegzetesen magyar szablyát kezdettől fogva Fazekas József bonyhádi mester kovácsolja; a fegyver mintája az egyik Balassa sírjából előkerült, évszázadok idősúlyától megviselt penge. A szablya fényessége az édes haza mély értelmére is világosságot vet. „Ó, én édes hazám, te jó Magyarország", zengte Balassi.

A kötetben a körmendi Nagy Gábor Balassi-kardos költő versei is olvashatók.
 

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2021-01-24 11:08

A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban

katonahoseink.militaria.huTovább

2021-01-24 10:56

Vasárnaptól visszatér a tél

Várhatóan a Duna vonalától keletre intenzív havazás kezdődikTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink