Hírek, aktuális / A szilveszteri tűzijáték veszélyes is lehet !

2017-12-28 08:13:07
Nem múlik el szilveszter, hogy ne hallanánk az újév beköszöntét ünnepelve tűzijátékkal kapcsolatos balesetekről

A szilveszter közeledtével, december 28-án megnyílnak a pirotechnikai termékeket árusító standok. Ettől a naptól lehet megvásárolni az úgynevezett hármas kategóriába tartozó pirotechnikai termékeket, melyeknek az árusítása, illetve a használata is szigorú szabályokhoz kötött. A harmadik osztály termékei azok, amelyeket december 28-tól december 31-ig szerezhetnek be a 18. életévüket betöltött, felnőtt személyek. Azonban ezeket csak szilveszter napján, vagyis december 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad működtetni. Azokat a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat, amelyeket nem használtunk fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei a napokban minden árusítóhelyet ellenőriznek. Azt vizsgálják, hogy az árusok rendelkeznek-e a megfelelő tűzvédelmi ismeretekkel, megvannak-e a megfelelő védőtávolságok, hiszen baj esetén a tűzoltóknak meg kell tudniuk közelíteni az árusítóhelyet. Ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, hogy van-e a helyszínen oltóeszköz, illetve elérhető oltóvízforrás. Szilveszter éjjel átlagosan negyven-ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. Többnyire a szabadon álló tuják és fenyők gyulladtak meg, de jellemző az erkélyre visszahullott rakéták miatti tüzeset is. Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.
Mire figyeljünk a használatakor:
  • csak legális helyen vásároljunk
  • csak sérülésmentes csomagolást vásároljunk, amelyhez magyar nyelvű leírás is tartozik
  • az első lépés mindig a használati utasítás elolvasása legyen. Még ha magabiztosak vagyunk, akkor se hagyjuk ki ezt a lépést, mert aki nem használ pirotechnikai eszközöket rendszeresen, könnyen elfelejtheti őket.
  • sík területen támasszuk ki és stabilizáljuk a tűzijátékot
  • soha ne irányítsuk a tűzijátékot emberre, állatra, épületre,
  • kiemelten figyeljünk a környezetünkben lévő gyerekekre és idősekre, akikben félelmet kelthet annak hangja. Az állatokra is figyeljük, mivel ők is nagyon érzékenyek a tűzijáték hangjára.
  • erős szél esetén kerüljük a használatát
  • alkohol fogyasztása után semmiképpen ne használjuk az eszközöket, kérjünk meg erre inkább valaki mást.
  • tartsuk be a biztonsági távolságot
Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.
 
Az alábbi linken elérheti a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmünket:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=45

VAS MKI

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink