Hírek, aktuális / Cigánycsuk - a 2021. év madara!

2021-02-24 19:50:15

 
Cigánycsuk - a 2021. év madara!
 

Több, mint negyven éve indította útjára az Év madara programot a Magyar Madártani é Ternészetvédelmi Egyesület, hogy minden alkalommal egy-egy hazai madárfajra irányítsa a figyelmet, amely támogatásra szorul. 

Bemutatják a fajt, a veszélyeztető tényezőket, természetvédelmi helyzetet és azt is, mit tehetünk hosszútávú védelmük érdekében.

Idén a választás a cigánycsukra esett. Ez a kedves, rozsdaszínű énekesmadár az agrártájhoz kötődik, ezért fontos megemlíteni, hogy a mai nagyüzemi mezőgazdasági termelés mennyire veszélyezteti az élő- és fészkelőhelyüket.

Magyarországi állománya az elmúlt tíz évben 54%-kal csökkent.

Az életfeltételeiket a mai nagyüzemi mezőgazdasági termelés veszélyezteti leginkább. 

Élőhelyéül a nyílt, gazos-bokros területeket választja. Fészkét a földre rakja. Apró rovarokból, pókokból, hernyókból álló táplálékát a növényzet csúcsáról lerepülve, többnyire a talajon fogja meg.                                                                                                                                                     cigánycsuk - tojó


Ha beszántjuk, felégetjük a gyepeket, mezsgyéket, ha túl sok növényvédő szert használunk, ha kiirtjuk a táplálékul szolgáló rovarokat, azzal végveszélybe sodorjuk az itt élő madarakat.  De nem csak a madarak szenvedik ennek a kárát, végső soron a biológiai sokszínűség megőrzése a tét.
Ezért fontos, hogy az emberi beavatkozások az ott élő fajok figyelembevételével történjenek.
Tudjuk, hogy a megfelelő védelmi eszközökkel és a megfelelő művelési formákkal a kedvezőtlen folyamatok egy része megállítható és visszafordítható!
cigánycsuk hím

Ha odafigyelünk ezen madarak élőhelyére és védjük a táplálkozó- és fészkelőhelyeiket, a madárbarát gazdálkodást támogatjuk és azon gazdálodásokból származó, helyi élelmiszereket választjuk, akkor még ezek az apró jótékony madarak is sokáig velünk maradhatnak.


forrás: mme

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2021-04-14 10:45

Bárki szavazhat az év hídjára

2021. május 11-igTovább

2021-04-14 10:16

Üzemszüneti tájékoztató

2021.04.21.Tovább

2021-04-13 14:22

Még két napig várja a NAV az SMS-eket

tájékoztatóTovább

2021-04-13 14:15

Rendőrségi felhívás

Unokázós csalók jelentek meg SzombathelyenTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink