Hírek, aktuális / A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díj

2019-01-18 11:52:10
A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díj

Második alkalommal adják át az elismerést


 
A magyar orvosképzés, a magyar orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink a kellő eszközök és megbecsültség gyakran megtapasztalt hiányának ellenére is nagy odaadással és szakértelemmel végzik a gyógyítói feladatukat. Szeretnénk ezt a szolgálatot megköszönni, évről-évre egy kiváló orvost kitüntetni, valamint a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősíteni. Szeretnénk fórumot teremteni arra, hogy az orvosok hitbeli meggyőződésükről, elhivatottságukról, az orvosi etika alapkérdéseiről egymással beszélhessenek.
Ezt a célt szolgálja a Szombathelyi Egyházmegye által 2018-ban alapított A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díj. Az elismeréssel kapcsolatban dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök kiemelte: „ A Szombathelyi Egyházmegye mindig büszke volt dr. Batthyány-Strattmann Lászlóra, a Szegények Orvosára. Személye és munkássága példa arra, hogy az elkötelezett keresztény életből, mély Istenhitből kiemelkedő orvosi szolgálat fakad. Külön is fontos az ő életéből, hogy támogatta az elesetteket: a rászorulókat ingyen gyógyította, sőt, lelki és anyagi támaszt is nyújtott számukra. Gyógyított lelket és testet egyaránt. Szeretnénk, ha a jövőben is ez a szellemiség vezetné a magyar orvosokat. Ezért alapítottuk a díjat, amellyel minden évben kitüntetünk egy, a hivatásában kiemelkedő eredményeket elért, példaértékű szolgálatot teljesítő orvost.”

A díj átadására első alkalommal 2018. január 22-én került sor Körmenden, ahol dr. Batthyány-Strattmann László kórházat működtetett. Az ünnepségre a Szent Erzsébet-templomban került sor. Az elismerést Prof. dr. Széll Kálmán kapta.

Második alkalommal 2019. január 22-én kerül sor a díjátadóra. Az ünnepséget a Szombathelyi Egyházmegye és Körmend Városa közösen szervezi. 17 órakor a Batthyány-kastély Színháztermében kezdődődik a program.

Bebes István Körmend Város polgármestere köszöntője, majd
Dr. Gerencsér József főorvos úr "Orvoslás BOLDOG BATTHYÁNY LÁSZLÓ szellemében" c. rövid előadása után kerül sor a Test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díj ünnepélyes átadására.

A díjazott személyét előre nem közöljük! A díjazottat méltatja Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke. A díjat átadja dr. Székely János Főtisztelendő Szombathelyi Megyéspüspök Úr, és a díjazottnak gratulál Bebes István, Körmend Város polgármestere.

Az ünnepség után a Szent Erzsébet-templomban püspöki szentmisével folytatódik a program 18 órától. A szentmise főcelebránsa és a szentbeszédet mondja: dr. Székely János megyéspüspök.

Az eseményre nemcsak a megyében dolgozó orvosokat várjuk, hanem Boldog Batthyány-Strattmann László tisztelőit, valamint a Vakok és Gyengénlátók szervezetének képviselőit is.

További információ: Szombathelyi Egyházmegye, Molnár Péter sajtóreferens 20-219-3860 sajto@martinus.hu



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink