Hírek, aktuális / Boldog Dr. Batthyány-Strattmann László orvosi munkásságát méltató Emlékkonferencia

2021-10-06 13:27:23
„Gyógyítsd meg a testet, gyógyítsd meg a lelket!" című,
Boldog Dr. Batthyány-Strattmann László orvosi munkásságát méltató
Emlékkonferencia

Időpont: 2021. október 9. (szombat) 11:30 - 17:30 óra
Helyszín: Körmend, Batthyány Örökségközpont (Kastély)

Kilencven éve halt meg a szentéletű szemorvos, Dr. Batthyány-Strattmann László herceg, aki a körmendi birtokán kórházat létesített, ahol ingyen kezelte a szegényeket, sőt ellátta őket orvossággal, ruhával, pénzzel is.

Távozásukkor egy-egy vallásos kiadványt vagy legalább egy szentképre nyomtatott imádságot adott a kezükbe, hogy figyelmeztesse őket: a testi gyógyulás mellett legalább olyan fontos a lelki egészség is. Ebben az évben is megemlékezünk Boldog Dr. Batthyány-Strattmann László hercegre, a szegények orvosára, máig példaértékű életművére, akinek kultusza az orvostársadalomban és a katolikus egyházban is jelentős morális értékkel bír. A herceg/orvos legjelentősebb munkásságát Körmendi Kastélyában végezte, így Körmend városa kötelességének érzi, hogy méltó módon emlékezzen rá.

Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót 2003. március 23-án II. János Pál pápa boldoggá avatta. A boldoggá avatott szentéletű „szegények orvosára” emlékezünk ezzel az emlékkonferenciával. Körmend Városa - a budapesti Boldog Dr. Batthyány -Strattmann László Orvoskör Közhasznú Egyesület támogató közreműködésével és a Szombathelyi Püspökség üdvözlő megerősítésével - "Gyógyítsd meg a testet, gyógyítsd meg a lelket!" címmel Boldog Dr. Batthyány-Stratmann László orvosi munkásságát méltató emlékkonferenciát szervezett.

Az orvosi emlékkonferencián köszöntőt mond Bebes István, Körmend Város polgármestere és V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, valamint Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke. A szakmai előadók között köszönthetjük Dr. Radó Gábort, a Szent István Kórház szemészeti osztályának osztályvezető szemész főorvosát, Dr. Faigl Ilona Máriát, a Dr. Batthyány Strattmann László Orvoskör Közhasznú Egyesület elnökét, Dr. Korányi Katalint, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika szemész főorvosát, Dr. Bátor Györgyöt, a Szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának, osztályvezető főorvosát, Móricz Pétert, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum vezetőjét. Az emlékkonferencián elhangzik még Borsodi Erzsébet „Látás nélkül hitben” című előadása, és Dr. Végh György Pál, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet igazgató főorvos helyettesének, és Dr. Tomkó László nyugalmazott belgyógyász főorvosnak a közös előadása is.

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

2024-04-23 08:43

A körmendiek számíthatnak rájuk

évértékelő közgyűlésTovább

2024-04-22 18:00

Választási hírek

nyilvántartásba vételi határozatokTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink