Hírek, aktuális / Caligula helytartója

2018-11-14 12:05:13
Kedves Leendő Néző!

A színház lényege, hogy nézők és játszók közötti határok eltűnjenek, a találkozáskor egy közösségé váljanak. A Vasvári Játékszín 1990-ben a Szentkúton mutatta be Székely János: Profán Passió c. darabját. Játszotta a Dózsa c. művét is a Kárpát medencében, Muravidéktől-Szerbiáig és Munkácstól Kézdivásárhelyig.
A szerző a Nyugati hadtest c. kötetében megemlíti Vasvárt, annak kapcsán, hogy itt vonult át a háború alatt fiatal hadapródként és itt volt az avatásuk is. Talán a Szentkúton is járt és adott az neki misztikus környezetével ihletett a később született írásaihoz…. ? Akár így is lehetett
….
Miért gondoltuk fontosnak a bemutatását?


Mert aktuális, ma is a hatalommal kapcsolatos viszonyunk, hisz az ember mindig hatalmi viszonyok között él, a demokráciában is. A szerző nem csupán az elnyomó és elnyomottak viszonyát vizsgálja, hanem ennél sokkal mélyebbre ás. A társadalmi hierarchiában elfoglalt helyétől függetlenül minden ember életében vannak helyzetek, amikor hatalmát használni kell. Miként teszi ezt? Ember tud e maradni? Hétköznapi szituációban nem élek e vissza?
A legparányibb ember is kerül hatalmi helyzetbe és kérdés, hogy azt miként éli meg, Mert számtalan olyan kérdést tesz fel, amit mi magunk is kérdezünk magunktól. Hatalma nem csak a vezetőknek van, hanem lehet a buszsöfőrnek, a fodrásznak, az eladónak, az orvosnak, a hivatalnoknak, a nagyhangú embernek, a szomszédnak, a piaci kofának, a vízvezeték szerelőnek, a közmunkásnak egy-egy konkrét esetben.

Lehet e esendő a hatalom embere ? Mit tehet az elnyomott és megalázott? Tehet e valamit? Ki kell e mindenáron szolgálni a hatalmat? Van e más út a behódoláson és az ellenálláson kívül? Ki a felelős azért, hogy a hatalom mindig a lehetetlen határait feszegeti? Van e közöm a változtatáshoz? Mikor vagyok szabad? Ki a szabad?

Idézet a darabból. „Ne hajtanátok végre bármit, Nem parancsolhatna akármit.” mondja Barakiás a vitában Petroniusnak.
„Teremts olyan világot, amelyben a csalás, a törtetés, a hazudozás érvényesül, s másnap már mindenki gaz lesz; teremts olyat, ahol a becsület juttat előnyhöz, s másnap már mindenki becsületes.” írja a szerző.

Nagy Gáspár:” Meg kell, mondjam, hogy még a legjobban gyakorolt hatalom is egy kicsit megrontja az embert, legalábbis tisztán nem tudja megvalósítani.”

Székely János művei, - így a bemutatásra kerülő Caligula is - nem könnyed olvasmányok. Mi nem kikapcsolni szeretnénk a Nézőt, hanem bekapcsolni szeretnénk az általunk fontosnak ítélt előadás gondolati köreibe. Közös gondolkodásra hívjuk, ahol a mosoly is megvillan a drámai események között.
Amennyiben e sorok felkeltették érdeklődését, úgy találkozzunk az előadás után is folytassuk a párbeszédet, hisz a

Színház a Közönséggel együtt létezik.

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink