Hírek, aktuális / A tömeges CoV tesztek december 5-én kezdődnek

2020-11-22 10:33:25
A tömeges CoV tesztek december 5-én kezdődnek

Elkészültek a koronavírus tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek.
 
December 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap, tehát a második lezárás tervezett végén, minden tanárt és óvodavezetőt (kb. 200 ezer ember) le kell tesztelni. Az első tesztek feldolgozása az oktató és felügyelő személyzet számára országosan mintegy 100 tesztállomáson történik. A tesztek idejéről és sorrendjéről történő tájékoztatást az Oktatási Minisztérium koordinálja az állami oktatási osztályokon és a kerületi iskolák hatóságain keresztül. Ebben a tesztsorozatban mintegy 200 ezer ember vesz részt Ausztriában. Ezt követően december 7-én és 8-án letesztelik mind a 40 ezer rendőrt is az országban. Ezeknek a teszteknek a megszervezését az állami rendőrkapitányság végzi.
 
Ein Mitarbeiter des Coronavirus-Testzentrums wirft eine Blick auf eine CoV-Test-Ampulle.
Mathis Fotografie

Teszt a nagyközönség számára karácsony előtt

Röviddel karácsony előtt a tesztek széles sorozatát tervezik a teljes lakosság számára. A részvétel önkéntes, ahogy azt a szövetségi kormány pénteki tájékoztatójában is szerepel. Ezt megelőzően a kiválasztott, magas előfordulási értékű közösségek populációján is teszteket végeznek, szintén december első hetében. A közösségeket és a pontos tesztnapokat a jövő héten kell meghatározni. Az új év elején országszerte tervezik a tömegtesztek második sorozatát a kormány szerint. Azt, hogy mely korcsoportokat kell tesztelni, még nem sikerült teljesen tisztázni. Az eddigiek szerint tíz éves kortól kezdődően végeznék el ezeket.
„Ahhoz, hogy a vizsgálatok epidemiológiailag értelmezhetőek legyenek, többször meg kell ismételni őket. Ugyancsak könnyen hozzáférhetőnek, ingyenesen és önkéntes alapon kell lenniük "- mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

Hétmillió gyorsantigén-tesztet rendeltek már meg, és további megrendeléseket terveznek. Az első hétmillió teszt költségei 50 millió eurót tesznek ki. A Roche (négy millió teszt) és a Siemens (három millió teszt) tesztjeit használják. Az antigénteszt eredménye körülbelül 15 perc elteltével érhető el.

A fegyveres erők átveszik a logisztikát
A tömeges tesztek központi feldolgozása és ellenőrzése a fegyveres erők és az Egészségügyi Minisztérium feladata. A kormány szerint a fegyveres erők már támogatták a tömegtesztek lebonyolítását Szlovákiában, és ezért Know-how-val rendelkeznek a nemzeti különleges műveletek kezelésében. A védelmi osztály már intenzíven foglalkozik a tesztek logisztikai és szervezési feldolgozásának előkészítő munkájával. A logisztika és a szervezés mellett a katonaság mentőszemélyzetét is felkérik a vizsgálatok elvégzésére. Összesen a fegyveres erők több ezer katonával támogatják a tömeges tesztek végrehajtását. Emellett az egészségügyi hatóságok, a kékfény-szervezetek, a tűzoltók és az önkéntesek is szolgálatot teljesítenek.


A részvétel önkéntes, de „néhány perc teszt megakadályozhatja, hogy az egész ország néhány hétre bezárkózzon" – mondta Sebastian Kurz kancellár. „Ezért kérjük már a teljes lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet és vegyen részt benne. Ezek a tömeges tesztek nagyszerű lehetőséget nyújtanak Ausztriának, hogy az ország visszatérjen az oltás előtti normális kerékvágásba. “
„A tömeges tesztekkel új fejezetet nyitunk a járvány elleni küzdelemben, és szeretnénk lehetővé tenni az emberek számára, hogy karácsonyi ünnepséget tartsanak családjukkal. Ez a projekt sok logisztikai erőfeszítést igényel, de óriási előnyökkel jár. Gyorsan megtalálhatjuk a fertőzöttek nagy számát, és megszakíthatjuk a fertőzés láncait. A tömeges tesztek korábban nem voltak lehetségesek, de ma már a lezárások alternatívái. "- mondta Kurz.

Anschober: Nincs hamis biztonságérzet

A kormány szerint a szövetségi tartományokkal, az önkormányzatokkal, a szociális partnerekkel, az orvosi szövetséggel és a tudományos munkatársakkal egyeztetve tervezett tömegtesztek célja az aktív fertőzések leltározása, az aktív fertőzéses esetek lokalizálása és ezáltal a fertőzés láncainak megszakítása. A logisztikai struktúrának meg kell adnia a rendszeres tesztek alapját.

Az intenzív tesztek, szűrések és tömegtesztek hatékony eszközök lehetnek a járványok elleni küzdelemben, de kulcsfontosságú, hogy a tesztek ne hamis biztonságérzetet teremtsenek, "hogy nem helyettesíti, hanem a távolság, a száj-orr védelme és a higiénia előírások mellett egy kiegészítő intézkedés„ – tette hozzá Anschober.
A kormány szerint a szűrési programok is hetek óta bővülnek, amelynek középpontjában az „idősek és ápolási otthonok védelme áll". A kormány szerint 315 000 tesztet már leadtak, és további hárommillió tesztet biztosítottak számukra.

Forrás: red, ORF.at/Agenturen

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2021-05-15 11:15

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

KSH tájékoztatóTovább

2021-05-15 09:24

Kiállításnyitó

meghívóTovább

2021-05-14 10:49

Lakóházban volt tűz Körmenden, autó égett Csörötneken

Két tűzesethez riasztották a tűzoltókat csütörtökönTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink