Hírek, aktuális / Akár 10 cm friss hó is hullhat kedd délutánig

2018-11-19 17:56:22
AKÁR 10 CENTIMÉTERNÉL IS TÖBB FRISS TAPADÓ HÓ HULLHAT KEDD DÉLUTÁNIG
a dunántúl nyugati, határhoz közeli területein
 
Az előrejelzések alapján főleg Vas és Zala megye egyes részein akár 10 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az intenzívebb havazásban érintett területeken.
 
A meteorológiai előrejelzések alapján bár a hétfő délutáni órákban fokozatosan megszűnik a vegyes halmazállapotú csapadék, de a Nyugat-Dunántúlon éjszakáig még átmenetileg 1-3 centiméternyi friss hó hullhat. Az éjszaka második felében ugyanakkor délnyugat felől újabb, intenzívebb csapadékzóna éri el az országot, melynek nyomán az Alpokalján reggelig 5-10 centiméternyi magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat, kedd délutánra pedig a Soproni- és a Kőszegi-hegységben a hóvastagság meghaladhatja a 10 centimétert is.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei így továbbra is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Vasárnap óta egyébként a havazásban érintett nyugati megyékben, így Győr-Moson-Sopron megyében 132, Vas megyében 229, míg Zala megyében 120 tonna útszórósót juttattak ki a téli feladatok végzése során a közútkezelő munkatársai.
 
A szakemberek arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja.
 
A közlekedőknek az intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak, ezért érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el: https://utinform.hu/hirek/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek-2. Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként a következő linken országos, átfogó összesítéseket olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útállapotokról: https://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetési feladataival kapcsolatos gyakori kérdés-válaszokat, valamint a közlekedők számára további hasznos téli tanácsokat a társaság megújult weboldalán itt érhetnek el az érdeklődők: http://internet.kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/#more-886.
 
További információ:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Weboldal: www.kozut.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2019-07-22 17:31

Szünetel a háziorvosi rendelés

2019. július 26-ánTovább

2019-07-19 05:12

Koszovói válogatott játékos igazolt az Egis Körmendhez

háromszoros szlovén bajnokTovább

2019-07-18 17:34

Rendőrségi felhívás

Szemtanúkat keresnekTovább

2019-07-18 09:41

Rendőrségi hírek

Közlekedési baleset KörmendenTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink