Hírek, aktuális / Jótanácsok a közlekedőknek

2018-03-18 09:56:08
Lassabb haladás, nagyobb követési- és oldaltávolság, fokozott figyelem – jótanácsok a közlekedőknek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton egész nap borult lesz az ég és országszerte kiadós csapadékra kell számítani. Délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. A késő délutáni, esti óráktól a délkeleti megyékben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága akár 15 centiméter is lehet. Hófúvás általában az ország északi területein, néhol a Nyugat-Dunántúlon is várható. Ezeken a részeken viharos széllökések valószínűek.
 
Kérjük, fogadják meg az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásait, tekintve, hogy az érezhetően hosszabbodó nappali időszakok, valamint az előző hetek enyhébb időjárása és a kedvezőbb útviszonyok óvatlanabbá tehették a járművezetőket, ami a tavasz eleji havazás és esetleg ónos eső esetén fokozott baleseti kockázatot jelenthet.
 
Az öt legfontosabb jótanács:
- haladási sebesség csökkentése,
- figyelmes vezetés,
- követési távolság növelése,
- gyalogosokra nagyobb odafigyelés,
- nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.
 
Havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessünk!
Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.

Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, és hóláncot, illetve hólapátot vinni. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve!
 
Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idővel, tervezzük meg előre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat, és legyünk nagyon türelmesek, haladjunk a forgalom menetének megfelelően, és kerüljük el a kockázatos manővereket!
 
További hasznos tanácsok az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján. Balesetmentes közlekedést kíván az Országos Rendőr-főkapitányság!
 
Forrás: police.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-11-19 11:15

Csákányi László Filmszínház műsora

november 26-igTovább

2019-11-19 06:00

Meghívó

Németh Mária emléktáblájának avatásáraTovább

2019-11-18 19:28

Gyertek velünk Betlehembe

Écsi Gyöngyi karácsonyvárója KörmendenTovább

2019-11-18 12:36

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az alakuló ülésen fogadták el a rendeletetTovább

2019-11-17 19:39

Labdarúgó eredmények

két győzelem a hétvégénTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink