Hírek, aktuális / Füstérzékelőt adtak át térítésmentesen

2018-11-29 10:33:09
Füstérzékelőt adtak át térítésmentesen


A Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampány részeként Vas megyében 30 füstérzékelőt ad át a katasztrófavédelem a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett állampolgárok részére. A program egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a lakástüzek és az abból eredő sérülések megelőzésére, a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözze a lakosságot, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt. Szombathelyen az első készüléket november 27-én adták át.
Vas megyében évente átlagosan 180 lakástűz keletkezik, legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység következtében. Ilyen a fűtés és a sütés-főzés, ugyanakkor még mindig gyakoriak az elektromos eredetű tüzek is. Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz korai szakaszában annak eloltására.
A „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” kampányt a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szeptemberben indította el azzal a céllal, hogy tűzesetek és a sérülések megelőzése, visszaszorítása érdekében a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet. A program részeként a megyében működő mindhárom katasztrófavédelmi kirendeltség lakossági fórumokat, óvodai foglalkozásokat és iskolai látogatásokat tart, továbbá harminc füstérzékelő készüléket ad át a szociális ellátó központok, valamint a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének javaslata alapján a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett állampolgárok részére.
Egyed László tű. alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője és Göncz Szabolcs tű. alezredes, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnoka, valamint Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnöke kereste fel szombathelyi otthonában Vajda Lászlót, akinek bemutatták a tíz éves élettartammal rendelkező füstérzékelőt, majd beüzemelték és felszerelték a készüléket.

Fotó: Egyed László tű. alezredes Vas MKI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-11-20 20:22

FIBA EC 5. forduló

Legia Warszawa - Egis KörmendTovább

2019-11-20 17:17

Véradás

a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs KözpontbanTovább

2019-11-20 11:32

Ne használjuk szemetesnek a kandallót!

Környezetünk, egészségünk védelme kiemelkedően fontosTovább

2019-11-20 11:25

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2019. november 21-27.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink