Hírek, aktuális / „Házhoz megyünk!”

2020-07-16 08:10:16
„Házhoz megyünk!” vagyonvédelmi program Szombathelyen

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai az egyik szombathelyi bevásárlóközpontban várták az érdeklődőket a „Házhoz megyünk!” megelőző vagyonvédelmi program keretében. A program célja, hogy hiteles forrásból, szakértőktől származó információk közreadásával segítse a lakosságot a veszélyhelyzetek elkerülése, valamint a megfelelő vagyonvédelemhez szükséges döntések meghozatalában.
Az érdeklődők ismereteiket bővíthették a biztonságos internethasználatról, a kábítószer veszélyeiről és az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeiről.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vagyonvédelmi tanácsai.
  • A besurranásos és alkalmi lopások, a gépkocsifeltörések, illetve a lakásbetörések egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők.
  • Amikor nyaralni indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati és a teraszajtót! Ha van a lakásban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!
  • Amennyiben hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
  • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást keltheti, hogy valaki otthon tartózkodik.
  • Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra! 
  • Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Ha kertes házban laknak, a kertkaput se felejtsék el bezárni!
  • Ha csak rövid időre hagyják el a lakást, vendéget kísérnek ki, vagy éppen egy ismerőssel váltanak pár szót, akkor is mindig zárják be az ajtót!
  • A szellőztetéssel is legyenek óvatosak! Ne hagyják kitárva földszinti lakásuk ablakait, ha nem tartózkodnak a szobában!
  • A gépkocsira vonatkozó bűnmegelőzési tanácsok természetesen a nyári időszakban is érvényesek. Ne hagyjanak értéket a gépkocsiban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz! Mindig zárják be a jármű ajtajait, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót még akkor is, ha csak pár percre hagyják el az autót!
  • Értéket soha ne hagyjanak az autóban, még a csomagtartóban sem! A tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyithatja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is.
  • Értéktárgyaikat, irataikat ne tegyék ruházatuk, táskájuk külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben, vagy zárható táskában helyezzék el! Táskájukat egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül!
Strandolás közben se feledkezzenek meg a vagyonvédelmi szabályokról! A fürdőhelyek ugyanis nem vállalnak felelősséget az őrizetlenül hagyott értéktárgyakért, a táskára terített törölköző pedig nem védi meg az értékeket. Amennyiben van értékmegőrző, feltétlenül vegyék igénybe! Nem célszerű a strandra nagyobb mennyiségű készpénzt vinni. A feltűnő és értékes használati tárgyakat tanácsos otthon hagyni


Vas Megyei Rendőr-főkapitányság




 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

2024-04-20 08:13

Palavesszőtől a digitális tábláig

kiállításnyitóTovább

2024-04-20 08:10

50 éves jubileumi gála

MeghívóTovább

2024-04-20 08:07

Sok kicsi sokra megy

SZJA 1 %Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink