Hírek, aktuális / Első, önálló nagylemezével jelentkezett Szabó Ferenc

2021-05-23 10:03:39
A Soulwave gitárosa nem tétlenkedett az elmúlt egy évben
 
Első, önálló nagylemezével jelentkezett Szabó Ferenc

A népszerű Soulwave zenekar tagja, Szabó Ferenc a pandémia alatt sem tétlenkedett, hiszen Csillagok felhője címmel májusban megjelentette első albumát. A fiatal tehetség részletességgel számolt be arról, hogy miből merített ihletet és milyen jelentést hordoz számára a most elkészült zenei anyag.

– Csillagok felhője a lemez címe, miért ezt a címet választotta és hány dal szerepel rajta?
– A koncepcióm meg volt, hogy mit akarok, innen jött a hét dal is. A hetes számhoz tartozó jelentést, a hetes egységet mindenképpen meg akartam örökíteni az albumon. Ez a szám már önmagában leír egy történetet. Mivel a cím a lemeznek valamennyire az összefoglalója kell hogy legyen, magára az univerzumra meg a kozmoszra kerestem egy valamilyen nem túl ismert hasonlatot. Nem emlékszem, pontosan melyik anyagban találtuk meg ezt a kifejezést, de az univerzumra használták, mint a csillagok felhője, és mint így egy nagyon szép analógia vagy metafora tetszett, ezért lett a lemez címe.
– A hetes számnak akkor fontos jelentése van?
– Van a lemeznek egy koncepciója, szeretek albumokban gondolkodni, azzal szemben, ami most van, hogy általában singlek jönnek ki. Tehát ilyen szempontból meg változott a zenefogyasztás, de egy lemez sokkal nagyobb teret ad arra, ha egy komplexebb történetet szeretnénk elmondani.Gyakorlatilag a lemez elejétől a záró dalig a látható és a nem látható világegyetemek megszületéséről, majd elpusztulásáról szól. Ez a „hetesség” a legtöbb ősi kultúrának a teremtésmítoszában benne van mint egyfajta archaikus szimbólum, ami ezt a teremtési folyamatot le tudja írni, és ezért szerettem volna mindenképp ezt a hetes rendszert meg-tartani.
– Spirituális személynek gondol-ja magát?
– Valamennyire az vagyok, leginkább a filozófiai részével foglalkozom meg az őstörténettel, de erőteljesen bennem van, igen. Tanulmányokat is írok ebből, de jelent meg már verseskötetem, abban szintén boncolgatom ezt, valamint tartunk előadásokat is, amik ilyen témákat érintenek.
– Mit ábrázol a borító és miért ezt választotta, ki segített a borító megtervezésében?
– Ehhez a részéhez sajnos nem értek, a vizuális része annyira nekem nem megy. Szerencsére Koncz Krisztina ebben a segítségemre volt, nagyon ügyes, ő tervezte az egész borítót. Nem volt könnyű feladata ugyanis az egyik nagyon nehezen emészthető filozófiai könyvemből kapott egy bekezdést (szerk.: Blavatsky Titkos tanítása). Arra kértem, hogy a szöveg alapján tervezze meg, de nem adtam semmi instrukciót, mert nem akartam semennyire hatni rá vagy befolyásolni. Nyilván egy elég ködös szövegről volt szó. Gyakorlatilag ez is a teremtésnek egy valamilyen ősi motívumát írta le. Ebben a szövegrészletben szerepelt a két egymással szembenéző fordított piramis, egy fekete és egy fehér, ez a dualitást jelképezi, valamint a tükröződést, ami a teremtési folyamatban szintén egy nagyon fontos dolog. Valahogy ezt akartam megfogni. Illetve a gömb is szintén egy ilyen teljességnek, egységnek egy valamilyen képi formába való öntése. Mellette pedig megjelenik a kozmosz, a mandala, ezek mind a teljességet, egyfajta teremtésmodellt próbálnak megörökíteni.
– Megfigyelhető a dalok közt az összefüggés. Fontos a sorrend, érdemes sorban hallgatni?
– Dalonként is adnak valamit, de egyben kapható meg a teljes kép. A koncepció az volt, amit már korábban említettem, hogy elindulunk a világegyetem megszületésétől a pusztulásáig. Az ez idő alatt, ami egyébként olyan hatalmas időtáv, hogy emberi elmével fel sem lehet fogni, ezt az időtávot próbáltam meg valamennyire felölelni, különböző képekkel meg különböző történetekre ráhúzva. Nyilván ezt ugye instrumentális zenében, tehát ezek nem annyira szignifikánsak. Ezeket a világkorszakokat, ezeknek a ciklusoknak a forgását, a változásait próbálja meg e között a két időpont között leírni.
– Több cím sem magyarul van, akkor ennek jelentősége van?
– Igen, szanszkritül van a kezdő meg az utolsó dal, a Manvantara, illetve a Pralaya. Az előbbi jelenti ezt a kiáradó időszakot, mikor megszületnek ezek a különböző világok. A pralaya pedig azt jelenti, mikor ez az egész kiáramlott világegyetem visszahúzódik ugyanabba a forráspontba, amiből született. Ez le van egyszerűsítve, ez ennél azért sokkal bonyolultabb.Van még egy szanszkrit dal, egy csata helyszíne, amely ősi időkbe burkolódzik, így ezek adják a keretet, amik a többi magyar dalt közre-fogják.
– Mennyi idő alatt készült el az album?
– Pontosan nem tudom, hogy mikor álltam neki. Az intenzív munka körülbelül egy év lehetett. Szerencsére most sokat tudtam vele foglalkozni.
– Ez az első önálló nagylemeze, miért pont most kerített erre sort?
– Nagyon régi vágyam volt. Mióta gitárt fogtam a kezembe, folyamatosan jönnek az ötletek. A járvány miatt nem voltak koncertek, ez lehetőséget adott arra, hogy kizárólag ezzel foglalkozzam, de nem szeretnék itt megállni, remélem, még lesz több is, vannak ötleteim.
– Milyen műfajt képvisel ez a lemez?
– Nehéz behatárolni, hiszen egyértelműen megtalálható a hangzásvilágában a rock, de ez a pszichedelikus műfaj is áthatóan benne van, valamint én érzek benne jazzt is.Nem egy könnyen emészthető lemez, hiszen manapság nem gyakoriak az instrumentális lemezek, inkább talán a jazz részen. Nem feltétlenül egy nagyközönségzene, de akit érdekel egyfajta zenei kalandozás, azoknak ajánlom.

SZD
Körmendi Híradó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink