Hírek, aktuális / Idén korábban kezdődött a szüreti időszak

2018-08-08 09:30:59
Idén korábban kezdődött a szüreti időszak – Tartsuk szem előtt a mustgáz veszélyeit!


A nyár vége és az ősz a szüretek és a borkészítés időszaka. Minden évben találkozhatunk mustgáz okozta mérgezésekkel, pedig a tragédiák megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők.
A szüret után nagyon óvatosnak kell lennünk a borospincékben! Ha forr a must, az erjedés közben – már viszonylag csekély erjedő anyagból is igen nagy mennyiségű - szén-dioxid gáz szabadul fel, amit a köznyelv csak mustgázként emleget.
A szén-dioxid színtelen, szagtalan, nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét, a járatokat.
A pincében képződő gáz szén-dioxid tartalma elérheti, vagy meghaladja a 10 térfogat %-ot, akkor azt belélegezve a rosszullét és az eszméletvesztés nagyon gyorsan, szinte észrevétlenül következik be, így a pincében lévő személyben nem tudatosul, hogy nincs elég oxigén a levegőben.
Már 100 liter 18 fokos mustból is kilenc kiló mustgáz képződik. Azonban a szén-dioxidnak nem az az egyetlen hatása, hogy kiszorítja az oxigént a zárt helyiségből, és az oxigénhiány miatt áll be a halál, hanem bizonyos koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, aminek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben. A CO2 gáz élettani hatása alapján mérgező az emberi szervezetre, ezért annak rövid idejű belélegzése elegendő, hogy fulladás, dezorientáció, eszméletvesztés és végül halál legyen a következmény.

Megelőzés
A legveszélyesebb időszakban odafigyeléssel, elővigyázatossággal kell a borospincében dolgozni.
A legegyszerűbb megelőzési lehetőség a gyertyapróba: a mustot tartalmazó pincét, térdmagasságban elöl tartott égő gyertyával érdemes megközelíteni, ha az elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy e megbízhatónak vélt módszerrel sem árt vigyázni. Ugyanis ha a gyertya elalszik, akkor már többnyire az illető belélegzett annyi szén-dioxidot, amitől elveszítheti az eszméletét. Elég egyetlen mély szippantás, ami megüli a tüdőt. Tehát óvatosan kell tartózkodni a pincében a gyertyával is!
A legjobb védekezés a járatok alapos kiszellőztetése, ventillátor alkalmazása, illetőleg gázérzékelő felszerelése, mely nem igényel nagy ráfordítást.
A segítők is bajba kerülhetnek: tehát senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is mozgásképtelenné válhat, ha nincs rajta sűrített levegős légzőkészülék! Ilyen esetben a tűzoltók tudnak segítséget nyújtani, akik megfelelő légzőkészülék segítségével, biztonsággal tudják kimenteni a mérgezést szenvedett embereket.
A mustgáz-mérgezés lehetősége miatt nem árt még néhány óvintézkedést tenni: ha lehetséges, ebben az időszakban egyedül ne menjenek a pincébe, várják ki azt a néhány hetet, amikor - ismételve a szellőztetés fontosságát - már lényegesen csökken a halálos mérgezés veszélye.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?
Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni!
Amennyiben ilyen esetet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni a pincékből!

VAS KVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink